Les 11 empreses valencianes que enalteix Sánchez

El president del Govern espanyol busca complicitats en la presentació del programa 'España Puede' i pronostica un País Valencià postpandèmia "verd, digital, cohesionat i feminista"

Sánchez lliura a Puig el programa de 'España Puede' | @ximopuig Sánchez lliura a Puig el programa de 'España Puede' | @ximopuig

Les 11 magnífiques. Solarius, Grupo Tech, Sapiens Energia, Cuatroochenta, elite3D, Spherical Pixel, Codigames, Super Awesome Hyper Dimensional Megateams, Consum, Timpers i Jeanologia. Són les empreses valencianes que han sonat aquest dijous al discurs del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, España Puede, en València. En un discurs contextual sobre la pandèmia i les seues conseqüències, però amb un to optimista pels fons de recuperació europeus atorgats a l'Estat, Sánchez ha triat molt bé els projectes empresarials valencians a destacar. També a qui no ha volgut mencionar al seu discurs. I Mercadona?

Sánchez ha parlat del programa Garage de la incubadora Lanzadera com a exemple d'assegurança dels "estàndards de qualitat" en el moment que parlava de la marca Timpers, una de les 11 empreses valencianes que ha mencionat al seu discurs. Però ha obviat citar a Juan Roig quan ha afirmat que Lanzadera "està liderat per un empresari prominent d'aquesta terra". Timpers és una marca de sabates dissenyades per cecs, amb producció a Alacant i seu a Lanzadera.

Per contra, el president sí que ha citat a Consum, la competència dels supermercats valencians de Roig, com a "exemple de les coses ben fetes" i de l'Espanya cohesionada, ha dit. Sánchez ha citat les donacions socials de la cooperativa valenciana, el respecte pels ODS o la inserció laboral, "assignatura pendent en la recuperació", ha expressat.

Més info: Consum, un èxit arrelat en el cooperativisme i en l’ocupació de qualitat

"Si Espanya és verda, la Comunitat Valenciana serà verda", ha afirmat Sánchez. La sostenibilitat ambiental és un dels primers aspectes que ha destacat el president de l'Executiu de com ha de ser el país que sorgirà després de la pandèmia. Per això ha citat tres firmes, Solarius, Grupotec i Sapiens Energia. La primera, la qual ha destacat pel seu "foment d'estudis energètics", s'ubica a Tavernes de la Valldigna i, segons la seua web, dóna serveis d'energia fotovoltaica, solar, biomassa i enginyeria energètica.

Pedro Sánchez: "Si Espanya és verda, la Comunitat Valenciana serà verda"

En el sector energètic fotovoltaic també treballa Grupotec, empresa ubicada en la zona de les universitats de València, i dedicada a l'enginyeria i l'arquitectura amb més de 300 treballadors en la seua plantilla. En tercer lloc Sánchez ha citat Sapiens Energia, de Canet d'En Berenguer, i promotora de comunitats d'autoconsum energètic.

Videojocs, el futur 'hub' promés

En l'àmbit digital, el recompte del president Sánchez ha sigut més extens i també concret, ja que s'ha centrat al sector dels videojocs. No és casualitat, de fet el España Puede proposa la creació de l'Spain Audiovisual Hub que inclouria al sector dels videojocs. Ací Sánchez ha mencionat a elite3D, estudi valencià que dissenya videojocs per a mòbils i tablets, inaugurat fa uns anys per José Luis Queral i Oscar Ferrero.

L'alacantina Spherical Pixel és altra de les empreses del discurs de Sánchez. Ubicada a Villena, aquesta agència desenvolupa videojocs, mobile apps, social apps, a més d'altres projectes digitals. I no podia faltar la tecnològica Cuatrochenta, nascuda a l'Espaitec de la Universitat Jaume I de Castelló i que fa només uns dies s'estrenava al parquet del BME Growth.

Parlar d'emprenedoria a València implica, gairebé sempre, parlar de Lanzadera. Codigames està ubicada a la seua incubadora i és altra de les empreses que ha glossat Sánchez al seu parlament com a exemple de projectes sòlids a territori valencià. També ha citat a Super Awesome Hyper Dimensional Megateams, altre estudi valencià de videojocs creat fa més de 20 anys per Enrique Corts, Mar Hernández Julio Ruiz.

I per últim, Sánchez ha parlat de Jeanologia, la firma del Premi Jaume I Enrique Silla Vidal, ubicada a Paterna que innova al sector tèxtil i que durant el confinament va llançar una càmera que desinfecta les peces de roba de tota mena de virus com si es posaren en quarantena durant 72 hores.

Política... més enllà de la M-30

Jugant amb la comparació de la pel·lícula del valencià Luis García Berlanga Bienvenido Mr. Marshall (1953) amb la situació actual, Sánchez ha recordat que amb els fons europeus post-Covid, "Espanya sí que puja a bord del cotxe que la mateixa Europa ha posat en marxa, amb el que Europa salva a Europa". I en aquest viatge de repartiment dels 140.000 milions d'euros. "El moment és ara: aquesta serà una Comunitat Valenciana verda, digital, feminista i cohesionada", ha afegit.

Amb tot, Sánchez no ha dit res del sistema de finançament, a excepció d'una idea: "La reforma del sistema fiscal... per a després de la pandèmia". Un tema cabdal per als valencians, al qual sí que havia fet referència el president Ximo Puig, que li havia precedit en el discurs. Puig, que ha mostrat sintonia amb el seu cap de partit a Madrid destacant que "si Espanya podrà, la Comunitat Valenciana podrà", però no ha perdut ocasió per a recordar "els greuges en les asimetries" i en la necessitat de "mirar més enllà de la M-30", una metàfora que darrerament utilitza molt al seu discurs. "Co-governança" i "patrimoni cívic" són altres dels conceptes clau del discurs del president valencià que ha recordat que "ara no és moment de centrifugar".

Més informació
Sanibox, tecnologia contra el coronavirus al tèxtil i el calçat
Avui et destaquem
El més llegit