• Empresa
  • Barcelona crea una xarxa d’empreses per millorar la salut mental dels treballadors

Barcelona crea una xarxa d’empreses per millorar la salut mental dels treballadors

Creixen les notificacions d’ansietat o depressió per motius laborals

Vista panoràmica de Barcelona, ​​amb la Torre Glòries al fons a Barcelona, ​​Catalunya | EP
Vista panoràmica de Barcelona, ​​amb la Torre Glòries al fons a Barcelona, ​​Catalunya | EP
Redacció VIA Empresa
Barcelona
10 d'Octubre de 2024
Act. 10 d'Octubre de 2024

L’Ajuntament de Barcelona ha creat una Xarxa d’Empreses, organitzacions i professionals per a la Salut Mental a la Feina (XESMEF) de la mà de la patronal i les organitzacions sindicals. La seva participació en aquesta xarxa els permet rebre informacions i recursos sobre salut mental a la feina, accedir a continguts formatius sobre aquest àmbit, conèixer i fer conèixer les bones pràctiques de salut mental a la feina i participar en jornades periòdiques de posada en comú.

 

La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha explicat que la xarxa té la missió d’acompanyar les empreses i professionals que treballen des de la prevenció a les empreses privades de la ciutat per informar, formar i acompanyar, així com capacitar els professionals, en coordinació amb Ocupació de l’Ajuntament i de les diferents organitzacions.

Els trastorns de salut mental, majoritàriament de tipus ansiós-depressiu, han estat sempre els més freqüents notificats pels CAP

El Pla de Salut de Barcelona 2021-2025 elaborat conjuntament pel Consorci Sanitari de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) amb la participació de professionals, entitats i ciutadania, defineix els objectius claus per a la millora de la salut i la qualitat de vida de la població. En relació amb la salut laboral, una de les línies estratègiques és l’Acord per la salut mental en el treball i la prevenció dels trastorns de salut mental relacionats amb el treball. Les accions principals d’aquesta estratègia inclouen aspectes com formar els professionals sanitaris en relació amb els problemes de salut mental i els riscos psicosocials laborals, i reconèixer les bones pràctiques en la promoció de la salut mental a la feina a través del Premi de Salut Laboral Ignasi Fina i de l’Observatori de Salut i Treball, entre d’altres.

 

A més a més, aquesta xarxa s’inscriu en l’Acord de Barcelona per la Salut Mental a la Feina del 2022 promogut pel Consell Assessor de Salut Laboral de l’Ajuntament de Barcelona, subscrit inicialment per l’Ajuntament, les patronals Foment del Treball i PIMEC i els sindicats CCOO i UGT. Aquesta és una estratègia conjunta entre les institucions, les empreses i les entitats socials de la ciutat per a la prevenció i la promoció de la salut mental en l’entorn laboral, i busca incidir en la millora de les condicions laborals, posar a l’abast de les persones treballadores els recursos de ciutat per a la cura de la salut mental, i fomentar la implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals.