Un algoritme prediu les crisis de salut mental

L'algoritme d'aprenentatge automàtic és capaç de fer previsions amb quatre setmanes d'antelació

Per desenvolupar el model han analitzat les històries clíniques de més de 17.000 pacients de salut mental | iStock Per desenvolupar el model han analitzat les històries clíniques de més de 17.000 pacients de salut mental | iStock

Koa Health, proveïdor de solucions digitals de salut mental i spin off de Telefónica, i Birmingham and Solihull Mental NHS Foundation Trust, han anunciat avui els resultats d'un innovador algoritme d'aprenentatge automàtic que ha predit amb exactitud les crisis de salut mental en un entorn real de l'NHS. Els resultats de l'estudi, que ha comptat amb la participació de la Universitat Pompeu Fabra, suggereixen que aquesta tecnologia podria permetre una intervenció primerenca i millorar els resultats dels pacients.

Koa Health ha desenvolupat un model d'aprenentatge automàtic que utilitza històries clíniques electròniques anònimes per supervisar contínuament els pacients a la recerca de risc de crisi de salut mental. S'ha comprovat que el model prediu correctament més de la meitat de les crisis amb 28 dies d'antelació, sense una taxa considerable de falsos positius. Un estudi posterior de sis mesos de durada va avaluar l'ús de l'algoritme de Koa Health a la pràctica clínica. Fins i tot en un 64% dels casos, el model va demostrar ser clínicament valuós, tant pel que fa a la gestió dels casos com a la mitigació del risc de crisi.

Roger Garriga, estudiant de doctorat del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, és el primer autor de la investigació, publicada a la revista Nature Medicine. Garriga explica que “hem analitzat les històries clíniques electròniques de més de 17 mil pacients de salut mental per desenvolupar un model d'aprenentatge automàtic que prediu les properes crisis de salut mental en les quatre setmanes següents. El nostre algoritme va ser dissenyat per proporcionar una puntuació de risc actualitzada setmanalment per a tots els pacients amb un historial de recaigudes per donar suport a les decisions clíniques amb una finestra de temps suficient perquè els metges apliquin mesures preventives”. Afegeix que “aquesta recerca mostra com la col·laboració entre els científics de dades i els professionals de la salut pot conduir a l'atenció preventiva, tenint un gran impacte a la vida dels pacients."

Koa Health està explorant la incorporació de la predicció de crisi al servei integral de salut mental com a part del seu objectiu d'utilitzar la tecnologia per millorar radicalment l'accés a un suport d'alta qualitat per a la salut mental. El pas següent és validar el model en altres sistemes sanitaris i emprendre els estudis a major escala que seran necessaris per obtenir l'aprovació reglamentària.

Oliver Harrison, director general de Koa Health, afirma: "Quan treballava com a psiquiatre de l'NHS, veia que massa persones arribaven als nostres serveis a través dels serveis d'urgències. Per quan les vèiem, solien estar molt malaltes, i sovint havien tingut problemes amb les seves relacions, finances, ocupació i habitatge. Tornar a ajuntar les peces gairebé sempre resultava car, llarg i dolorós per a les persones implicades."

Més informació
Tres de cada quatre persones creu que no ha estat educada obertament sobre salut mental
La Fundació Pimec i l'Imim impulsen la salut mental a les pimes
La salut mental i el dentista públic entren als pressupostos
Avui et destaquem
El més llegit