
En un context en què els joves s’han de preparar per afrontar els reptes d’un mercat laboral cada cop més exigent —manca d'ofici, canvis normatius, alta fiscalitat, burocràcia—, considero que el sector empresarial ha de jugar un paper clau en el desenvolupament del talent i competències dels joves. La connexió entre empreses, joves, centres formatius i Administració és essencial per construir un futur sostenible i competitiu a escala global (el dia d'avui competim a tot el món tot i que només tinguem presència local). Aquest enllaç ha de ser impulsat per l’Administració educativa, que hauria de facilitar i donar suport a les empreses en aquesta tasca.
Les empreses podem contribuir mitjançant jornades de portes obertes, xerrades i programes de mentoratge, aportant el nostre temps i experiència. No obstant això, és necessari que el sistema laboral ofereixi fórmules més flexibles, com els contractes de formació (a temps complet en alguns sectors, ja que no es pot fer mitja jornada i deixar la feina a mitges) i una reducció de les càrregues socials. En el cas de la construcció, tornar a implementar una figura que hi havia fa anys, l’"aprenent”.
Com a empresària, he tingut l’oportunitat de participar en diverses xerrades a centres educatius. Aquestes experiències em permeten trencar estereotips sobre la figura de l’empresari/a i apropar els joves a la realitat empresarial. Ara com ara, els empresaris, tot i la responsabilitat social que tenim, sovint ens sentim desprotegits davant les lleis actuals i les noves que van sortint. Concretament en una de les xerrades que vaig realitzar, em va sorprendre un jove que tenia una visió molt encertada del dia a dia empresarial i això era perquè havia fet pràctiques i experimentat de primera mà alguns dels obstacles que s’enfronta l’empresari/a.
Els empresaris, tot i la responsabilitat social que tenim, sovint ens sentim desprotegits davant les lleis actuals i les noves que van sortint
Crec fermament que a Espanya disposem de talent, però la clau és tenir una bona actitud i predisposició a aprendre i treballar. Sovint els joves dubten del seu potencial per manca d’experiència; per això els encoratjo a participar en activitats esportives, culturals o de voluntariat, ja que totes elles aporten competències molt valorades al món laboral, com el treball en equip, la constància o la responsabilitat. Però malauradament cada cop costa més trobar joves que alternin els estudis i treball i, per mi això és un error. Si vaig a una xerrada i aconsegueixo que un alumne surti d’allà interessant-se per les empreses, per donar classes, per organitzacions lúdiques com pugui ser una institució esportiva i s’hi vincula, ja em sento satisfeta. Les empreses volem personal amb bona actitud perquè la majoria de coneixements i experiència, si no en tenen, els hi podem proporcionar (a excepció de certes posicions).
Així doncs, la meva motivació per participar en les jornades Escola-Empresa és contribuir al desenvolupament del talent del futur, inspirant els joves i apropant el món empresarial a les aules. M’agrada inspirar-los i qüestionar-los.
Recomano aquesta experiència a tots els empresaris i empresàries, ja que no només aportem valor als joves, sinó que també rebem la seva energia i il·lusió, enriquint-nos tant personalment com professionalment.