• Empresa
  • L’auge del matcha: el te verd japonès que conquista Barcelona

L’auge del matcha: el te verd japonès que conquista Barcelona

Segons un estudi d’Euromonitor International, el mercat europeu del matcha va créixer un 25% entre els anys 2018 i 2023

    Matcha & Co distribueix te matxa i les eines per preparar-lo | Cedida
    Matcha & Co distribueix te matxa i les eines per preparar-lo | Cedida
    24 de Maig de 2025

    Avui dia, trobar matcha a qualsevol cafeteria o botiga de productes saludables és cada cop més habitual. Se’n pot gaudir en lattes, refrescos, xocolata calenta, batuts de fruita i fins i tot en postres com gelats o pastissos. Tant és així, que obrir un negoci especialitzat en te matcha s’ha convertit en una aposta cada vegada més popular. N’hi ha prou amb passejar pel centre de Barcelona per veure l’auge dels negocis d’aquest te verd en pols, originàriament utilitzat en cerimònies japoneses i que ara triomfa arreu del món. Cada vegada més persones, especialment dones, s’endinsen en aquest univers, percebut sovint com una alternativa més saludable al cafè. És una tendència que ha vingut per quedar-se?

     

    Segons explica Alicia De Toro, única espanyola certificada com a Instructora de te japonès per l’Associació Central de te japonès i fundadora de The Japanese Tearoom, a VIA Empresa: "El primer país que desenvolupa una cultura del te és la Xina. Aquesta tradició arriba al Japó de la mà de monjos budistes japonesos que viatjaven a la Xina per estudiar i, en tornar, portaven fragments de la seva cultura. Al segle XII, el monjo Eisai va popularitzar al Japó la manera xinesa de prendre te en aquell moment, molt semblant al que avui coneixem com a matcha: fulla de te en pols batuda amb aigua. Més endavant, a la Xina van començar a infusionar la fulla sencera, deixant enrere el mètode del matcha. Però al Japó, aquest estil es va mantenir fins al segle XVIII i va donar lloc a tota una cultura pròpia que culmina en el matcha i la cerimònia del te tal com la coneixem avui".

    Matcha, molt més que una moda: història i salut

    El matcha és un te verd elaborat a partir de fulles finament mòltes, que es barregen amb aigua per consumir-lo. Les plantes de les quals s’obté es cultiven protegides de la llum solar directa durant tres o quatre setmanes abans de la collita, fet que afavoreix una major concentració de teanina i cafeïna. Segons De Toro, “el matcha de qualitat té un color verd intens i un aroma profund. Hi hem de notar un sabor vegetal amb un toc d’amargor, però també dolçor i umami". Apunta també que les zones productores més reconegudes són la prefectura de Kyoto, especialment Uji, i Nishio, a la prefectura d’Aichi.

     

    De Toro: “El matcha de qualitat té un color verd intens i un aroma profund. Hi hem de notar un sabor vegetal amb un toc d’amargor, però també dolçor i umami"

    Però, què fa que el matcha generi tanta fascinació? Segons explica a VIA Empresa Pepe Cabestany, cofundador de Matcha&Co, un ecommerce dedicat exclusivament a la venda de matcha, la clau és la combinació de cafeïna i L-teanina. Aquesta fórmula fa que els efectes estimulants siguin més suaus i duradors que els del cafè, i a més, sense els típics efectes secundaris com els nervis o les pujades i baixades brusques d’energia. Cabestany afegeix: “A més, el matcha és conegut per la seva àmplia gamma de possibles beneficis per a la salut, gràcies a les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries”.

    És el cas de Paula Serrano, una clienta habitual de te matcha, que explica a VIA Empresa: “El matcha ha substituït altres begudes de la meva vida, sobretot el cafè. Abans prenia entre tres i quatre cafès al dia, i ara només en prenc un al matí i un matcha al dia. El cafè em deixava molt nerviosa, amb pujades i baixades d’energia. En canvi, amb el matcha noto una energia molt més estable i sostinguda, més positiva, i no tinc aquella sensació de baixada quan l’efecte de la cafeïna desapareix.

