Anem per Feina
Anem per Feina

Anem per feina, els empresaris sense barret

L'associació empresarial que impulsa l'ANC dibuixa un nou model de relacions laborals on no hi ha fronteres entre empresaris i treballadors

Una patronal ha de representar empresaris, autònoms i emprenedors per contribuir que generin negoci i ajudar-los a resoldre els seus problemes, no s'ha de convertir en una gestoria que ofereix serveis i de passada fa la competència als seus associats, "una competència que és bastant deslleial". Aquesta és la base de la nova associació d'empresaris Anem per feina (AxF) que ha nascut a l'escalf de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i que com ja van anunciar fa unes setmanes és la primera patronal "desacomplexadament" independentista.

Més info: Neix Anem per feina, la primera patronal independentista

Els qui en formen part, ara per ara unes 500 empreses, consideren que les organitzacions empresarials existents a Catalunya mai els han representat i hissen la bandera de la patronal stricto sensu. Qüestionen el terme patró perquè defensen que s'ha quedat ancorat al segle XIX com la definició "d'aquell senyor que posseeix una empresa i que vesteix amb barret, beu en copa i fuma puros". "Aquest empresari està a les nostres antípodes", explica David Fernández, secretari nacional de l'Assemblea i coordinador de la comissió FemRepública.

"L'empresari d'AxF és independentista perquè pensa que la independència de Catalunya és un instrument imprescindible per assolir unes quotes de poder i d'autogovern per obtenir més benestar social i més justícia"

L'empresari que s'acull a AxF és "una persona que es lleva el primer per a anar al seu negoci i que va a dormir molt tard, que té moltes preocupacions, que té fills i família, que el dia 1 de cada mes paga nòmines i que no té ni idea de quins són els ingressos que tindrà a final de mes", però a més, "se sent català i creu en els valors de Catalunya i és independent perquè no està lligat ni deu res a ningú i és independentista perquè pensa que la independència de Catalunya és un instrument imprescindible per assolir unes quotes de poder i d'autogovern per obtenir més benestar social i més justícia".

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant la presentació de la nova patronal independentista, Anem per feina | Cedida

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant la presentació de la nova patronal independentista, Anem per feina | Cedida

Aquesta idea es basa en el fet que hi ha una nova generació d'empresaris que tenen el seu petit o mitjà negoci, o són autònoms o emprenedors, o membres d'una cooperativa i que regenten la seva activitat sense fronteres entre empresari i treballador. És un nou dibuix de les relacions laborals, un model que "aspirem que sobrepassi les relacions laborals existents basades en el conflicte i que volem que evolucioni a un model de cooperació entre empresaris-autònoms i els seus treballadors", afegeix Fernández. Tenyit dels models laborals que es prodiguen al nord d'Europa, l'associacionisme d'Anem per feina "no és una qüestió d'ideologia (on s'han basat fins ara totes les patronals i els sindicats) sinó un tema de valors", afegeix un dels impulsors de la AxF, Jordi Fité, de l'empresa Llonch-Clima, membre del plenari de la Cambra de Comerç de Barcelona per la candidatura d'Eines de País –que lidera Joan Canadell- i membre de la junta del Centre Català de Negocis (CCN).

Aquest empresari ha estat entre els defensors de la creació d'una nova associació empresarial juntament amb altres joves empresaris vinculats a l'ANC com Sílvia Cubo (CEO de la consultora Neuro in business) i vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Manresa. La missió de la nova patronal és crear un hub on fer negocis entre els mateixos associats, és a dir, intentar cobrir les necessitats entre els mateixos professionals, perquè el que farà la nova organització serà posar-los en contracte perquè s'interrelacionin i maximitzin els seus negocis i retinguin el talent. "Farem de connector entre els nostres associats", concreta Fernández.

Fernández: "Farem de connector entre els nostres associats"

Les seves paraules coincideixen amb la recent clausura per ordre judicial -arran d'una denúncia de Foment del Treball- del portal Consum estratègic que també impulsat per l'ANC feia difusió de les empreses catalanes de serveis bàsics. Un escac i mat que "evidencia més que mai que no ens podem sentir representants per organitzacions empresarials que defensen interessos molt oposats als nostres". "Anem per feina és una entitat moderna, que actua en xarxa, que és socialment i ecològicament responsable i que ens permet sobretot mostrant-nos tal com és la societat, amb els seus valors".

El seu decàleg de reivindicacions està encara a les beceroles del que pretenen posar sobre la taula perquè seran els seus mateixos associats els que determinin que li cal a l'empresari català. De moment, hi ha 500 empreses, i s'haurà de determinar quina representativitat laboral tenen, i s'ha constituït amb vuit delegacions, tantes com vegueries té Catalunya - Sort, Manresa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Tortosa i la Bisbal del Penedès-. "Hem d'ampliar la nostra base i hem de comptar amb els nostres socis", explica Fité, "llavors ja podrem desplegar el nostre ideari". Que defensaran entre tots, perquè no hi haurà una estructura directiva preconcebuda, sinó que diversos empresaris seran la cara visible de l'entitat.

A Anem per feina –una expressió triada perquè consideren que a Catalunya és bàsica i recurrent a l'hora de fer negocis- aspiren a tenir una representació i a estar presents a les principals institucions del país perquè els fa mal sentir parlar en boca seva de coses que ells mai no dirien ni defensarien. Defugen sentir-se dir que en exigir un ADN català posen numerus clausus a la seva organització, i prefereixen dir que el que no són és una organització catch all sinó una entitat amb un perímetre d'actuació molt delimitat.

Avui et destaquem
El més llegit