8wires i l'Eurecat reben fons europeus per fer 'apps' mèdiques

L'empresa i el centre tecnològic reben 2,4 milions d'euros per fer aplicacions que millorin la preparació dels pacients abans d'una operació

8wires i l'Eurecat desenvolupen 'apps' per millorar la preparació dels pacients abans d'una operació | iStock 8wires i l'Eurecat desenvolupen 'apps' per millorar la preparació dels pacients abans d'una operació | iStock

8wires i l'Eurecat han estat seleccionades en el marc d'un projecte europeu que pretén millorar la preparació dels pacients majors de 65 anys que s'han d'operar. L'empresa i el centre tecnològic rebran 1,2 milions d'euros cadascuna per desenvolupar aplicacions per ajudar a deixar de fumar i beure abans d'una intervenció quirúrgica, cosa que pot reduir un 50% el risc de complicacions. El programa està cofinançat amb fons de la Comissió Europea i una institució sanitària sueca i les aplicacions promogudes des de Catalunya van dirigides a pacients que s'han de fer una operació de maluc o genoll.

Segons el CEO de 8wires, Anxo Armada, "està demostrat que si deixes de fumar i beure quatre setmanes abans d'una operació, les complicacions es redueixen a la meitat i això no només té conseqüències per a la salut dels pacients, que es recuperen abans, sinó que també té un impacte en els costos operatius del sistema sanitari". El director d'eHealth d'Eurecat, Felip Miralles, destaca que el projecte permet fer intervencions i anàlisis "individualitzats" basats en "evidència per al canvi de comportaments i hàbits". A més, permet "aprofitar el potencial de la tecnologia i els formats digitals per maximitzar l'abast de les intervencions".

L'objectiu del projecte és que el metge prescrigui una teràpia digital al pacient durant el mes previ a la intervenció. Quan el pacient comença a fer servir aquesta plataforma digital, rep un seguit de recomanacions per deixar els hàbits poc saludables, i assessorament de fisioterapeutes i psicòlegs per fer front a la intervenció. "Els usuaris reben diàriament una sèrie d’informacions que els acompanyen en el procés de l’operació i han d'anar superant reptes per arribar-hi el més preparats possible amb l'objectiu final que tinguin un consum zero d'alcohol i tabac", explica Armada.

L'equip mèdic, per la seva banda, disposa d'un panell de control des d'on pot fer el seguiment individualitzat de cada pacient. En aquest sentit, Miralles subratlla que l'Eurecat participa des de fa anys en diferents consorcis que desenvolupen eines avançades de telemedicina. Aquesta pràctica, pronostiquen des de l'Eurecat, "farà un salt endavant de cinc anys arran de la covid-19".

Més informació
Xavier Torra: "L'Eurecat és el 112 de la innovació"
Un GPS per a la cirurgia fetal
La robòtica irromp al món de la cirurgia: avantatges del Da Vinci
Avui et destaquem
El més llegit