• Empresa
  • Beneficis milionaris del negoci rellotger de les famílies Tous i Cadarso

Beneficis milionaris del negoci rellotger de les famílies Tous i Cadarso

Els dos grups propietaris redueixen a la meitat el capital social de la seva joint venture

Alba Tous i Carlos Soler-Duffo, presidenta i conseller delegat de Tous | Europa Press
Alba Tous i Carlos Soler-Duffo, presidenta i conseller delegat de Tous | Europa Press
Barcelona
25 d'Octubre de 2022

Les famílies Tous i Cadarso van constituir el 2008 la societat Tous Watches, una joint venture pel negoci de la rellotgeria que sempre els ha donat milionaris beneficis malgrat la caiguda de vendes en el sector dels clàssics rellotges mecànics. Fa uns mesos, les dues famílies propietàries van decidir reduir el capital social a la meitat, de 15,2 milions d’euros als 7,6 milions actuals. Un moviment que no ha passat desapercebut per a les empreses competidores. Què passa en l’aliança dels Tous i els Cadarso?

 

A diferència de Tous, l’imperi de joieria i complements fundat per Salvador Tous i Rosa Oriol, actualment liderat per la seva filla Alba Tous, el grup Cardarso es mou amb més discreció tot i el seu poder econòmic. Miguel Ángel Cadarso Gómez, la seva germana Inmaculada i els hereus del seu altre germà José Antonio (mort el desembre passat) controlen General de Relojería (Geresa), la principal distribuïdora de rellotges de l’Estat, i també són propietaris de tres hotels barcelonins: l’España (quatre estrelles), el Condes de Barcelona (quatre estrelles) i el Monument (cinc estrelles superior), els dos últims situats en un xamfrà del carrer Mallorca amb Passeig de Gràcia. Aquests hotels acullen restaurants de l’estrellat xef basc Martín Berasategui, antic soci del grup Cadarso.

Les famílies Tous i Cadarso fan torns en la presidència de Tous Watches de la qual es reparteixen el capital al 50%. Així Alba Tous acaba de substituir Miguel Ángel Cadarso al capdavant del consell d’administració, com passa cada dos anys, al tractar-se d’una presidència rotatòria. De la mateixa manera, els primers executius dels dos grups, Carlos Soler-Duffo (Tous) i Francesc Moreu Pérez-Pedrero (Cadarso), també roten com a secretaris de Tous Watches, de la qual en són consellers delegats mancomunats. No obstant, el que s’aparta del guió és que, el desembre passat, poc abans de tancar l’anterior exercici, acordessin una reducció de capital del 50%. Aquests moviment han aixecat la curiositat d’altres empreses que operen en rellotgeria i, en aquest sentit, recorden que, fa uns anys, ja es va liquidar la joint venture entre Cardarso i la marca Fossil.

 

Fonts properes als dos grups asseguren que la joint venture seguirà endavant i que ambdues famílies continuen sent sòcies. Des de Tous s’apunta que la reducció de capital va ser “un tema operatiu consensuat” entre els socis. Sobre el fet que el BORME encara no hagi nomenat els representants de la família Cadarso en el consell d’administració arran del canvi de presidència, des d’aquest grup s’indica que s’està pendent del tràmit de nomenar a una hereva del difunt José Antonio.

Aquesta joint venture es dedica a la producció i distribució de rellotges amb la marca Tous. Si es miren els comptes, la realitat és que Tous Watches ha reportat milionaris beneficis a les dues famílies, fins i tot durant la pandèmia.

Tous Watches va facturar 8,34 milions d’euros el 2020, la meitat que els 16,12 milions de l’exercici anterior a la pandèmia. Els beneficis també van caure a la meitat d’un any per l’altre, de 4,75 milions d’euros a 2,1 milions, si bé es van mantenir en positiu tot i que van aplicar un ERTO durant sis mesos a la totalitat de la plantilla per causes de força major vinculades a la pandèmia.

La joint venture Tous Watches ha repartit prop de 21 milions d’euros en dividends a les famílies Tous i Cadarso en cinc anys

Segons els comptes dipositats en el registre mercantil, Tous Watches ha repartit prop de 21 milions d’euros en dividends als seus socis en tan sols cinc anys: 2 milions, el 2020; 4,5 milions, el 2019; 7,95 milions, el 2018; 3 milions, el 2017; i 3,4 milions, el 2016. Encara no han fet públics els resultats de 2021, l’exercici en el quals van reduir el capital social a la meitat, de 15,2 milions d’euros als 7,6 milions actuals.

Quan van constituir la joint venture, van acordar mantenir-la fins 2023, si bé, el 2018, van decidir perllongar el contracte un any més, fins 2024. Això no impedeix que es pugui liquidar o prorrogar si les dues famílies hi estan d’acord.

El sector de la rellotgeria tradicional perd vendes des d’abans de la pandèmia. Segons dades de Contraste, un dels indicadors de referència, les empreses d’aquest sector a l’Estat van registrar una caiguda del 16% en vendes el 2019 en comparació a un any abans. Els responsables d’aquest indicador ho atribueixen a la manca d’innovació en el producte i als smartwatches, a la competència tecnològica dels nous aparells digitals que mesuren els temps, inclosa la telefonia mòbil.

Impacte de la pandèmia

Però els rellotges només són un segment del negoci de Tous. Aquest grup va facturar l’any passat 384 milions d’euros, un 37% més que 2020, però un 2,8% menys que 2019. La previsió és tancar 2022 amb uns resultats superiors als d’abans de la pandèmia segons va avançar Soler-Duffo en un contacte amb la premsa el febrer passat.

El grup Cadarso també es va veure afectat per la pandèmia, especialment pel que fa al negoci hoteler. Segons informacions d’El Economista, la família Cadarso va contractar CBRE per a trobar una cadena que li gestioni els seus tres hotels de Barcelona. El restaurant Lasarte, el tres estrelles Michelin de Martín Berasategui, situat en l’Hotel Monument, queda al marge de l’operació. En principi, l’acord de gestió no suposaria la venda dels immobles, que continuarien en mans dels Cadarso.