
Les seves hamburgueses enamoren i les seves patates enganxen. Han passat 60 anys des que Ray A. Kroc va obrir, el 15 d'abril de 1955, el primer restaurant McDonald's a la ciutat americana de Des Plaines, a l'estat d'Illinois. Una jornada laboral que va ser un èxit de públic i que va aconseguir recaptar 366 dòlars el primer dia. Des de llavors, la cadena de restaurants de menjar ràpid ha crescut fins a arribar als més de 35.000 establiments repartits en més de 100 països. Concretament, McDonald's Espanya va tancar l'any 2013 amb 461 restaurants que van generar uns 23.000 llocs de treball.
El fundador de la companyia va descobrir que la franquícia era la millor manera de fer prosperar el negoci, primer a els Estats Units i després a tot el món, ja que "oferia a persones amb experiència empresarial i voluntat comercial una oportunitat de negoci pròpia, vàlida a qualsevol país". És a dir, McDonald's busca socis, no inversors.
La franquícia que es gestiona com una pime
S'estima que cada quatre hores s'obre un McDonald's al món. Xifra relevant per a una companyia que tracta els seus franquiciats com una empresa pròpia. "Un restaurant McDonald's funciona com una pime, amb un equip mitjà de 50 treballadors i amb una dedicació plena al negoci", apunta la companyia. McDonald's Espanya realitza la inversió immobiliària (local) i el franquiciat inverteix en l'equip i la decoració. Aproximadament es necessiten uns 900.000 euros d'inversió inicial per sufragar les despeses de l'equip de cuina, rètols, seients, decoració, despeses d'importació, transports, instal·lació, etc. I, com a tota franquícia, en concepte de royalty es paga a McDonald's Corporation una quantitat mensual consistent en un percentatge sobre les vendes.
En aquest sentit, l'estructura de negoci de la cadena de restaurants es basa en una forta i estreta relació entre els franquiciats, els proveïdors i els treballadors de la companyia: "el tamboret de tres potes", com anomenen a McDonald's. És per això que l'empresa compta amb proveïdors locals en tots els països en els quals opera.
Presència a Catalunya
Trobar un McDonald's a Catalunya és fàcil. És la segona comunitat de l'Estat espanyol, juntament amb Andalusia, on més restaurants ha inaugurat l'empresa. Només Madrid, amb 92 establiments, supera el nombre de locals. I és que trobar un local de McDonald's és quasi tan fàcil com descobrir una sucursal de la Caixa, almenys a la ciutat de Barcelona. A la capital catalana gestiona 62 restaurants, segons el balanç de l'empresa a data de febrer del 2015. Per darrere, Tarragona (10 establiments), Girona (8) i finalment Lleida (2).
Proveïdors locals
Gran quantitat del pa que acompanya l'hamburguesa que es consumeix als seus restaurants estan elaborats a Olesa de Montserrat. És en aquest municipi barcelonès on té seu una de les fàbriques de l'empresa Aryzta Bakeries Iberia, que també treballa des de Daganzo i Madrid.
També hi ha molts treballadors catalans que treballen per la companyia des de les oficines que l'empresa Havi Logistics té a Esparreguera. El proveïdor logístic per tots els restaurants de McDonald's a Espanya s'assegura cada dia que els restaurants tinguin un estoc suficient per a dos dies de treball, tal com confirmava a VIAempresa recentment el seu responsable d'operacions a Catalunya i Balears, Carlos Arranz.
A més, la companyia treballa amb granges catalanes d'on extreure la carn pel seu producte estrella, la popular hamburguesa.
En 1968 va néixer el Big Mac i McDonald's anunciava el que acabaria convertint-se en un dels seus productes estavella.
Mobilitzacions contra la cadena
Però no tot són felicitacions. Aquest dimecres s'han celebrat diverses manifestacions contra la companyia de fast food en ciutats brasileres com Brasilia, São Paulo, Goiania i Salvador. Els treballadors mobilitzats, al voltant de 700 segons els mitjans locals, han denunciat les dolentes condicions laborals que imposa la companyia en el marc del Dia d'Acció Global. L'objectiu de la mobilització ha estat "alertar a la població sobre la falta de respecte, recurrent i contínua, als drets humans dels treballadors de la xarxa en totes les parts del món, fins i tot al Brasil".
També Catalunya ha estat protagonista de protestes contra la companyia en els últims dies. De fet, a mitjans de l'abril passat, la plataforma veïnal 'Els Barris Decidim' de Girona anunciava que es mobilitzaria contra el nou McDonald's que s'està construint a la ciutat.
![]() |
Imatge del nou McDonald's de Girona. ACN |
Tal com recull l'ACN, l'entitat havia encetat una recollida de signatures –porta més de 100 firmes- per mostrar el seu rebuig al nou centre comercial que s'ha instal·lat en aquesta zona de la ciutat. Els veïns asseguren que no entenen com el consistori ha deixat construir un local de menjar ràpid al costat d'un centre escolar. L'establiment, que ha suposat una inversió de vora 400.000 euros, s'està creant a marxes forçades a tocar del Lidl i molt a prop de l'escola Maristes. "És totalment contradictori. No entenem com l'ajuntament ha permès construir-hi un local de menjar ràpid al costat d'una escola quan el que s'intenta és que els joves aprenguin a mantenir una bona dieta i menjar saludablement", ha lamentat Dolors Serra, membre de la plataforma.