Ball de cadires a la cúpula del Banc Santander

Andrea Orcel i José Antonio Álvarez són el nou conseller delegat i vicepresident, respectivament, de l'entitat

Andrea Orcel, Ana Botín i José Antonio Álvarez | EP Andrea Orcel, Ana Botín i José Antonio Álvarez | EP

El Banc Santander ha fitxat Andrea Orcel, actual membre del comitè executiu d'UBS Group, com a nou conseller delegat del banc, càrrec que assumirà l'1 de gener de 2019 en substitució de José Antonio Álvarez, segons ha informat l'entitat liderada per Ana Botín.

Al mateix temps,  Álvarez serà nomenat president executiu de Santander Espanya i vicepresident de Banc Santander, en substitució de Rodrigo Echenique, que cessarà com a vicepresident i mantindrà el seu càrrec com a conseller no executiu. D'aquesta forma, Álvarez deixarà de ser conseller delegat.

Orcel ha exercit prèviament llocs executius de responsabilitat a Bank of America i Merrill Lynch. Ocuparà en el consell la vacant que deixa Juan Miguel Villar Mir, qui abandonarà el màxim òrgan de govern després de presentar la seva renúncia una vegada vençut el seu mandat. L'entitat destaca que el proper CEO "aporta anys d'experiència i coneixement, després de gairebé dues dècades de treballar estretament amb Santander".

Els nomenaments tindran efecte una vegada obtingudes les autoritzacions corresponents -incloses les relatives a l'actual ocupació d'Orcel- i, en tot cas, mai abans de gener de 2019. En aquest moment, Álvarez i Bruce Carnegie Brown passaran a ser els únics vicepresidents de Banc Santander, deixant Guillermo de la Dehesa d'ostentar el càrrec de vicepresident, però mantenint el seu càrrec de conseller.

Orcel, a ulls de Botín

Ana Botín, presidenta executiva de Banc Santander, després d'agrair la tasca desenvolupada per Echenique ("el meu suport més gran en aquests anys"), ha destacat que "l'experiència internacional d'Andrea Orcel i el seu coneixement estratègic del negoci de banca comercial enforteixen l'equip del banc i ens ajudaran a continuar executant la nostra estratègia, que el seu objectiu és ser el millor banc comercial".

En aquest sentit, ha destacat que Orcel coneix "a fons" el negoci de la banca comercial i té una àmplia experiència en gestió d'equips en organitzacions "més horitzontals i col·laboratives", tant a Europa com a Amèrica. "Tindrà un important paper en la construcció de plataformes digitals integrades per al Grup, al mateix temps que preservem el nostre model de filials.

Andrea Orcel ha col·laborat amb el banc en les seves decisions estratègiques des de fa gairebé dues dècades, i entén i comparteix els nostres valors i cultura", ha ressaltat.

El missatge de Botín sobre l'entitat que preserva el seu model de filials té especial calat després que l'actual conseller delegat, José Antonio Álvarez, insinués que el grup podria plantejar-se la possibilitat de canviar la seva estructura legal si el Govern espanyol acabés aplicant un impost a la banca que establís una doble imposició als dividends repatriats de les seves filials.

El desig prioritari d'Orcel

Andrea Orcel s'ha mostrat orgullós i encantat amb el nomenament i ha expressat el seu desig de treballar amb tot l'equip perquè Santander segueixi sent una referència de la banca mundial. Després d'afirmar que la seva prioritat immediata és reunir-se amb "tants col·legues com sigui possible" per conèixer la seva visió sobre el banc, ha ressaltat que la transformació cultural i de negoci del sector financer s'està accelerant.

"En lloc de lluitar contra aquests desafiaments, les empreses guanyadores els accepten, motiven als seus equips i els aprofiten perquè es converteixin en una oportunitat que els ajudi a créixer i obtenir avantatges competitius duradors. No tinc cap dubte que si tots treballem junts per aprofitar al màxim la sòlida cultura, marca i franquícia global de Santander, continuarem sent una d'aquestes organitzacions guanyadores", ha manifestat.

Orcel: "En lloc de lluitar contra aquests desafiaments, les empreses guanyadores els accepten"

Al llarg dels darrers anys, Banc Santander ha renovat gran part del seu equip directiu, presentant una nova estratègia amb focus en el vincle amb els clients basat en una única nova cultura corporativa pels seus 200.000 treballadors. Els avanços en aquesta transformació han permès a l'entitat situar-se entre els tres primers bancs en satisfacció de client en la majoria dels seus mercats, segons destaca l'entitat.

Santander va anunciar a l'octubre de 2015 el seu pla estratègic a mig termini i la previsió és complir tots els objectius que es van marcar. Així, a final de 2018 el banc haurà gairebé duplicat el nombre de clients digitals, des de 16 milions a 30 milions, alhora que haurà incrementat el nombre de clients vinculats en un 40%, fins a 19,1 milions.

En aquest període Santander ha enfortit la seva solvència incrementant en 16.000 milions d'euros la seva capital CET1, fins al 10,8% en el segon trimestre de 2018, i ha augmentat el dividend en efectiu per acció un 132%.

La xarxa Santander i Popular

Per la seva banda, José Antonio Álvarez ha expressat la seva "il·lusió" per assumir la presidència executiva del primer banc espanyol. "Per davant tenim reptes molt importants com són la integració de les dues xarxes, Santander i Popular, i, sobretot, aconseguir que Santander Espanya sigui el millor del Grup".

Botín ha destacat que Álvarez ha estat clau en l'execució i compliment del pla estratègic i que com a president executiu de Santander Espanya completarà la integració de Banc Popular i exercirà "importants funcions estratègiques" des de la seva posició com a membre de la comissió executiva i vicepresident del consell.

La diversitat directiva

Aquests canvis en la cúpula de l'entitat continuen la trajectòria de fa uns anys de construir un equip directiu i un consell més divers i internacional. Després de la incorporació de nous consellers delegats als seus principals mercats, com Mèxic, Brasil, Regne Unit, Estats Units i Espanya, l'entitat considera que l'equip gestor del banc reflecteix millor la diversificació geogràfica del grup.

La diversitat arriba també al centre corporatiu, amb gairebé el 50% dels executius del primer nivell amb àmplia carrera internacional, incloent alts directius procedents d'Alemanya, Itàlia, Regne Unit o Estats Units. El consell d'administració de Banc Santander estarà integrat per 15 membres, dels quals vuit són independents.

 

Més informació
La integració del Popular modera els guanys del Santander
Foment distingeix Botín i Samaranch
Quan els bancs ignoren les dones
Avui et destaquem
El més llegit