• Empresa
  • La medicina del futur té una arquitectura modernista

La medicina del futur té una arquitectura modernista

Barcelona Health Hub, un dels 10 millors hubs del món en salut digital, té la seva seu al Recinte de Sant Pau

El Barcelona Health Hub es troba ubicat al recinte modernista de Sant Pau | iStock
El Barcelona Health Hub es troba ubicat al recinte modernista de Sant Pau | iStock
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
11 de Maig de 2022
Act. 11 de Maig de 2022

Segons la consultora McKinsey, la sanitat esdevindrà la primera indústria mundial. L'ésser humà busca de totes les maneres possibles allargar la seva vida, i no de qualsevol manera, sinó amb la màxima qualitat. "Volem jugar al tenis amb 70 anys", exemplifica Cristian Pascual, president de Barcelona Health Hub (BHH) i CEO de Mediktor, i per aconseguir-ho hi ha un ecosistema i una indústria amb un potencial de creixement que, gràcies a la tecnologia, sembla no tenir sostre.

 

La medicina no serà com la coneixem: "el nostre contacte amb els serveis sanitaris avui dia el tenim únicament quan estem malalts, però això canviarà" i, segons Pascual, s'enfocarà a potenciar la salut i el benestar. "La medicina serà cada vegada més personalitzada, s'acabarà el cafè per a tots", indica, i passarà de ser un servei majoritàriament físic, a un omnicanal i interactiu. 

Pascual: "La medicina serà cada vegada més personalitzada, s'acabarà el cafè per a tots"


Aquesta set d'innovació, juntament amb la disrupció de la tecnologia, el creixement de les digital health, la consciència sanitària provocada per la pandèmia i la trajectòria i el potencial de l'ecosistema innovador de les ciències de la salut a Catalunya han provocat "la tempesta perfecta". És el moment idoni per créixer -en projectes, en innovació, en solucions mèdiques, en inversions i en professionals qualificats-, i la trajectòria de BHH n'és un exemple. Barcelona Health Hub (BHH) és un centre d’innovació tecnològica en l’àmbit de la salut digital que va néixer el 2018 amb sis startups i que, avui dia, compta amb una xarxa de 350 membres, entre els quals hi ha 200 startups i altres institucions, universitats, grans corporacions i inversors, tots vinculats a la salut digital. És considerat, de fet, un dels 10 millors hubs del món en salut digital i compta amb startups com Capital Cell, Edryx, Roda Cosmetics, Adntro, Mediktor, Iomed, Amelia i HumanItCare.

 

El llegat modernista, pavelló a pavelló

"En un lloc on es feia la medicina fa 100 anys ara projectem la medicina del futur". Pascual es refereix al Recinte modernista de Sant Pau, l'antic hospital que es va començar a construir el 1902 i que, després d'un ambiciós procés de rehabilitació, avui dia allotja un seguit d'institucions capdavanteres en els àmbits de la sostenibilitat, la salut i l’educació. BHH ocupa concretament tres pavellons del recinte -5.000 metres quadrats-, on s'hi ubiquen fins a 33 startups, amb un total de 184 treballadors. També utilitza les oficines com a espai d'interacció per a la resta de membres de la xarxa. 

Eva Rosell: "Volem conquerir les santes"

La idea del hub, però, és seguir creixent i, per tant, ampliar l'espai. "Conquerir les santes", bromeja Eva Rosell, directora general de BHH. I és que els tres pavellons on estan ubicats tenen nom de sants, com el pavelló Sant Manuel. Però els pavellons que encara estan per rehabilitar són els de les santes. La rehabilitació d'aquests edificis té un cost d'entre tres i cinc milions d'euros, volum que BHH està intentant captar -amb col·laboració publicoprivada- per accelerar el creixement del hub i l'acollida de nous actors del mercat. 

La ubicació, és clar, no és casual. L'ecosistema de la salut de Sant Pau, va molt més enllà del mateix hospital. Al recinte modernista també hi s'hi ubica l'ONG Banco Farmacéutico, l'organització europea de malalties rares i la seu de l'OMS a Barcelona, entre d'altres. I a la mateixa illa també estan la Fundació de Gestió Sanitària i la Fundació de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Universitat de Medicina (UB), la Fundació Kalida i la Fundació Puigvert. 

Línies estratègiques

La ubicació és, per tant, una decisió estratègica que els permet establir vincles i estar en contacte amb els professionals del sector. De fet, Òscar García-Esquirol, director mèdic del hub, apunta que un dels seus principals objectius és "transferir la tecnologia a les empreses i materialitzar les solucions als hospitals, que arribin al pacient". I això passa perquè les solucions digitals que estan desenvolupant les empreses del hub puguin ser validades per pacients i professionals reals", indica. 

Les validacions clíniques esdevenen una de les passes més importants per a les digital health i, tots els representants de BHH, coincideixen en criticar l'extensió dels terminis d'aquests processos. "Poden durar fins a dos anys, però hi ha startups que viuen i moren en dos anys", critica García-Esquirol. El seu objectiu, per tant, és aconseguir que les validacions es facin de manera reglada i més ràpida. El sector ho demana, de fet. "Sense haver-ho publicat, tenim un bon nombre de startups que s'estan apropant al hub perquè necessiten aquesta validació", indica.

Volen ajudar "al professional i al pacient" i també a les startups del sector, a que aquestes últimes puguin créixer, desenvolupar-se i arribar a la pràctica mèdica. La seva manera de fer-ho és "aixecant diners per fer estudis clínics, buscar partners, arribar a les farmacèutiques i als hospitals i, en definitiva, al pacient", indica Pascual. També volen, afegeix, fer que la professió sigui més eficient i el sistema més sostenible". El hub també està treballant la línia de la formació de la mà de Sant Pau, per poder organitzar activitats formatives i estudis professionals sobre la salut.

Barcelona serà la seu de Biospain 2023

Barcelona, referent del sector al sud d'Europa

Barcelona és considerada un referent de biotecnologia i salut digital a Europa. De fet, justament ahir es va fer públic que la capital catalana serà la propera seu de BioSpain, un dels majors esdeveniments internacionals de biotecnologia al sud d'Europa. La decisió d'escollir Barcelona esdevé perquè, tant Barcelona com Catalunya, "lideren els rànquings internacionals en nombre de startups d'aquest sector, publicacions científiques i assaigs clínics", anunciava Robert Fabregat, director general de Biocat, en un comunicat.

De la startup a la scale-up

Entre les startups ubicades a les oficines de BHH al recinte, els organitzadors de la presentació han volgut destacar-ne quatre "ja madures". "Més que startups, són scale ups", indica Pascual. Com Iomed, una eina que utilitza intel·ligència artificial per optimitzar els historials clínics i que compta amb 30 hospitals actius ubicats a Espanya i Portugal. O Mediktor, una de les empreses més grans del hub o, si més no, la primera a ser-hi. Mediktor és un assistent mèdic que optimitza el triatge i prediagnòstic dels pacients. També han destacat Amelia, que ha creat unes ulleres de realitat virtual per a professionals de la salut mental. I per últim, han destacat Humanitcare, una plataforma que serveix per vigilar de forma remota la salut dels pacients amb una patologia.