BonÀrea factura 1.600 MEUR en un any rècord

La Corporació Alimentària de Guissona inverteix 55 milions d'euros, un 19% més, i incorpora 404 treballadors

Zona de càrrega del complex La Closa del Grup Guissona | ACN
Zona de càrrega del complex La Closa del Grup Guissona | ACN

La Corporació Alimentària de Guissona, BonÀrea, va tancar el 2017 amb una facturació de 1.674 milions d'euros, el que suposa un augment del 8,5% respecte al 2016. El resultat net de tota aquesta facturació és de 54,81 milions, un 16% superior i el cash flow net de 92,21 milions, un 9,6% més que l'exercici anterior.

El grup ha invertit 55 milions d'euros, un 19% més que al 2016, amb millores al centre alimentari de Guissona (Segarra) i també amb l'obertura de 19 nous supermercats bonÀrea i l'ampliació o trasllat de 21, arribant als 468 establiments a finals d'any. També s'han generat 404 nous llocs de treball amb una plantilla que arriba als 4.86 treballadors directes i subcontractats.

Cal destacar que el grup va signar durant el 2017 el conveni de col·laboració amb la Diputació General d'Aragó per iniciar al municipi d'Épila (Saragossa) un nou gran centre alimentari que serà una rèplica del de La Closa que hi ha actualment a Guissona.

Més qualitat, menys costos

La corporació assenyala que les xifres rècord del darrer exercici estan motivades, principalment, per les millores dels processos productius i logístics al centre alimentari de Guissona, així com també per les ampliacions i les noves botigues bonÀrea. Alhora, també s'han augmentat les referències de productes elaborats i alimentaris que es venen als establiments així com les vendes al Food Service, exportació i venda online. Aquestes actuacions ''han contribuït a l'obtenció de menys costos i millores de qualitat, que han permès oferir millors preus i major qualitat als clients''.

En concret, les vendes a les botigues bonÀrea han suposat 769 milions d'euros, un 10% més que l'any anterior, amb un augment en quilograms del 9,5%, principalment de productes elaborats, productes secs, fruites i verdures, i làctics. A finals d'any, hi havia 468 establiments bonÀrea, 267 supers bonÀrea i 171 botigues bonÀrea repartits entre Catalunya, Aragó, Castelló, Madrid, Guadalajara, Andorra, Navarra i la Rioja.

Als altres canals de distribució, com majoristes, Cash&Carry, Horeca i exportació, s'ha arribat als 210 milions d'euros, amb un increment del 17% respecte a l'any anterior. Pel que fa als pinsos, s'han repetit les mateixes xifres que l'any anterior. La producció anual a les 10 fàbriques de pinsos se situa en 1,28 milions de tones de pinso i les vendes en 342 milions d'euros.

La xarxa de benzineres més econòmica

Pel que fa a l'enginyeria i l'energia, aquesta activitat ha arribat als 289 milions d'euros, amb un creixement del 12%. Destaca especialment les vendes a la xarxa de 51 benzineres bonÀrea, que un any més han continuat sent de les més econòmiques de l'Estat espanyol i han arribat a un volum de carburants venuts de 311 milions de litres, un 3% més que al 2016. Les vendes en sanitat animal i serveis agropecuaris han assolit els 22 milions d'euros, molt similars al 2016 però amb increments en comercialització de fruits secs, adobs i llavors.

En matèria d'inversions, s'han instal·lat tres nous box online, a Agramunt, Montblanc i Torrelles de Llobregat. Es tracta d'un sistema de consignes refrigerades que permet recollir directament amb el vehicle la compra que s'ha realitzat per internet. L'any es va tancar amb 19 box online operatives. Així mateix, s'han inaugurat quatre noves gasolineres, a Deltebre, Torrelles de Llobregat, Sant Cugat de Sesgarrigues i Osca.

Actualment, treballen 5.241 persones a tot el conjunt d'empreses que conformen bonÀrea Agrupa. A això encara queda afegir que el conjunt d'agricultors i ramaders, més de 4.000 en total que contribueixen a realitzar la primera part del cicle productiu complet, així com uns altres 1.900 dependents a les botigues bonÀrea franquiciades.

La cooperativa

Les vendes a bonÀrea Cooperativa han estat de 289 milions d'euros, amb un increment de l'11%, deriven principalment de la ramaderia i aus criades en explotacions ramaderes dels seus socis, que venen directament a bonÀrea Corporació per a la seva transformació posterior i comercialització. El resultat net de 4,9 milions d'euros representa un creixement del 3,3% i la generació de recursos – cash flow – ha arribat als 5,9 milions d'euros, un 6,6% més que al 2016. La plantilla se situa en 181 treballadors i les inversions anuals s'han situat en els 900.000 euros.

Les produccions avícoles i ramaderes dels socis, que són la base del cicle productiu complet que realitza el grup empresarial, han estat de 35 milions de pollastres, 1,7 milions de pavons, 3 milions de perdius, 38 milions de dotzenes d'ous de consum 749 mil porcs d'engreix i 54 mil vedells.

Més Informació
BonÀrea torna a créixer i supera els 1.500 MEUR en vendes
El grup Guissona obrirà un centre a Épila
Grup Guissona invertirà 40 MEUR anuals fins el 2020
Avui et destaquem
Comentaris