Preguntes d'investigació de futur, respostes econòmiques de present

La Caixa entrega ajudes per valor de 28 milions d'euros a 79 projectes punters

Isidre Fainé, Javier Solana, Pedro Duque i Jaume Giró a l'entrega de beques d'investigació La Caixa. | Cedida Isidre Fainé, Javier Solana, Pedro Duque i Jaume Giró a l'entrega de beques d'investigació La Caixa. | Cedida

La Caixa ha entregat ajudes per valor de 28 milions d'euros a 79 projectes d'investigació puntera a Espanya i Portugal de "gran impacte social". Uns projectes que s'emmarquen en tres pilars dins el món de la recerca: beques de postdoctorat per fomentar el talent d'excel·lència, projectes de recerca en biomedicina i ciències de la salut i la vida i per últim, iniciatives de translació dels resultats a la societat a través de creació d'empreses i tecnologies. 

L'entrega de premis d'aquest dilluns ha comptat amb la presència del president de la Fundació Bancària "La Caixa", Isidre Fainé, el ministre de Ciència, Innovació i Universitats del Govern espanyol, Pedro Duque, el director general de la Fundació Bancària "La Caixa", Jaume Giró, i el membre del patronat i consell assessor d'experts en investigació, Javier Solana, entre d'altres. 

"Els científics són capaços de transformar el món a través de la seva imaginació, el seu talent i el seu esforç, i aconsegueixen oferir respostes a preguntes que tal vegada no ens hem formulat", ha defensat Fainé durant el seu discurs inicial. 

Fainé: "Els científics són capaços de transformar el món a través de la seva imaginació, el seu talent i el seu esforç, i aconsegueixen oferir respostes a preguntes que tal vegada no ens hem formulat"

De fet, la Fundació Bancària "La Caixa" s'ha convertit en una de les institucions filantròpiques de recerca més importants del món: la primera d'Espanya i Portugal ja que ha destinat enguany 90 milions d'euros en talent, investigació i innovació i la segona d'Europa. Al llarg de tres dècades, la institució hi ha destinat més de 500 milions d'euros.

Solana ha demanat dues coses als premiats: decència tant en la vida privada com en els investigadors i ser globals fins i tot en allò més petit, com poden ser les molècules o els gens. "El nostre país no pot fracassar en ciència i investigació. S'ha de mimar, cuidar i respectar. Teniu un compromís amb la societat de fer les coses de la millor manera possible. Ja no es pot pensar localment perquè hi ha ciència internacional", ha explicat. 

Els projectes premiats volen dibuixar les línies d'investigació del futur: Podem reduir l'impacte ambiental amb materials intel·ligents? És possible revertir la immortalitat de les cèl·lules cancerígenes? Es pot diagnosticar la demència amb una simple anàlisi de sang? Aquests són només tres exemples de les investigacions postdoctorals i dels projectes de recerca en biomedicina i salut dins el programa CaixaImpulse. 

Solana: "El nostre país no pot fracassar en ciència i investigació"

Per la seva banda, el ministre Pedro Duque ha reivindicat que "vivim en el país més saludable del món" de la mateixa manera que "a Espanya tenim una molt bona investigació". Així doncs, l'objectiu és consolidar el país en "cooperació i investigació", alhora que es reté el talent de la casa i s'atrau talent de l'estranger. 

"Està demostrat que, per transformar les societats, cal un bon sistema de ciència, tecnologia i innovació. Les universitats i els centres de recerca i innovació tenen un paper cabdal, com també la inversió que destina un país a R+D+I, tant pel que fa al sector públic com al privat", expliquen des de La Caixa. 

Més info: No caiguem en el cofoïsme

En aquest sentit, el professor d'Esade Xavier Ferràs ja ha alertat en un article d'opinió de VIA Empresa que "la inversió en R+D de l’economia catalana segueix sent extremadament baixa: 1,47% sobre PIB, molt lluny del 4,3% de Corea del Sud o Israel, del 3% d’Alemanya, o del 2% de la UE en el seu conjunt i de la Xina. Fa deu anys estàvem molt millor, gairebé a l'1,7% i anàvem disparats cap al 2%, fita que havíem de complir el 2010. La crisi, l'austeritat i el canvi de polítiques van trencar aquella dinàmica". 

Preguntes i respostes. Del laboratori al mercat. 

Més informació
La Caixa destina mig milió d’euros a lluitar contra la pobresa infantil
Treballar la salut mental des de l'anonimat
Avui et destaquem
El més llegit