    El poder de la influència digital

    Segons un estudi d’Euromonitor International, el mercat europeu del matcha va créixer un 25% entre els anys 2018 i 2023. Concretament a Espanya, l’any 2020 les importacions de matcha es van duplicar respecte a l’any anterior, arribant fins a les 100 tones.

    A més, la influència de les xarxes socials ha contribuït notablement a aquest auge. Figures com la influencerVioleta Mangriñán, amb 2,4 milions de seguidors, s’han convertit en autèntiques ambaixadores del matcha. El seu consum habitual d’aquesta beguda, que mostra dia rere dia a les seves plataformes, ha col·locat el matcha al centre de totes les mirades i ha disparat l’interès comercial pel producte.

    Però, quants diners ha invertit la creadora de contingut per posar en marxa aquest negoci? La mateixa Violeta ho ha revelat al seu canal de YouTube, Un matcha con Violeta, que ja acumula 47.800 subscriptors. A través de les xarxes socials i aquest nou canal, comparteix amb naturalitat com ha anat desenvolupant la seva cafeteria, les inversions que ha fet i els èxits assolits. “He invertit a Maison Matcha uns 230.000 euros”, afirma i afegeix: “i, de moment, he recuperat 20.000 euros en nou mesos des de l’obertura”. Així ho explica en el primer vídeo del canal.

    Matcha&Co es fa lloc a casa nostra

     En Pepe Cabestany i en Víctor Abrines són els cofundadors de Matcha & Co
    En Pepe Cabestany i en Víctor Abrines són els cofundadors de Matcha&Co | Cedida

    Un dels negocis més consolidats del sector del matcha és Matcha&Co. El seu cofundador, Pepe Cabestany, va ser un dels pioners a introduir aquest producte al territori. “L’any 2017 vivia a Mallorca amb el meu soci, Víctor Abrines. Treballàvem moltes hores i preníem molt de cafè, però ens posava molt nerviosos. Llavors vam descobrir el matcha, i el 2018 vam decidir obrir el nostre negoci online”, explica.

    Matcha&Co ofereix un matcha 100% orgànic, ecològic i sense sucre, importat directament des d’Uji, a la prefectura de Kyoto, una de les regions productores més reconegudes del Japó. Gràcies als seus packs, qualsevol pot preparar matcha a casa de manera senzilla, afegint-hi els ingredients que prefereixi com barrejar-lo amb llet.

    Abrines (Matcha&Co): "Treballàvem moltes hores i preníem molt de cafè, però ens posava molt nerviosos. Llavors vam descobrir el matcha, i el 2018 vam decidir obrir el nostre negoci online”

    Per posar en marxa el projecte, van necessitar una inversió de 120.000 euros. Tot i que encara no volen fer públics els resultats econòmics, els seus productes es poden trobar a la seva web, en supermercats ecològics i als establiments de la cadena Natura.

    De la cuina Michelin al matcha: el nou èxit de Bonsai a Barcelona

    Maarten Lamberts i Eri Shiroyama amb plantes de matcha darrera
    Maarten Lamberts i Eri Shiroyama amb plantes de matcha darrera | Cedida

    Maarten Lamberts, xef de restaurants amb estrella Michelin als Països Baixos, vivia a Barcelona quan, durant la pandèmia del 2020, es va traslladar al Japó amb la seva esposa, Eri Shiroyama, d'origen japonès. Allà va descobrir el matcha i, un cop superada la crisi sanitària, la parella va decidir tornar a Barcelona per obrir un negoci especialitzat en cafè d'especialitat i matcha.

    D’aquesta idea va néixer fa quatre anys Bonsai, inicialment com a cafeteria de cafè d'especialitat. Fa gairebé un any, però, el projecte va pivotar cap a una aposta clara pel matcha.

    L'any 2024, la facturació anual va ser de 370.000 euros. Però des de l'agost, amb el canvi de concepte enfocat al matcha, els ingressos han crescut més d’un 50%. “És una bogeria, és 100% gràcies al matcha”, assegura Lamberts.