Amb el CAT a la marca

Marques com VamCats o KeyCat no dubten a identificar el seu nom amb el país per gaudir d'un nínxol de mercat sensible a la qüestió nacional

VamCats també va ser present a les passades edicions del REC d'Igualada
VamCats també va ser present a les passades edicions del REC d'Igualada
11 de Setembre de 2015
Act. 15 de Setembre de 2015
Escollir el nom de la marca és un dels punts bàsics a l'hora d'engegar qualsevol projecte. Hi ha qui opta per posar el nom familiar i li va bé. Hi ha qui l'ha de canviar més tard. Són molts els que s'ho pensen una mica més, i fins i tot opten per buscar experts que els ajudin a trobar la paraula ideal. Ara bé, també n'hi ha que senzillament transmeten clarament un missatge de compromís amb la seva terra.

Una decisió clara
És el cas de VamCats, les vambes amb l'estelada. El seu creador, Guillem Soldevila, explica a VIA Empresa que van tirar endavant aquest producte "perquè la gent ens demanava les vambes que havia vist en un cartell que vam fer per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) el 2012". Soldevila assegura que "vam haver de buscar un nom molt ràpidament i vam fer una composició de Vamba Catalana: VamCat".

L'origen reivindicatiu els va fer evident la necessitat de fer aparèixer el nom de Catalunya a la marca. Tot i que també es va plantejar l'opció del terme 'quets', molt popular a les terres de Lleida per denominar aquest tipus de calçat, Soldevila recorda que "vamba m'agradava molt perquè també és una paraula molt nostra".

Portar el CAT a la marca "per nosaltres ho és tot", assegura Soldevila. Tot i que mai no s'han considerat una marca de marxandatge, sinó que s'han posicionat com a marca de moda, "teníem clar que havíem d'associar el producte amb el país des de l'inici".

Tot i així, Soldevila destaca que amb els mesos han intentat "vincular la marca Catalunya a la marca Barcelona, i fer un cobranding aprofitant que la marca Barcelona és molt més forta". A més a més, posicionar-se com a marca de moda des de Barcelona, també suma.

En la mateixa línia hi ha KeyCat. Mariano Lalana, un dels impulsors d'aquesta aplicació que catalanitza el teclat, explica a VIA Empresa que "des del moment que fas un teclat en català, estàs buscant un nom que reflecteixi bé la idea". Gràcies a KeyCat, es pot substituir la 'Ñ' del teclat per 'NY', així com la 'áé' per la 'L·L'.

"Volíem un nom en català, però no ens va sortir", reconeix Lalana. "Una idea era 'TeclaCat', però era molt cacofònic. Ara bé, teníem clar que havia d'incloure el CAT perquè és un producte català". Al final es van passar a l'anglès amb la paraula 'Key' per "un producte 100% català, nou i innovador".

Un mercat limitat però compromès
Tot i reconèixer que aquesta identificació tan evident amb Catalunya limita el seu mercat, Guillem Soldevila, de VamCats, assegura que "ja sabíem que sortíem amb un producte molt exclusiu i reivindicatiu". De fet, reconeix que el negoci ha perdut pistonada. "Vam tenir un boom molt important el 2013, i ara ha afluixat".

Tot i així, el recorregut de VamCats els ha permès engegar un nou projecte de vambes personalitzades: Brand your Shoes. "Neix amb una vocació totalment internacional i amb un objectiu molt més llarg i ampli que VamCats", explica Soldevila; mentre matisa que "no l'hauríem fet mai sense l'experiència de VamCats".

Pel seu cantó, Mariano Lalana, de KeyCat, assegura que el seu objectiu és "representar que més enllà de Catalunya hi ha una comunitat lingüística de prop de 10 milions de persones, un idioma que no està representat en els teclats informàtics". Per tant, a banda de Catalunya es dirigeixen a la comunitat lingüística catalana: País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord i la Franja de Ponent. "El nostre target és aquí. Perquè tenir la 'L·L' al teclat és la bomba!".