
El darrer any, el nostre país ha experimentat un retrocés en l’avenç de les dones per trencar el sostre de vidre i accedir als càrrecs de direcció, segons l’informe Women in Business que publica anualment Grant Thornton. Si en l’edició anterior les dones ocupaven un 26,7% dels llocs de CEO, en els darrers dotze mesos aquest percentatge ha caigut fins al 19,3%. Així i tot, Forbes Women assenyala que "seleccionar un grup de 25 dones CEO a Espanya el 2024 és una tasca cada cop més difícil, pel gran nombre de conselleres delegades d’empreses exitoses que hi ha al nostre país".
A continuació, un recull de les vuit CEO catalanes incloses al llistat i ordenades alfabèticament per cognom:
1. Silvia Alsina, una líder en el món de la comunicació

Sílvia Alsina és la CEO de Roman, consultora de comunicació, afers públics i mesurament. La companyia ha tancat l’exercici 2024 amb una facturació de 22,7 milions d’euros, un increment del 17% respecte a l’any anterior. Amb aquest resultat, l’empresa encadena ja cinc anys consecutius de creixement a doble dígit.
Amb aquestes dades, Roman multiplica per més de 6 la seva facturació en els darrers 10 anys després d'una dècada de sòlid creixement orgànic i adquisicions selectives, com ara la consultora d'anàlisi i mesurament de la reputació Villafañe & Asociados, o l'estudi de disseny i branding de La Casa de Carlota, que reforcen la proposta de valor de la consultora.
Roman es consolida com una de les consultores líders de serveis multidisciplinaris de comunicació i gestió de la reputació a Espanya
Amb estructura a Madrid, Barcelona i Londres i presència en localitzacions estratègiques internacionals, Roman es consolida com una de les consultores líders de serveis multidisciplinaris de comunicació i gestió de la reputació a Espanya. El creixement de les divisions de comunicació corporativa i financera impulsa Roman al rànquing de Mergermarket en assessorament d'operacions M&A a Espanya i escala al rànquing europeu i mundial.
2. Núria Cabutí i el lideratge del món editorial

Núria Cabutí, CEO de Penguin Random House des del 2010, figura a la llista de CEO's de Forbes dins del sector de la comunicació i l’edició. El grup va registrar el 2024 unes vendes de 410 milions d’euros, cosa que representa un creixement aproximat del 14% respecte a l’any anterior.
Cabutí fa 15 anys que està al capdavant i, des de llavors, ha hagut d'entomar reptes empresarials de gran magnitud. Un d'ells, la crisi financera d'inicis de segle. Una situació que va obligar a tot el sector a reinventar-se i trobar fórmules per subsistir. Així doncs, Penguin Random House va encetar una etapa d'adquisicions d'empreses que va incorporar al grup. En concret, van comprar Santillana Ediciones Generales (2014), Ediciones B (2017), Ediciones Salamandra i Edicions La Campana (2019), a més de l'adquisició dels segells Molino, Serres, la Magrana i 20/20 Editora.
Cabutí combina el seu rol com a consellera delegada de Penguin Random House amb el de vicepresidenta d'una gran institució com és el Cercle d'Economia
Actualment, l'editorial publica més de 2.000 títols cada any i té 51 segells editorials. Ja compta amb més de 40.000 llibres en el seu catàleg, de 20.000 autors diferents, que es venen a 33 països del món. Tot un referent mundial al sector editorial. Amb tot, Cabutí combina el seu rol com a consellera delegada de Penguin Random House amb el de vicepresidenta d'una gran institució com és el Cercle d'Economia.
3. Rosa Clará i el procés de relleu familiar

Aquest any destaca com a nova incorporació a la llista de Forbes Rosa Clará, la presidenta i fundadora d'un dels grups espanyols líders en moda nupcial que porta el seu nom.
Rosa Clará, amb unes vendes que van assolir una xifra rècord de 71 milions d'euros el 2023, celebra aquest any el seu trigèsim aniversari. La companyia projecta la seva quarta botiga als Estats Units, consolidant així el seu procés d'internacionalització, a més d'una inversió de 20 milions d'euros en la construcció d'una nova seu corporativa a l'Hospitalet de Llobregat.
La companyia projecta la seva quarta botiga als Estats Units, consolidant així el seu procés d'internacionalització
A finals del 2024, va anunciar que ja ha començat el procés de relleu familiar, i que serà el seu fill, Daniel Clará, qui passarà a dirigir la major firma familiar de moda nupcial del món després d'uns anys com a vicepresident.
4. Laura Erra, al capdavant de Liquats Vegetals

Josep Maria Erra va fundar l'empresa Liquats Vegetals, que actualment dirigeixen els seus fills, amb la Laura al capdavant com a directora general. Fundada el 1991, Liquats Vegetals lidera el mercat a Catalunya i a Espanya, amb una facturació de 90,9 milions d'euros el 2023, un 7% més que l'any anterior, i dona feina a prop de 300 treballadors.
La companyia ha centrat els seus esforços en el posicionament sense additius de la marca Yosoy i ha desenvolupat nous productes dins dels segments sucre 0% i barista. A escala internacional, està present en més de 50 països amb la seva marca Natrue i com a partner de fabricació d'altres marques.
5. Carmen Miró i les seves companyies de comunicació exitoses

