Caixa d'Enginyers no "salva" el 2020 i cauen els beneficis per la covid

L'entitat obté un benefici d'11,3 milions d'euros el 2020, una xifra que representa una caiguda de l'11,4% respecte a l'any anterior

Joan Cavallé, director general i Josep Oriol Sala, president, presenten els resultats de Caixa d'Enginyers Joan Cavallé, director general i Josep Oriol Sala, president, presenten els resultats de Caixa d'Enginyers

Caixa d'Enginyers ha obtingut un benefici d'11,3 milions d'euros durant el 2020, xifra que representa un descens de l'11,4% respecte a l'any anterior, segons han explicat el president del grup, Josep Oriol Sala, i el director general, Joan Cavallé, en una roda de premsa. Tot i això, el volum de negoci ha assolit els 7.711 milions d'euros el 2020, és a dir, un 8,79% més. Cavallé ha destacat que el del 2020 ha estat un dels exercicis "més complexos que ha hagut d'afrontar en tota la seva història". L'entitat, a més, ha incrementat les cobertures creditícies, destinades a dotacions i deteriorament d'actius financers, més de 4,7 milions d'euros.

Durant l'exercici del 2020, el grup Caixa d'Enginyers ha concedit un 46% més de nous crèdits, per valor de 557 milions d'euros, per l'augment del crèdit a les empreses (+98%) davant els 381 milions d'euros de l'any anterior. A través de les línies ICO, ha fet 346 operacions per valor de 44,4 milions d'euros. Cavallé ha apuntat que la incertesa d'aquest exercici ha obligat l'entitat a mantenir una "doble actitud de màxima prudència i també audàcia" per donar resposta a la situació generada per la pandèmia i poder seguir oferint servei als socis de l'entitat.

D'altra banda, la ràtio de morositat està establerta en un 15,21%, molt per sobre de la mitjana a l'Estat que és del 12,54%; i s'ha reduït fins al 2,75%, per sota la mitjana del sector, percentatge inferior al 4,4%, mentre que la ràtio de cobertura s'ha situat en el 51,05%.​

Pla covid-19

"El Pla covid-19 ha millorat els objectius que ens havíem plantejat", explica Cavallé. Els objectius que s'havia marcat l'entitat a principis de la pandèmia s'englobaven en reforçar el concepte cooperatiu a través d'un servei al soci, donar més crèdit i creixement d'empreses i fer una gestió de riscs resposable.

Cavallé: "El Pla covid-19 ha millorat els objectius que ens havíem plantejat"

En l'àmbit dels clients obtinguts, Caixa d'Enginyers ha tancat l'exercici amb gairebé 209.748 socis, 2,8% d'increment envers 2019. "Estem orgullosos de dir que el 75% dels nostres socis ja treballen des d'entorns digitals", ha dit el director general. En aquest sentit, l'entitat ha desenvolupat noves línies per a fer la digitalització de les empreses molt més fàcil,  utilitzant aplicacions com Whatsapp Bizum en fer les gestions. A més, l'entitat ha creat una aplicació mòbil gratuïta per complementar la gestió: "Això ha provocat que el 25% dels nostres clients siguin completament digitals".

I és que l'entitat ha estat apostant per la tecnologia i en els últims sis anys hi ha invertit uns 40 milions d'euros. Tot i això, també posen en valor la necessitat d'una gestió física dels seus clients. Per aquest motiu, Caixa d'Enginyers ha mantingut les seves 32 oficines obertes durant la pandèmia. Tal com ha explicat el president Sala: "Tot i la necessitat de la digitalització, creiem en un model de proximitat i atenció personalitzada de manera física amb un equip especialitzat per als nostres clients".

Accions socials

Caixa d'Enginyers es presenta com una entitat resposable amb les persones i el medi ambient. "Només un 3% de la nostra inversió en empreses és de companyies que contribueixen al canvi climàtic", ha explicat Cavallé. també han creat el pla estratègic Connecta 2023, un pla que vol donar resposta als reptes del sector des d'un horitzó més sostenible i cooperatiu.

Cavallé: "Només un 3% de la nostra inversió en empreses és de companyies que contribueixen al canvi climàtic"

Per altra banda, l'entitat també diu estar molt concienciada amb la necessitat de contribuir en les accions socials per a les famílies més vulnerables, sobretot després de la crisi de la covid-19. "Hem recaudat xifres rellevants en ajudes a Cáritas per comprar aliments i necessitats bàsiques", ha explicat el president de Caixa d'Enginyers.

I és que ha estat un any difícil per a tothom i moltes empreses han fet canvis molt substancials per a poder sobreviure. Tot i això, Caixa d'Enginyers ha volgut recalcar que segueixen protegint els seus valors i tal com ha conclòs el president: "El nostre objectiu no és ser una empresa gran sinó una gran empresa davant la societat".

Més informació
Caixa d'Enginyers llança un fons d’inversió socialment responsable
Cavallé: "Traslladar la seu fora de Catalunya? No era una opció"
Avui et destaquem
El més llegit