Aigües de Barcelona impulsa el projecte LIFE NIMBUS

La iniciativa aposta per a la producció de biometà a partir de llots de depuradora

Autobús de LIFE NIMBUS | Cedida Autobús de LIFE NIMBUS | Cedida

El consorci del projecte europeu LIFE NIMBUS ha celebrat avui la posada en marxa de la planta de producció de biometà a partir de llots de depuradora, que alimentarà un autobús públic a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquest autobús, part de la flota de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), serà el primer a funcionar amb biometà obtingut a partir dels llots de les aigües residuals i reduirà en més d’un 85% la petjada de carboni gràcies a l’ús d’un combustible d’alta qualitat i d’origen renovable, neutre en emissions.

L'autobús serà el primer a funcionar amb biometà obtingut a partir dels llots de les aigües residuals

A Europa, el sector del transport consumeix al voltant del 30% del total d’energia. Tanmateix, solament menys del 10% dels combustibles utilitzats per al transport són renovables. Davant aquesta situació, la Unió Europea té com a objectiu elevar aquesta xifra fins a superar el 30% per al 2030.

LIFE NIMBUS, cofinançat per la Comissió Europea i emmarcat en el Programa LIFE, pretén impulsar un transport més sostenible a través de l’economia circular. Aquesta iniciativa s’alinea amb el Full de Ruta del Biogàs, aprovat a Espanya el 2022, que identifica els reptes i les oportunitats del desenvolupament d’aquest gas d’origen renovable i planteja quadruplicar-ne la producció nacional fins al 2030.

Base de carga NIMBUS | Cedida
Base de càrrega NIMBUS | Cedida

Durant l’acte d’inauguració, s’ha destacat la importància de la investigació i col·laboració entre els sectors públic i privat per proporcionar solucions que permetin descarbonitzar el transport. En aquest sentit, el director general d’Aigües de Barcelona, Rubén Ruiz, ha insistit en la “necessitat d’impulsar la innovació a través de les aliances i la col·laboració publicoprivada per tal de donar resposta als reptes principals derivats de l’emergència climàtica”. Ruiz ha afegit que “projectes de valorització de residus per promoure la mobilitat sostenible de les ciutats són necessaris per assolir una transformació ecològica del nostre entorn i constitueixen un exemple clar de la nostra aposta per un model respectuós amb el medi ambient, basat en l’economia circular i el desenvolupament sostenible ”.

Per la seva banda, el director general de Cetaqua, Carlos Montero, ha insistit en la “importància d’implicar l’usuari final en el projecte des de la fase d’ideació i assegurar-ne el seguiment i la implicació en el seu desenvolupament”. Gràcies a això, Montero ha assenyalat que “aconseguim que la transferència dels resultats sigui més àgil”.

Més informació
Aigües de Barcelona, centrada a enfortir l'atenció dels qui més ho necessiten
Aigües de Barcelona impulsa la transformació digital dels serveis d'aigua
La Diputació de Barcelona i Aigües de Barcelona impulsen projectes de transformació social
Avui et destaquem
El més llegit