Aigües Ter-Llobregat assumeix el control del canal Segarra-Garrigues

El Govern defensa que "en cap cas" aquest fet obre la porta a un traspàs d'aigua a l'Àrea Metropolitana

El canal Segarra-Garrigues a l'alçada del Talladell, i amb Tàrrega al fons | ACN El canal Segarra-Garrigues a l'alçada del Talladell, i amb Tàrrega al fons | ACN

Des d'aquest 1 de març, l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha passat a gestionar el canal Segarra-Garrigues, fins ara en mans de l'Estat. La cessió del control s'ha fet efectiva després que hagin conclòs els treballs a les infraestructures, pensades per regar al voltant de 68.000 hectàrees.

A priori, el traspàs s'havia previst per al passat 1 d'octubre, però finalment es va prorrogar en dues ocasions. Fins ara, el Govern només gestionava la xarxa secundària, que és la que porta l'aigua a les finques per poder regar, però ara també controlarà la principal. Tot i això, la propietat del canal principal i el pantà de l'Albagés romandrà sota control estatal fins a l'any 2054, moment en què s'estima que s'hauran completat els pagaments i es podrà transferir a la Generalitat.

Aigües Ter-Llobregat, una garantia d'èxit

Aigües Ter-Llobregat pertany al Govern i és responsable del subministrament d'aigua potable de Barcelona i de 117 municipis de nou comarques diferents de Catalunya. Des de la Generalitat han plantejat que sigui aquesta companyia qui assumeixi el control del projecte com a part de l'acord assolit amb el Govern espanyol l'any passat. No obstant això, la gestió de les reserves del sistema d'embassaments Oliana – Rialb seguirà sota la competència de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

El secretari d'Agenda Rural de la Generalitat, Oriol Anson, ha explicat que han confiat en ATLL amb l'objectiu d'aprofitar "l'expertesa" que té una entitat de les seves característiques. Cal recordar que aquest canal és clau per a la producció agroalimentària de Lleida i els regants. Per això, part del sector d'aquest territori s'havia mostrat preocupat amb la decisió, donat que podia traduir-se en un futur transvasament d'aigua a xarxes com la de l'Àrea Metropolitana. Anson ha garantit que això "ni està plantejat ni es plantejarà". Tanmateix, ha defensat que el traspàs "és merament un canvi d'actors, sense cap implicació addicional ni modificació" i que "els usuaris continuaran amb la mateixa gestió com fins ara".

El secretari d'Agenda Rural de la Generalitat, Oriol Anson, descarta un transvasament d'aigua a l'àrea metropolitana "en cap cas"

En aquest sentit, Anson ha instat a optimitzar al màxim el canal Segarra-Garrigues ara que el Govern en té la responsabilitat. Això implica utilitzar-lo tant per a regadiu com per a l'abastament urbà dels pobles de la demarcació de Lleida, sense haver de consultar ni sol·licitar res a l'Estat. A més, des d'Agenda Rural han insistit que assumir la responsabilitat total de la infraestructura permetrà millorar la capacitat de decisió sobre el canal. Aquest és un factor "clau" per les seves característiques.

Més informació
El Govern assumirà la gestió del Segarra-Garrigues l'1 de març
Segarra-Garrigues: I ara què fem?
Una dècada esperant l'aigua del canal Segarra-Garrigues
Avui et destaquem
El més llegit