Oferir un entorn propici per crear una startup d'èxit i obtenir el finançament necessari. Aquest és l'objectiu de Bcombinator, un projecte que va néixer el 2018 i que des de llavors ha col·laborat en la creació de més de cinquanta empreses emergents i facilitat una inversió global superior als cinquanta milions d'euros. La voluntat és ser referents en l'ecosistema d'startups a Europa com un espai on s'ofereix tot el que necessita l'emprenedor: des del mentoratge fins al finançament.
Aquesta és la història de l'evolució d'emprenedors d'èxit catalans. Per una banda, Bcombinator ja existia com a coworking al Poble Nou de Barcelona, impulsat per Erik Brieva i Luis Cortés. Fins aquí van arribar Sergi Vila, Jordi Martín i Miquel Mora. El primer havia estat cofundador de Flykube, una empresa de viatges sorpresa que en dos anys va arribar a facturar 500.000 euros al mes. Els altres dos van ser cofundadors de Housfy.
Un passeig per Barcelona
Durant la pandèmia, Vila, Martin i Mora van iniciar una incubadora digital per donar suport a emprenedors. Passejant per Barcelona, un dia es van trobar amb Bcombinator i van veure que la visió de tots era similar. Així, van unir esforços i van impulsar Bcombinator Venture Partners. Un espai que construeix i inverteix en noves empreses que tenen potencial de manera ràpida per expandir-se globalment.
Fan un seguiment i mentoratge als emprenedors, busquen inversors i inverteixen a les startups amb recursos propis a través d'un fons d'inversió de Bcombinator. De fet, el 2021 van crear un fons de deu milions d'euros per invertir en les startups que seleccionen.
Sergi Vila: “Tots havíem creat startups, però ara volíem fer-les en cadena.
“Tots havíem creat startups, però ara volíem fer-les en cadena. Vam unir els conceptes d'incubadora, coworking i fons d'inversió”, detalla Sergi Vila, actual CEO de Bcombinator. Un concepte que veien que tenia futur: “Mercats com Estats Units, Holanda o Regne Unit eren molt madurs. En canvi, a Espanya el mercat d'espais per passar d'una idea a un negoci està molt fragmentat. Ningú s'ha posicionat com el referent per crear moltes startups”.
L'objectiu és acompanyar un emprenedor des de la idea inicial fins a la posada en marxa del negoci. Com expliquen des de Bcombinator, un MBA pràctic. “En dos anys ens hem posicionat com el millor espai d'acceleració, incubació i inversió en fase inicial i tiquets de 0 a 200.000 euros”, celebra Vila.
Projectes d'èxit
Bcombinator rep cada mes unes 200 sol·licituds d'emprenedors, que presenten les seves idees. Una mostra del reconeixement que reben i la confiança que generen. Però només en seleccionen quatre i, finalment, dues entren al programa. D'aquesta manera, es volen assegurar de garantir l'èxit dels projectes. “Volem que Bcombinator sigui un segell de qualitat, per això només seleccionem un 3%”, recalca Vila.
Tot i començar el 2021, ja han ajudat a construir més de cinquanta empreses emergents i aconseguit més de cinquanta milions d'euros en inversions. En el seu portfoli, ja hi ha startups que destaquen en el seu sector: Solfy, el primer marketplace que impulsa l'autoconsum fotovoltaic i que en el primer any ja ha facturat 1,5 miñions d'euros; Hippy Collective, la marca de CBD que aspira a convertir-se en el principal proveedor d'Europa; Tropipay, Flapping o Dost.
Totes elles tenen en comú que són empreses digitals, que és el sector en el qual volen treballar des de Bcombinator. Companyies nascudes amb l'objectiu de triomfar i créixer internacionalment.
D'emprenedors a inversors
Els impulsors de Bcombinator han fet el camí d'emprenedors a inversors, amb la voluntat d'ajudar a construir startups. Tot i treballar per aconseguir fons i posar-ne de propis a les empreses, Vila té clars els seus orígens: “Em considero més emprenedor que inversor. De Bcombinator em va agradar la visió de fer una plataforma que englobi fons d'inversió, incubadores, acceleradores, crowdfounding... Una mena de hub per startups”.
A més, la seva experiència ofereix un valor afegit: “En les altres iniciatives, veiem que els que ajudaven els emprenedors, eren més consultors o directius. No és el mateix escalar una empresa, que mantenir una que està en maduració. Nosaltres hem passat per aquestes fases i sabem què s'ha de fer i què no”. Ha aconseguit crear “una comunitat molt familiar” on es donen totes les eines als emprenedors.
Sergi Vila: “Una bona startup sempre aixeca capital”
Bcombinator utilitza dos filtres clars per seleccionar els projectes que acompanya: el tamany del mercat de la idea i l'equip. En aquest sentit, explica que es troben amb tres perfils d'emprenedor: un emprenedor d'èxit que ja ha desenvolupat altres projectes, un emprenedor jove que vol iniciar una aventura o una persona és adulta que engega per primera vegada una iniciativa pròpia.
Sigui com sigui, Vila té clar que l'ecosistema d'innovació i d'startups a Barcelona ha crescut de manera exponenacial en els últims anys. Quan ell mateix va engegar el seu negoci el 2015, trobar inversors era pràcticament impossible. Ara, n'hi ha molt més. “Una bona startup sempre aixeca capital”, assegura.
Sergi Vila: “Ara és el millor moment per crear una startup”
Tot i això, els mercats internacionals estan registrant un descens de les inversions en empreses emergents. La inflació i la crisi econòmica està fent de fre a molts projectes. Tot i això, per Sergi Vila és una oportunitat i recorda que els jugadors que ara dominen molts sectors, com Airbnb, van néixer en la crisi financera: “Els líders de la dècada anterior es van construir en la crisi de 2008”.
“En moments de crisi és quan més oportunitats hi ha”, sentencia.
Barcelona, Madrid i Europa
L'objectiu de Bcombinator és convertir-se en el referent en la construcció d'startups. Ja havent-se situat a Barcelona, el següent pas és Madrid. Per ara, han aixecat una ronda d'inversió de dos milions d'euros i durant aquest any obriran un nou espai a la capital espanyola. Després, miren cap a Portugal i Itàlia.
“Europa mira cada vegada més cap al sud. La tendència al treball en remot es quedarà i enlloc millor que al sud d'Europa, on hi ha molt talent, inversió i polítiques favorables”, resumeix Vila. I en un ecosistema propici pels nous negocis, Bcombinator ja es posiciona com un dels hubs per crear noves històries d'èxit, com les que van impulsar els seus fundadors. Des de la idea fins al finançament, tot en un.