B.Braun, de 'Can Tripes' a gran multinacional

La companyia que utilitzava intestins de vaca per a la fabricació de sutures quirúrgiques és ara líder en el subministrament de productes de consum hospitalari

L'origen de B. Braun a Espanya es remunta a l'any 1955. Va ser la col·laboració de la família Braun amb la família Knuth, d'origen alemany, el que va fer possible un acord per al subministrament des de Rubí de fils de catgut, produïts amb els intestins de vaca, per a la fabricació de sutures quirúrgiques. Coneguda inicialment per aquest motiu com a 'Can Tripes', l'empresa continua avui sent familiar, ja que des de 1992 és una companyia 100% propietat de la família Braun. Ja no és però, petita, doncs forma part d'una multinacional present a més de 60 països, amb prop de 56.000 empleats, una àmplia gamma de productes i líder en el subministrament de productes de consum hospitalari.

"Avui, el 'Can Tripes' de Rubí de fa més de 60 anys, a la carretera de Terrassa, s'ha transformat en una planta productiva moderna amb quasi 2.000 treballadors i 75.000 metres quadrats, i és centre de decisions estratègiques per a Espanya, Portugal i Amèrica Llatina", expliquen Jesús Donado‐Mazarrón, conseller delegat de B. Braun Medical International, i Manuel Jiménez, director de Projectes i Relacions Institucionals, a més d'ex CEO de la companyia. Actualment, al Grup B. Braun es desenvolupen solucions terapèutiques per a l'ús en l'àmbit hospitalari, extrahospitalari i també veterinari. Fabrica i comercialitza productes farmacèutics i sanitaris amb plantes productives a Europa, Àsia, EUA, Amèrica Llatina i Àfrica.

"La planta de Rubí va ser un procés gradual. Es va iniciar amb la fabricació del fil de catgut, després es va afegir la fabricació de solucions parenterals, anys més tard es va ampliar a productes d'un sol ús i així, successivament, es van anar fent ampliacions", relaten els dos representants de B. Braun. I afegeixen: "Es va escollir Rubí per instal·lar-hi una planta perquè es troba als voltants de Barcelona i prop de les artèries de comunicació per autopista per accedir a Europa". A Rubí, l'activitat industrial es concentra en la producció de sèrums, medicaments solubles en aigua i productes per al tractament i el tancament de ferides, concretament les sutures quirúrgiques. Al Grup, a més, es fabrica una àmplia gamma de productes sanitaris d'un sol ús, instrumental quirúrgic, pròtesis i apòsits, entre d'altres. La gamma de B. Braun de 5.000 productes supera avui les 120.000 referències.

Planta productiva de B.Braun. Cedida


Objectiu: Seguir creixent
Després de 175 anys, "la companyia es troba en ple procés de creixement", segons els seus dos portaveus. Malgrat la crisi, a B. Braun Rubí s'han realitzat els majors nivells d'inversió industrial de la seva història, tot mantenint importants projectes de modernització industrial. Així mateix, al Grup també hi ha altres projectes d'ampliació i creixement. Per arribar fins aquí, la clau ha estat "crear un equip de professionals competents i compromesos, invertir en formació i en R D, incorporar tecnologia, automatitzar els processos, créixer en exportació i estar prop dels professionals de la medecina". La raó del seu èxit ha sigut, en aquest sentit, "estar atents a les necessitats del sector sanitari i treballar conjuntament amb els professionals de la salut per millorar la qualitat assistencial".

La seva facturació, a escala de Grup, supera els 6.000 milions d'euros, i a Amèrica Llatina i la península Ibèrica, la seva àrea de responsabilitat ronda els 800 milions d'euros. "La companyia ha anat incrementant el seu volum de negoci a causa de la incorporació de nous mercats i amb el suport a noves teràpies", expliquen els representants. També han crescut en Responsabilitat Social Corporativa. Un dels valors principals de l'organització és la sostenibilitat: cuidar el medi ambient, la conciliació familiar, el suport al desenvolupament personal, el comportament ètic i l'ajuda a projectes socials orientats a la infància, entre altres coses. En aquest sentit, tant a escala local com internacional, l'empresa dóna suport a causes solidàries.

Igualtat i flexibilitat laboral
A B. Braun Rubí, segons les darreres dades, hi ha 1.811 treballadors, 911 homes i 900 dones, resultat de treballar la política d'igualtat en l'àmbit laboral. "A les àrees tècniques i administratives no ens fixem en el sexe dels professionals, sinó en la seva competència i la seva actitud davant les seves responsabilitats. A les àrees productives i logístiques, l'oferta de llocs és oberta, però els candidats tendeixen a ser d'un sexe o d'un altre de forma natural en funció de la naturalesa del treball", expliquen.

A l'empresa, a més, es facilita la conciliació laboral dels empleats de diferents maneres: amb horaris flexibles, horaris adaptats a obligacions familiars i reduccions de jornada, entre d'altres.

 
 Sala de producció de solucions parentals de B.Braun. Cedida


Nous reptes
Els projectes de futur de l'empresa passen, en aquests moments, per "seguir invertint en el desenvolupament de productes i serveis, continuar apostant per la tecnologia i l'automatització, obrir nous mercats, establir acords i millorar el sector. El futur és un món en moviment i interconnectat on s'ha d'aportar si es vol rebre", apunten els dos responsables.

També tenen previst l'obertura de nous centres. Recentment han obert un nou centre de diàlisi a Martorell i un centre productiu de dietes parenterals personalitzades a Madrid. El nou centre productiu per a productes farmacèutics de Rubí, d'altra banda, ja ha finalitzat amb la instal·lació de quatre línies productives i amb espai per a dues o tres addicionals que s'instal·laran els pròxims anys.

Avui et destaquem
El més llegit