Broomx, les capacitats curatives de la realitat virtual

Una nova manera de relaxar i tractar tant a pacients com a professionals

Oficines de Broomx | Cedida Oficines de Broomx | Cedida

La crisi de la pandèmia ha fet ressorgir problemes molt més severs del que com a societat ens esperàvem tenir. Entre ells i de bon tros el més important ha estat la falta de coordinació i mans en l'àmbit de la sanitat. Tot i això la covid-19 també ha donat oportunitats a aquelles empreses innovadores del sector salut que ara, més que mai, veuen una oportunitat de mercat per a apropar les seves teràpies més modernes a la societat catalana i espanyola. Broomx és la classe d'empresa que amb l'impuls de la pandèmia ha trobat un forat per instal·lar-se en la cursa de la innovació en salut. Amb els seus projectors únics i patentats creen experiències immersives que incrementen les capacitats de curació de les teràpies, relaxant als pacients.

"Nosaltres ens centrem en l'estimulació física i cognitiva dels pacients", explica el fundador de la companyia, Ignasi Capella. Aquesta empresa va obrir les portes el 2014, creant instal·lacions interactives per a les empreses: "Fèiem un videomaping a mida", recorda el fundador. D'aquella primera idea va sorgir la companyia que va evolucionar gràcies a l'etapa que vivim avui dia, "l'era 360" tal com l'anomena Capella. Davant de tota la modernització Broomx va fer un canvi de model de negoci, apropant la seva tecnologia a tothom: "Volíem crear un producte tot en un; no era una qüestió d'adaptar els continguts sinó de construir continguts i projeccions adaptables", afirma Capella.

I així, al 2017 van llançar el seu primer projector immersiu patentat, amb una vintena de clients majoritàriament del sector turisme. Actualment l'empresa es considera un B to B to C tot i que el mateix fundador explica que "la base principal dels seus clients són empreses", però també venen el seu projector per a particulars que el vulguin utilitzar.

L'origen

Sense saber el potencial en l'àmbit de la salut que tenia el seu projecte Broomx va començar a comercialitzar el seu producte i tancar contractes amb empreses hoteleres d'èxit que volien una experiència immersiva dins d'algunes de les habitacions dels seus hotels. No va ser fins que va arribar un missatge des del Canadà que el centre de la seva activitat va fer un gir inesperat: "Des del Canadà ens van demanar per col·laborar en un estudi de teràpies immersives a pacients d'un geriàtric", descriu Capella.

Capella: "Des del Canadà ens van demanar per col·laborar en un estudi de teràpies immersives a pacients d'un geriàtric"

El projecte es basava a utilitzar la tecnologia immersiva en una sala del geriàtric per provar noves teràpies amb imatges que poguessin afectar de manera cognitiva als pacients: "Una experiència sense ulleres podia tenir un gran potencial perquè li treia dificultat a la teràpia", explica el fundador. El projecte va ser un èxit i al Canadà van decidir comprar el projector de Broomx el que va fer que la companyia s'adonés del potencial en el sector de la salut del seu projecte. Des de teràpies de relaxament per reduir la medicació, fins a treball de la memòria de manera immersiva, en l'estudi i van participar unes 300 persones i les primeres conclusions van resultar un èxit: "Vam descobrir que les teràpies podien reduir en un 30% la medicació que prenien els pacients i a partir d'allà vam rebre més clients internacionals", declara Capella.

Des del descobriment del potencial mèdic del seu producte, Broomx ha obert tres línies d'actuació. Després de l'èxit l'empresa segueix treballant en teràpies en geriàtrics, però també va més enllà i ha obert noves teràpies físiques en col·laboració amb una fundació: "Una de les projeccions que més èxit té és la de la muntanya russa", somriu el fundador.

Teràpies per a professionals

La tercera i última línia d'actuació se centra en la salut dels professionals del sector. No és cap secret que els treballadors de l'àmbit de la salut tenen alts nivells de pressió i després d'una pandèmia mundial aquest índex només ha incrementat. Per aquesta raó quan dos hospitals van contactar amb Broomx per a fer teràpies de relaxament pels seus treballadors, l'empresa no s'ho va pensar: "Ara mateix treballem amb teràpies relaxants per a pacients i treballadors, però també ens hem endinsat en els tallers de mindfulness", diu Capella.

Capella: "En un dels hospitals vam instal·lar un dels nostres projectors per crear un espai d'autogestió personal dels treballadors i vam començar amb 36 voluntaris"

"En un dels hospitals vam instal·lar un dels nostres projectors per crear un espai d'autogestió personal dels treballadors i vam començar amb 36 voluntaris", recorda el fundador de Broomx. Una acció molt simple es podria dir, però amb resultats totalment positius, ja que el 85% dels professionals que ho van utilitzar ho recomanarien o ho tornarien a fer: "Els usuaris el final es fan aquell moment seu i encara que sigui mitja hora és la seva mitja hora on poden decidir que fer i com fer-ho", descriu Capella.

Tot i que el projecte és versàtil i no volen concentrar tota la seva activitat en el sector de la salut, Capella reconeix que "és el sector que prioritzem" i per tant, els seus pròxims passos segueixen encarats cap al món de la salut i la necessitat de millorar-lo. El futur és innovació i la innovació porta a la millora i automatització de processos, al cap i a la fi el futur serà digital i tal com Ignasi Capella declara: "La digitalització també passa per la realitat virtual".

Més informació
Eyme, la realitat virtual pels trastorns reals
Visyon introdueix la realitat virtual en estudiants de Moscou
Avui et destaquem
El més llegit