El Banc de Sang, l'èxit i la vida de la solidaritat catalana

El Banc de Sang de Catalunya es va fundar el 1995 i actualment gestiona més de 250.000 donacions de sang cada any

Jornada de donació de sang | Banc de Sang Jornada de donació de sang | Banc de Sang

"La transfusió de sang és un pilar cap dalt per la supervivència i la qualitat de vida de molts dels nostres malalts". Són les paraules del doctor Joan Ramon Grífols, director assistencial del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, una entitat pública que gestiona totes les donacions de sang, teixits, llet materna o medul·la òssia del país. Un pal de paller central i fonamental per la sanitat i l'atenció de malalts que el 2022 va rebre 253.831 donacions de sang, 21.692 de plasma i 1.838 de plaquetes.

Un èxit com a organització i que posa en valor la solidaritat i mobilització de la societat catalana, que a l'estiu és més important que mai per la baixada de les donacions. Un gest simple que salva vides: "La gent n'és conscient. Tenim una població amb una cultura de la donació molt arrelada, que ho viu com un acte cívic".

La unió fa la força

La història del Banc de Sang és una d'aquelles que demostra que les sumes multipliquen. Als anys 70 i 80 hi havia diversos centres que es dedicaven a la recollida, emmagatzematge o distribució de sang i teixits. I tots plegats decideixen unir esforços i crear una plataforma única fins a fundar l'actual Banc el 1995.

"És l'única institució pública de Catalunya que tenim amb la missió de proveir sang i teixits pels malalts", destaca Grífols. Aquesta unió va permetre optimitzar els processos i fer-se més eficient, a més de poder sumar més coneixement: "No és el mateix processar 5.000 bosses que 280.000". I els costos per l'administració també es feien més eficients.

Un cas pràcticament únic a Europa

Grífols explica que a l'estat espanyol hi ha diverses entitats similars, però el Banc de Catalunya té un fet diferencial molt destacat: "La nostra gran particularitat és que som un model de vena a vena, ens encarreguem des de l'obtenció de la sang fins a la transfusió final". Per aconseguir-ho, compten amb dotze punts fixos en hospitals catalans, on reben donacions i s'encarreguen directament de les transfusions.

"Som també uns referents en la transfusió gràcies a la nostra presència als hospitals. A la resta d'Europa, això no existeix. Normalment es desvinculen de la part final", apunta el director assistencial. Per assolir-ho, disposen d'un equip de més de 800 professionals.

Les autoritats sanitàries

Aquest èxit s'ha materialitzat fent veure a les autoritats sanitàries de Catalunya les "avantatges" del model. "Ens permet modular l'oferta i la demanda i comptem amb l'expertesa dels professionals involucrats", assenyala Grífols. A més, la proximitat amb els hospitals permet estar al dia de qualsevol necessitat i variants que es requereixin.

A més, des del Banc de Sang mantenen una aposta clara per la innovació i la investigació gràcies al seu coneixement i expertesa. Un exemple és el projecte per crear un banc de cèl·lules mare modificades genèticament per lluitar contra el càncer, impulsat conjuntament amb el CSIC i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge.

Grífols: "La proximitat amb els nostres metges i malalts ens facilita la innovació"

"El fet de gestionar els volums que gestionem, ens permet adquirir uns coneixements que no tindríem. I aquesta proximitat amb els nostres metges i malalts ens facilita la innovació i desenvolupament de nous productes i serveis per adaptar-los a les necessitats que tenim. És un dels avantatges del nostre model", emfatitza el director assistencial.

1.000 components sanguinis cada dia

Tota aquesta maquinària humana i de coneixement serveix per cobrir les necessitats sanguínies dels malalts catalans i que són un miler de components sanguinis cada dia els 365 dies de l'any. A més, no serveix emmagatzemar grans quantitats amb una gran campanya, sinó que les donacions han de ser contínues. "Tenim reserves per sis dies i mig i és un límit acceptable. No volem reserves per quinze dies, perquè es fa mal bé", indica Grífols. A l'estiu, les reserves acostumen a baixar i per això insisteix a fer una crida a la societat que dediqui uns minuts a donar sang.

"D'una donació de sang obtenim plasma, plaquetes i glòbuls vermells. És un element imprescindible per la medicina d'avui a dia i són indispensables en el dia a dia dels hospitals", insisteix Grífols, que recorda: "És un acte cívic que fem més com a ciutadans". Un fet, assegura, molt arrelat a la societat catalana: "En altres societats van per darrere, la nostra societat és molt madura per tot el que fa les donacions". Un acte cívic que, directament, pot salvar una vida.

Milers de petites històries d'èxit

Com també ho són les donacions de medul·la òssia o teixits. En el cas de teixits, el 2022 el Banc de Sang va distribuir 2.990 còrnies, 304 peces de teixit cardiovascular, com vàlvules cardíaques i segments vasculars, 11.958 unitats de teixit múscul esquelètic (ossos, tendons o lligaments) i 677 de pell. Tot plegat de 1.749 persones que van morir. I és que cada dia, hi ha cinc malalts que reben algun teixit gestionat pel Banc de Sang.

Una gran història d'èxit catalana que amaga milers i milers de petites històries d'èxit i de vida.

Avui et destaquem
El més llegit