Carmen Miró és la fundadora d'Apple Tree, l'agència de comunicació creada el 2007 que, segons la revista internacional Provoke, és la que més creix a Europa i la segona en el món. A més, Miró va fundar Cluster Consulting (avui Oliver Wyman) als anys 90. A banda de ser consultora de comunicació, Miró també ha obtingut importants reconeixements. Recentment, va ser guardonada amb el Premi Impacte a la millor professional de Comunicació Corporativa als premis del Col·legi de Màrqueting de Catalunya i és una de les directores més admirades entre els professionals de les consultores de comunicació a Espanya, segons el PR Scope 2023.
Carmen Miró és la fundadora d'Apple Tree, l'agència de comunicació creada el 2007 que, segons la revista internacional Provoke, és la que més creix a Europa i la segona en el món
Apple Tree ha tancat l'exercici fiscal 2024 amb una facturació de 29,9 milions d'euros, amb oficines a Barcelona, Madrid i Londres. Segons ha explicat l'agència a la seva pàgina web, aquest creixement es deu principalment al gran desenvolupament de serveis com la creativitat, l'estratègia digital i social media, l'estratègia de comunicació corporativa i el màrqueting d'influencers. A més, destaquen que per a aquest any 2025 l'agència preveu superar els 175 col·laboradors i ampliar les seves oficines a Madrid.
6. Rosa Tous, representant de la firma catalana reconeguda pel seu emblemàtic os

Rosa Tous, representant del Grup Tous, la firma catalana reconeguda pel seu emblemàtic os, va tancar l’exercici 2024 amb un benefici net de 45 milions d’euros, un 10% menys que l’any anterior a causa de l’efecte divisa. Tot i així, la facturació va créixer un 9,4%, fins als 523 milions.
L’empresa, els orígens de la qual es remunten al 1920, quan Salvador Tous va començar com a rellotger a Montblanc i Manresa, continua en mans de la família Tous
L’empresa, els orígens de la qual es remunten al 1920, quan Salvador Tous va començar com a rellotger a Montblanc i Manresa, continua en mans de la família Tous, que ja en gestiona la quarta generació.
Entre els seus objectius actuals i de futur hi ha l’atracció de noves audiències, una estratègia que sembla donar fruits, segons les tendències marcades per l’algoritme de TikTok. A més, la marca vol reforçar la seva presència en mercats com Espanya, Mèxic, els Estats Units i Portugal.
7. Judith Viader, qui ha liderat la transició generacional de Frit Ravich

Judith Viader i Codina ha estat reconeguda per segon any consecutiu per la revista Forbes com una de les 25 Dones CEO que hauries de conèixer el 2024 a Espanya. L'actual directora de Frit Ravich, qui ha liderat la transició generacional i ha transformat el model de negoci de local a nacional, té una projecció internacional.
El projecte va néixer fa sis dècades gràcies a l’amistat entre Josep Maria Viader, fundador i actual president de l’empresa, i Lluis Tornils, un amic que, després d’una llarga malaltia que el va mantenir al llit durant 11 anys, volia reprendre la seva vida i sentir-se útil. Junts, amb dos amics més, van fundar Frit Ravich el 1963 al garatge de casa seva a Maçanet de la Selva.
Judith Viader, l'actual directora de Frit Ravich, qui ha liderat la transició generacional i ha transformat el model de negoci de local a nacional, té una projecció internacional
L’empresa fabrica més de 1.000 referències pròpies de patates fregides, snakcs i fruits secs, a més de distribuir productes per a marques de renom mundial com Mars, Ferrero, Mondelez, Kellogg’s, Haribo, Lacasa, Chupa Chups, Nestlé i Red Bull. A més, fora d’Espanya, compten amb una filial a França i exporten a 25 països.
El 2024, la facturació va assolir els 332 milions d’euros. Actualment, Frit Ravich té 1.200 professionals, dels quals 700 treballen a la seu central de Maçanet de la Selva, mentre que la resta es distribueix entre les 38 delegacions comercials a Espanya i la seva filial a França.
8. Núria Vilanova, l'emprenedora que lidera un equip de 600 persones

Un altre perfil català reconegut en el món de la comunicació i les relacions públiques és Núria Vilanova, presidenta i fundadora d'Atrevia. Segons Forbes Women, als 23 anys va fundar l'empresa amb els seus propis estalvis i una accionista minoritària, la seva mare. Avui, lidera un equip de 600 persones i un negoci present en 15 països d'Europa i Amèrica. Vilanova creu fermament en la diversitat, motiu pel qual ha establert que almenys el 33% de la plantilla siguin homes.
Vilanova Als 23 anys va fundar l'empresa amb els seus propis estalvis i una accionista minoritària, la seva mare
Fa pocs dies, la companyia va anunciar l’adquisició de l’agència brasilera XCOM per “impulsar el creixement i el focus estratègic a la regió”. Així doncs, amb aquesta operació, la consultora supera els 50 milions de facturació i els 650 col·laboradors.