
Grup Ametller Origen, companyia líder en transformació agroalimentària, posa en marxa el projecte El Viver, un nou ecosistema de formació amb el doble objectiu d’incorporar més de 1.300 col·laboradors nous en els pròxims dotze mesos i d’impulsar el talent dels més de 3.500 professionals que actualment treballen a les seves botigues. L’empresa familiar, que compta amb 148 establiments en l’actualitat, reivindica d’aquesta manera l’ofici d’especialista en la venda d’alimentació a través del disseny d’un pla de carrera i de la promoció interna.
Davant la falta de professionals dins del sector i de l’interès creixent en l’alimentació saludable per part dels consumidors, El Viver dotarà de les eines necessàries a més de 5.000 persones cada any a través d’una experiència formativa omnicanal que comptarà, a més, amb un espai físic a través de la nova botiga escola a Barcelona. El nou espai, situat al número 59 de la Via Augusta de Barcelona, disposa de sales de formació i la recreació d’una botiga des d’on també es connectarà per streaming amb aquells establiments més allunyats de la capital catalana.
L’empresa familiar, que compta amb 148 establiments en l’actualitat, reivindica d’aquesta manera l’ofici d’especialista en la venda d’alimentació a través del disseny d’un pla de carrera i de la promoció interna
El Viver compta amb quatre itineraris formatius, el primer dels quals adreçat a les persones que s’incorporen noves a Ametller Origen i que no compten amb coneixements sobre l’ofici: “El projecte aporta coneixements des de zero a persones que no estan familiaritzades amb el sector perquè coneguin la professió des dels inicis -assegura Fernando Oteiza, director general d’Operacions del Grup Ametller Origen-; a més, reforcem els plans d’especialització i les opcions de promoció interna a través de la formació contínua, prioritzant la qualitat i el compromís tant amb els nostres col·laboradors com amb els clients.
La resta d’itineraris s’adrecen a l’especialització en producte fresc, concretament en les categories de fruita i verdura i en la de carnisseria, així com en el lideratge de botiga. Tal com assegura Oteiza, “en l’actualitat, als establiments d’Ametller Origen es promociona, almenys, una persona al dia”.
1,3 milions d'euros d’inversió anual davant la falta d’ofici
Tal com assegura el conseller delegat i cofundador de la companyia, Josep Ametller; “volem combatre l’extinció de l’ofici d’especialista i reivindicar-la com una figura indispensable a l’hora d’assessorar i acompanyar els consumidors, cada cop més interessats en l’alimentació saludable i conscient, a través de la captació i la fidelització del millor talent”. En aquest sentit, Grup Ametller Origen destinarà una inversió anual d’1,3 milions d'euros per revertir aquesta pèrdua causada, sobretot, per la falta de relleu generacional.
En els darrers anys, la pèrdua de l’ofici en algunes d’aquestes branques, com la de carnisser i xarcuter, ha estat molt acusada; en vint anys, la Federació Catalana de Carnissers, Xarcuters i Cansaladers ha perdut la meitat dels seus associats, mentre que en els darrers 15 anys s’han perdut a Espanya el 20% dels establiments d’aquest gremi.
Compromís amb l’ocupació de qualitat
La posada en marxa de El Viver té lloc un any després que Grup Ametller Origen es convertís en la primera companyia del sector en dotar a tota la seva plantilla d’assegurança mèdica privada, amb accés a cònjuges i fills menors de 25 anys. Per altra banda, el salari dels col·laboradors i col·laboradores que treballen als establiments s’ha incrementat més d’un 20% en quatre anys, amb una millora retributiva d’un 11% anual en el darrer exercici tancat (2024). A través del Projecte Arrels, durant el 2025 la companyia ha ampliat aquests increments a les més de 300 persones que treballen a les oficines d’Olèrdola, on el grup té la seva seu, i Barcelona.
Ametller Origen va tancar l’any 2024 amb 146 botigues repartides entre Catalunya i Andorra. El grup, incloent-hi les empreses agràries i l’activitat de l’obrador d’Olèrdola, on s'elaboren productes com cremes, truites i postres làctiques, va tancar l’any amb unes vendes per sobre dels 680 milions d'euros i un creixement del 23%.