Una oficina de Caixabank | ACN
Una oficina de Caixabank | ACN

Caixabank presenta 726 MEUR de benefici, tot i la provisió per l'impacte Covid

Un 5% del total de la cartera de crèdit de l'entitat està afectat per les moratòries a causa de la pandèmia

CaixaBank obté durant els nou primers mesos de l'any un benefici atribuït de 726 milions d'euros, un 42,6% menys respecte al mateix període de l'exercici anterior, després de realitzar, durant aquests nou primers mesos, una provisió extraordinària de 1.161 milions d'euros i anticipar-se així a impactes futurs pels efectes econòmics de la Covid-19. Aquesta provisió s'ha mantingut pràcticament estable durant el tercer trimestre (1.155 milions d'euros a tancament de juny) en haver-se aplicat la mateixa metodologia que en el tancament del trimestre anterior i haver-se mantingut la mateixa ponderació d'escenaris macroeconòmics actualitzats pel banc presidit per Jordi Gual i dirigit per Gonzalo Gortázar.

Fins al 30 de setembre, l'entitat ha aprovat un total de 383.768 sol·licituds de moratòria dels seus clients a Espanya, amb un important descens durant el tercer trimestre. Les moratòries afecten a una cartera d'11.000 milions d'euros, un 5% del total de la cartera de crèdit de CaixaBank. D'altra banda, des de l'inici de l'estat d'alarma i fins al 30 de setembre, CaixaBank ha concedit 51.530 milions d'euros al sector empresarial, al marge de les línies ICO, destinats a facilitar el finançament de les grans empreses, pimes, autònoms i emprenedors, per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia en el teixit productiu. A més, des de l'inici de la comercialització de les línies ICO Covid-19, CaixaBank ha gestionat més de 188.000 sol·licituds de préstecs per un import total de 15.071 milions d'euros, la demanda dels quals s'ha moderat durant el trimestre. El 76% de l'import desemborsat correspon a autònoms i pimes. 

Des que va començar la crisi de la Covid-19, amb el lema #AmbTuMésQueMai, CaixaBank va activar un ampli paquet de mesures amb l'objectiu d'atenuar els efectes econòmics i socials i, d'aquesta manera, donar resposta a les necessitats dels col·lectius més afectats, com la bestreta de les prestacions de desocupació i de suspensió temporal d’ocupació a 3,6 milions de persones; la condonació del lloguer dels habitatges de la seva propietat a 4.800 famílies i la col·laboració amb la Fundació Bancària “la Caixa ” mitjançant, entre altres iniciatives, el programa de voluntariat de CaixaBank o les activitats de l'Obra Social Descentralitzada. 

En aquest entorn complex, durant els mesos de juliol, agost i setembre s'han recuperat gradualment els nivells d'activitat, amb un millor comportament en relació al mateix trimestre del 2019 i un augment de la vinculació de clients, que han augmentat 1,8 punts percentuals en l'últim any, fins al 63,3% sobre el total de clients. En aquest sentit, el volum de negoci ha crescut 34.607 milions en l'any (2.668 durant el tercer trimestre), fins als 646.299 milions d'euros (+5,7%).

Els ingressos 'core', pràcticament estables 

Malgrat la dificultat associada al context econòmic actual, els ingressos core es mantenen pràcticament estables en l'any i se situen en els 6.158 milions d'euros (-0,7%). El marge d'interessos arriba als 3.647 milions, -2,0% respecte al mateix període del 2019, bàsicament pel descens dels ingressos dels préstecs per una disminució del tipus d'interès aplicat, vinculat en part a l'increment de la concessió de crèdits ICO, a la reducció dels ingressos del crèdit al consum i al descens de la corba de tipus. Això ha estat parcialment compensat per un increment del volum. 

Els ingressos per comissions es mantenen estables respecte al mateix període de l'exercici anterior, situant-se en 1.905 milions. La disminució de l'activitat econòmica i l'impacte dels mercats han influït en l'evolució respecte al mateix trimestre de l'any anterior (-2,7%), per bé que mostren una evolució positiva respecte al segon trimestre del 2020 (+4,9%). 

Els ingressos derivats de l'activitat d'assegurances de vida risc se situen en 441 milions d'euros, amb un sòlid creixement del +8,5% respecte al mateix període del 2019 i del +6% en relació al trimestre anterior (+4,7% respecte al mateix trimestre de l'exercici anterior). 

