Un dispensador d’auto-aplicació per a pacients d’esclerosi múltiple

Amb l'aplicador d'Ánima Design i Almirall, el pacient recupera la capacitat d'administrar-se la medicació

Aplicador Satkam | Cedida Aplicador Satkam | Cedida

L'estudi barceloní de disseny industrial Ánima Design, que aquest any celebra el seu 20è aniversari, ha desenvolupat un dispensador de medicació en esprai que facilita a persones amb esclerosi múltiple (EM) l'auto-aplicació en casos en què, a causa de la malaltia, hi ha dificultat motriu a les mans i/o braços per la seva rigidesa muscular i paràlisi progressiva i no poden prémer fàcilment un esprai. El dispositiu, anomenat Satkam, ha estat desenvolupat per encàrrec de la farmacèutica Almirall i té l'objectiu d'ajudar a pacients amb EM amb un problema funcional molt comú en pacients que tenen aquesta malaltia.

Concretament, el 73% dels pacients amb EM amb fins a 10 anys d'evolució experimenten algun tipus de problema funcional a les mans, i almenys moderat en un de cada tres dels casos, segons l'àrea mèdica d'Almirall. Aquesta pèrdua progressiva de la capacitat d'administrar-se la medicació ha estat identificada com un dels motius d'abandonament del tractament. El disseny d’aquest dispositiu permet dispensar un esprai complet simplement tancant la mà, gest reflex que els humans tenim des del naixement. 

Després d'un procés de co-creació involucrant pacients i sanitaris, es va demostrar que els pacients poden accionar fàcilment l'esprai (després d'introduir-lo a l'aplicador) en pressionar les dues palanques del dispositiu amb el palmell de la mà, reduint substancialment la força necessària. Diego Quiroga, CEO d’Ànima Design explica, “després de diverses experiències i projectes en equipaments i dispositius mèdics, podem dir que aquest ha estat un dels projectes més enriquidors, ja que hem tingut una gran valoració en els tests d'usuari (9,5 sobre 10) a causa del guany en autonomia dels pacients”. Es tracta d’un avenç d’interès en el camp d’una malaltia complexa.

Més informació
Un algoritme prediu les crisis de salut mental
Tres de cada quatre persones creu que no ha estat educada obertament sobre salut mental
Avui et destaquem
El més llegit