• Empresa
  • Barcelona – Madrid, a la caça de grans empreses

Barcelona – Madrid, a la caça de grans empreses

Tot i empatar en nombre de grans empreses, les companyies que hi ha a Madrid facturen més del doble que les de Catalunya

Madrid és la ciutat de l'Estat que acull més grans empreses
Madrid és la ciutat de l'Estat que acull més grans empreses
Redacció
10 de Novembre de 2014
Act. 10 de Novembre de 2014
Madrid concentra el 28,35% de la gran empresa ubicada a Espanya, mentre que Catalunya n'acull el 26,61%. Són dades del Retrat de la gran empresa a Espanya que publica avui Infoempresa. Analitzat per províncies, Madrid pren un lleuger avantatge respecte Barcelona (28,26% envers el 22,61%); però la realitat és que la concentració de grans empreses en aquestes dues grans àrees és abismal respecte a la resta.

Les dues rivalitzen per acollir aquestes grans empreses. Explotar els avantatges de gaudir de la capitalitat de l'Estat és el principal argument madrileny; mentre que Barcelona, i per extensió Catalunya, apel·la a la seva situació geogràfica, el clima, la qualitat dels serveis o l'atractiu de la capital catalana.

Madrid, líder en facturació
Malgrat tot, a dia d'avui les grans empreses facturen a Madrid més del doble que a Catalunya, segons les dades d'infoempresa. Concretament, ho fan 2,25 vegades més tot i l'empat gairebé tècnic en presència de companyiesd'aquestes característiques.

De fet, Madrid concentra el 46,12% del total de la facturació a Espanya de les grans empreses; mentre que Catalunya es queda en el 20,51%, pràcticament tota a la província de Barcelona (18,7%).

Barcelona, ideal per atreure talent
Una de les grans empreses que ha aterrat recentment a Barcelona és Rakuten. Aquest gegant del comerç electrònic, líder indiscutible al seu Japó natal, va iniciar la seva activitat a Espanya l'estiu del 2013. La seu escollida per fer-ho ha estat Barcelona. Consultats per VIAempresa, des de la companyia donen diverses raons per justificar aquesta elecció.

En primer lloc, Rakuten considera Barcelona com una ciutat ideal per atreure talent, un punt important si es té en compte que alguns dels seus treballadors són expatriats. A més a més, des de l'empresa apunten també el bon ecosistema d'empreses i serveis dedicats a l'e-commerce que concentra la capital catalana.

Finalment, hi ha motius logístics com el fet que a Barcelona hi ha la seu de Wuaki.tv (adquirida pel grup Rakuten el 2012), fet que permetia comptar amb unes oficines i una infraestructura bàsica provisional. A més, l'escollit per dirigir el projecte és el barceloní Marc Vicente. Tot encaixa.

Alguns d'aquests arguments també són vàlids per a una altra de les grans empreses que ha decidit instal·lar-se recentment a Barcelona, el gegant dels videojocs King.com. En aquest cas, el fet que la persona escollida per liderar el projecte, Manel Sort, també fos català; era un bon punt de partida.

D'altra banda, però, Sort explicava en una entrevista amb VIAempresa que "Barcelona és el lloc d'Europa o del món on és més fàcil contractar gent de qualsevol localitat". Per aquesta empresa, amb un alt caire innovador, tenir treballadors d'arreu del món és el pa de cada dia, i disposar d'un centre a Barcelona "ens dóna molta versatilitat i ens va molt bé per obrir-nos al món", assegurava Manel Sort.

La indústria manufacturera, principal protagonista
Analitzat per sectors, el 31,71% de grans empreses presents a Espanya es dediquen a la indústria manufacturera. El comerç a l'engròs i el detall (29,65%), és el segon sector més representat en aquest tipus d'empreses; per davant d'altres com el de la construcció (7,10%), o el transport i l'emmagatzematge (5,95%).