En l'evolució del marge brut (-5,3%) hi influeix, essencialment, la reducció del resultat d'operacions financeres i el resultat de participades. El resultat d'operacions financeres se situa en 182 milions (-36,3%). La seva evolució ve marcada, en part, per la major materialització de plusvàlues en actius de renda fixa en l'exercici anterior.  Respecte als ingressos de la cartera de participades, els ingressos per dividends inclouen, durant el  segon trimestre, el dividend de Telefónica i el de BFA, per 50 i 40 milions d'euros, respectivament (104 milions i 46 milions al 2019). Els resultats d'entitats participades disminueixen un -36,4% pel registre de resultats atribuïts més baixos en el marc de l'actual entorn econòmic.

Les despeses d'administració i amortització recurrents es redueixen un -3,1% després de la gestió de la base de costos. Les despeses de personal decreixen un -4,6%, materialitzant estalvis associats a l'acord laboral del 2019 i les prejubilacions del 2020, que compensen, entre d'altres, l'increment vegetatiu. Les despeses generals també disminueixen un -1,7% en l'any. 

En l'increment de les amortitzacions (+1,6%), hi incideix l'esforç inversor en projectes de transformació de l'entitat. L'esforç en la reducció de costos, amb una disminució interanual del -3,1%, superior a la reducció dels ingressos core (-0,7%), permet la millora de la ràtio d'eficiència core en 1,6 punts percentuals. 

Volum de negoci rècord 

El volum de negoci (crèdits + recursos) dels primers nou mesos de l'any puja als 646.299 milions   d'euros, la xifra més alta des de la creació de CaixaBank. El crèdit a la clientela brut assoleix els 241.877 milions d'euros amb un creixement del +6,4% en l'any, com a conseqüència essencialment de l'augment del crèdit a empreses (+17,6%). 

Els recursos de clients arriben als 404.422 milions d'euros a 30 de setembre del 2020 (+5,2% en l'any i +0,9% en el trimestre), impulsats pel fort creixement dels dipòsits a la vista (+12,6% i +2,0% en l'any i en el trimestre, respectivament), en un context en què les famílies i les empreses han gestionat les seves necessitats de liquiditat. 

Els actius sota gestió, que assoleixen els 100.828 milions d'euros, es redueixen en l'any, essencialment, per l'evolució negativa dels mercats durant el primer trimestre amb recuperació parcial durant els mesos posteriors. El creixement trimestral del +2,3% és resultat del comportament positiu del      mercat, així com de les subscripcions netes positives en l'any i en el trimestre. 

El patrimoni gestionat en fons d'inversió, carteres i sicavs se situa en 67.166 milions d'euros (-2,1% en l'any i +2,4% en el trimestre) i els plans de pensions assoleixen els 33.662 milions d'euros (-0,2% en l'any i +2,1% en el trimestre). 

Liquiditat i solvència, en nivells òptims 

Els actius líquids totals se situen en 110.729 milions d'euros -la xifra més alta assolida per l'entitat-, amb un creixement de 21.302 milions d'euros l'any degut principalment a la generació i aportació de  col·laterals a la pòlissa del Banc Central Europeu.  Durant el tercer trimestre, CaixaBank ha emès un Bo Social per import de 1.000 milions d'euros amb l'objectiu de mitigar els efectes de la Covid-19 a través de finançament a pimes i microempreses ubicades en les zones més desafavorides d'Espanya. 

La ràtio de morositat es redueix en l'any fins al 3,5% (-10 punts bàsics) i la ràtio de cobertura s'incrementa fins al 65% (+10 punts percentuals en l'any després de reforçar les provisions). El cost del risc 12 mesos se situa en el 0,67%.  Els saldos dubtosos augmenten en l'any 284 milions d'euros, en part per una més baixa activitat de recuperació durant l'Estat d'alarma, per bé que destaca la reducció durant el trimestre per import de 141 milions amb caiguda en tots els segments de risc. 

Més informació
Caixabank inverteix 2.400 milions d'euros en renovables
Caixabank(ia) II, què passa amb Catalunya?
Caixabank(ia) I, fusió o absorció? Qui manarà?
Avui et destaquem
El més llegit