Barcelona: es busca pis per 400.000 euros

El mercat immobiliari a la capital catalana viu una muntanya russa amb una renda mitjana de pisos de lloguer per sobre dels 1.000 euros al mes

Un pis de lloguer a Barcelona | ACN Un pis de lloguer a Barcelona | ACN

El mercat immobiliari és notícia, sempre. Segons l’últim informe d’Amat Immobiliaris, el 2017 ha estat un any de contrastos entre resultats i sensacions, marcat per l’increment de preus tant de compra com de lloguer a la ciutat de Barcelona. “Ens trobem en un moment de preus dels pisos molt elevats on a més s’han donat factors externs com ara la turismefòbia, els atemptats a la rambla i la inestabilitat política que han tingut els seus efectes sobretot en el mercat de l’alt standing i el client estranger”, resumeix Guifré Homedes Amat, director general d'Amat Immobiliaris.

Aquest any Amat Immobiliaris ha presentat l’informe coincidint amb el 70 aniversari de l’empresa, una nova direcció general amb la tercera generació de la família al capdavant i amb la pròxima inauguració de la nova seu a Barcelona.

No és país per al lloguer

Una de les característiques del mercat de lloguer a Barcelona és la falta d’oferta que afecta directament al preu. “Les rendes han pujat molt, la franja entre 1.000 i 1.500 euros és la que domina el mercat. De fet, el 35% dels nostres contractes estan en aquesta franja”, exemplifica Homedes, qui assegura que tot i la maca d’oferta de pisos, el 2017 Amat ha fet un 16% més de contractes de lloguer i han renovat el 81% dels contractes que finalitzaven. “L’increment ha estat del 9%, xifra inferior al que és la tònica del mercat on, per exemple al districte de l’Eixample ha pujat un 18%”, afegeix.

amat barcelona

Segons l’informe, el 2013 la franja predominant era la de menys de 600 euros/mes, ara a la franja on hi ha més contractes de lloguer se situa entre els 1.000-1.500 euros/mes.

Més info: Amat signa un 4% menys de lloguers (però més cars)

En relació al perfil del llogater, el 60% dels nous contractes del 2017 ha estat a persones de menys de 40 anys i que destinen un 30% dels ingressos familiars bruts a pagar la renda de lloguer de l’habitatge. “L’esforç que s’ha de fer per accedir al mercat amb les rendes actuals és molt alt, els preus pugen però els sous estan congelats”, adverteix el director general.

Imma Amat: “Abans anar de lloguer era anar de perdedor perquè no podies accedir a la venda, ara anar de lloguer correspon a una època de la vida”

Accés a l’habitatge

A l’octubre del 2017, hi havia 1.286 promocions d’obra nova a Catalunya amb un total de 19.902 habitatges, dels quals 5.844 estaven a la venda i, concretament, el 54% del total de promocions són a la província de Barcelona.

El percentatge d’habitatges de lloguer a Catalunya (20%) encara està molt lluny dels estàndards europeus. Segons Joana Amat, s’ha de fer una aposta pel lloguer: “Els joves han de tenir la llibertat de moure’s, mobilitat laboral i personal, i en aquest context el lloguer és l’opció més raonable. O posem 3.000 pisos de lloguer per alfuixar la tensió de preus que tenim o ens estem equivocant molt socialment”. “Abans anar de lloguer era anar de perdedor perquè no podies accedir a la venda, ara anar de lloguer correspon a una època de la vida”, ha puntualitzat Imma Amat.

_relacionada_

En aquest context, des d’Amat proposen construir més. "Necessitem més pisos de lloguer i si es fan pisos de protecció oficial han de ser de lloguer; A Catalunya només hi ha un 2% d’habitatge públic, a França és un 10%”, recorden.

L'equip diretiu d'Amat Immobiliaris

L'equip diretiu d'Amat Immobiliaris

Una àrea metropolitana en venda

El 2017 ha set un any molt bo en relació a la venda. “El 2016 pràcticament vam duplicar el nombre de vendes i el 2017 ho vam superar. Concretament el 2017 hem venut més de 330 immobles quan fa dos anys no vam arribar a 140”, exemplifica Homedes. És en el segment de 300.000-450.000 euros on Amat fa la majoria d’operacions.  Per exemplificar la pujada de preus, segons la immobiliària, entre el 2016 i el 2018 hi ha un increment de preu del 21% entre el primer pis que es va vendre i l’últim.

Venda a Barcelona: El preu mig se situa en els 400.000 euros en immobles de segona mà

Els problemes de la compra-venda són els mateixos que amb els preus del lloguer: la falta d’oferta i les altes expectatives dels venedors. “El mercat està sobrevalorat i ningú està baixant preus”, asseguren.

Més info: El lloguer augmenta un 8,8% a Catalunya el 2017

Segons la immobiliària, Barcelona està molt fiada a l’inversor estranger i si això baixa se’n resenteix el mercat. Actualment el metre quadrat construït a la ciutat és de 4.700 euros de mitjana.

El perfil de comprador és més jove en l’obra nova que en l’habitatge de segona mà i es compra més a l’àrea de Barcelona que a la ciutat. És a dir, el mercat de compra-venda cada vegada s’allunya més de la ciutat. “Són gent que prové del lloguer de la ciutat de Barcelona i que acaba comprant a l’àrea metropolitana. Se’n van a viure a la primera corona de Barcelona. De fet, si te’n vas a Sant Just te’n vas a 12 quilòmetres de Barcelona; això a Londres seria viure al centre de la ciutat”, argumenta Joana Amat.

El mercat de compra-venda cada vegada s’allunya més de la ciutat i s’expandeix a l’àrea metropolitana

En l’obra nova predomina el perfil assalariat mentre que en la compra de segona mà predomina el directiu o professional liberal i destaquen els inversors a Barcelona ciutat on més del 50% de les operacions són fetes a estrangers.

Més informació
Llogar ja és tan car com durant la bombolla immobiliària
Amat, el triomf de les noies de Sant Just
Homedes: "L'immobiliari ha après molt poc de la crisi"
Avui et destaquem
El més llegit