Juan Luis Hortelano, nou president de Startup Valencia | Cedida
Juan Luis Hortelano, nou president de Startup Valencia | Cedida

"En Startup València volem tenir el nostre propi espai"

El nou president de l'Associació Valenciana de Startups, Juan Luis Hortelano, aposta per posicionar València com a 'hub' tecnològic per atraure talent a la ciutat

L'emprenedor Juan Luis Hortelano és el nou president de Startup València des del divendres 6 de març però amb el ritme frenètic de l'actualitat aquests dies arran la crisi del coronavirus, sembla que han passat anys des del seu nomenament. També té aquesta percepció VIA Empresa, que l'ha entrevistat aquest dimarts, abans que l'ajornament de la festa de les Falles agités l'alarma a tots els sectors de la ciutat. Amb tot, ell treballa en una empresa digital, ja que és cofundador de Blinkfire Analytics, i ja avisa que ho tenen tot enllestit per si toca treballar des de casa, de fet alguns dels seus treballadors ja li ha demanat quedar-se a casa. "En tot això les tecnològiques som un poc punta de llança", afirma en la nostra conversa telefònica.

  Més info: Ha arribat el moment del teletreball?  

Però tot i el coronavirus, parla d'emprenedoria i dels reptes que l'associació que presideix, en substitució de Javier Megías, té per davant. "La idea és continuar amb la mateixa junta, que quan hi haja eleccions decidirem més coses, però ara la idea és continuar amb els pilars bàsics que són el posicionament de València com a hub tecnològic a escala nacional i fora d'Espanya; atraure talent per a poder aconseguir que vinga a València gent de fora a treballar a les nostres startups i, per últim, fer créixer el nostre esdeveniment, el València Digital Summit", enumera Hortelano. El president de Startup València anuncia que l'edició d'enguany se celebrarà, presumiblement, el 25 de novembre al Palau de les Arts, però en plena situació d'ajornaments i cancel·lacions, mai se sap.

El president de Startup València anuncia que l'edició d'enguany se celebrarà, presumiblement, el 25 de novembre

Insisteix que el nou càrrec és "molt continuista" i recorda els inicis de l'associació, que avui dia suma 150 socis. "El projecte va començar amb una junta en què som 9-10 persones i començàrem fa dotze mesos. El procés més complicat va ser al principi perquè a Espanya a la gent ens costa associar-nos i espentar", reconeix. Amb tot, apunta que "es va fer un treball excel·lent des del naixement i va arribar un punt en què l'associació era pràcticament autònoma. De fet, amb Javier, hem pogut tindre un equip amb tres persones dedicades full time a l'associació, amb un equip de treball professional". 

Juan Luis Hortelano | Cedida
Juan Luis Hortelano | Cedida 

 

En aquest recorregut el projecte, segueix explicant, "s'ha consolidat i manté "bones relacions institucionals". A més, té com a partners al Banc Sabadell, GoHub o Dekalabs, "i gràcies a això tenim una estructura darrere que ens està ajudant a continuar creixent i donar un servei als socis que és pel que estan ací", esgrimeix. 

Un espai propi per a les startups valencianes

A més, continua la cerca d'un espai propi perquè siga la seu de l'associació. "Portem tres anys buscant-ho, intentant tenir un espai físic com tenen altres ciutats. Jo ho he vist, quan estava a Plug and Play, que el que més valora una startup és estar en un espai on es comparteix. A Silicon Valley ja vam veure que el volum d'esdeveniments que generaves era tremend comparant amb estar dispers. Passa amb Barcelona Tech City amb el Pier 01, és un dels espills en el qual ens mirem; també passa en París amb el Station F... Són pols d'atracció perquè quan et ve a veure un inversor, acaba visitant a molts altres", comenta Hortelano. "A veure ací quan es donen les condicions". De moment, l'Associació Valenciana de Startups té seu al coworking Wayco de Russafa.  

Més info: Ciutat coworking  

Hortelano al·ludeix al tema de la concessió de l'Estació Marítima de València com a espai propi, un assumpte que està en mans dels tribunals. "Segons tinc entés està tot judicialitzat, no estic molt al cas perquè volguérem passar pàgina perquè és un tema que ens va desgastar molt. Però sí que crec que el model al qual hem d'anar és a un espai obert en què estem tots. No volem fer inversions immobiliàries, si algú ens ho lloga, endavant.

"Sobre l'Estació Marítima no estic molt al cas perquè volguérem passar pàgina, és un tema que ens va desgastar molt"

I on podria estar aquest espai per a les startups valencianes? La Façana Marítima de València és l'aposta del Govern local per dinamitzar el teixit empresarial dedicat a les noves tecnologies.

"Sí, el tema de la façana marítima ve de llarg, vam estar mirant l'edifici de l'Alinghi (antiga seu de la Copa Amèrica), després és que tot en la zona de la Marina està una miqueta complicat amb un descontrol important perquè ho gestionen les tres administracions; també estan Las Naves, la Farinera, fins i tot hi ha opcions privades, però òbviament per la zona de la Marina és on tindria sentit tenir alguna cosa", reconeix l'emprenedor.

Més informació
La pugna per l'Estació Marítima valenciana
Avui et destaquem
El més llegit