Caixabank se suma a les zero emissions netes el 2050

L'entitat s'adhereix com a membre fundador de la Net Zero Banking Alliance amb l'objectiu de limitar l'augment de la temperatura a 1,5 graus

Caixabank es compromet a assolir les zero emissions netes el 2050 | Cedida Caixabank es compromet a assolir les zero emissions netes el 2050 | Cedida

CaixaBank camina cap a les zero emissions netes. L'objectiu de l'entitat financera és arribar-hi al 2050 i és per això que s'ha adherit com a membre fundador a la Net Zero Banking Alliance (NZBA), la nova proposta impulsada per la Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP-FI). Després de la inclusió de CaixaBank com a membre d'aquest programa el 2018 i com a membre signant dels Principis de Banca Responsable el 2019, la companyia s'ha compromès, igual que els altres 42 bancs signants de 23 països, a assolir les metes fixades. 

Aquestes es troben en línia amb l'Acord de París de limitar l'augment de la temperatura a 1,5 graus centígrads i establir, en els propers 18 mesos, un objectiu de descarbonització de la cartera més contaminant per al 2030. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha assenyalat que “estem molt satisfets de ser part d'aquesta aliança global des del seu inici. Les institucions financeres poden i han de jugar un paper clau per portar al món a complir l'objectiu de Net Zero i des de CaixaBank volem liderar aquest esforç. El nostre compromís de promoure el desenvolupament sostenible i contribuir a la millora del nostre planeta és irrevocable”.

L'adhesió a aquesta iniciativa aferma l'aposta de l'entitat per la sostenibilitat. Aquest nou projecte segueix la mateixa dinàmica establerta el 2018, però escurça l'horitzó temporal, amplia l'abast de les carteres de negoci que s'han de modificar i exigeix una major compensació d'emissions. De fet, el primer informe presentat va assenyalar que, en general, els bancs incorporen cada vegada més escenaris de canvi climàtic basats en la ciència en les seves estratègies i que molts ja han anunciat polítiques d'exclusió per aconseguir reduir l'escalfament global "per sota dels 2 graus", en línia amb els terminis establerts per la comunitat científica.

CaixaBank ha tancat enguany 56 operacions de finançament sostenible per valor de 12.100 milions d'euros 

CaixaBank va ser un dels pioners signants del Compromís Col·lectiu per a l'Acció Climàtica (CCCA). Actualment, el grup està format per 38 bancs de tot el món, que sumen més de 15 bilions de dòlars en actius. L'entitat amb seu a València defensa que la sostenibilitat ha d'estar integrada en el model de negoci de les organitzacions. Per aquesta raó, l'estratègia mediambiental conforma un els cinc eixos del Pla de Banca Socialment Responsable. CaixaBank està compromesa amb el respecte a la sostenibilitat més enllà de les seves obligacions legals i té la gestió mediambiental integrada en la seva activitat de negoci.

Un Pla de Gestió Mediambiental

Fruit d'això, CaixaBank està adherida als Principis de l'Equador i, a més, en el seu marc de gestió del risc, té en compte l'impacte ambiental. Així mateix, l'entitat financera està compromesa amb el compliment dels Acords de París. Concretament, treballa per minimitzar l'impacte ambiental de la seva activitat i, per a això, compta amb un Pla de Gestió Mediambiental 2019-2021 específic que inclou, entre altres, mesures d'eficiència energètica i de reducció de consums i d'extensió del compromís a la cadena de valor.

El 2019, l'entitat va fer pública una Declaració sobre Canvi Climàtic, una proposta amb cinc línies d'actuació que inclou compromisos relacionats amb la descarbonització: finançar les solucions al canvi climàtic; gestionar els riscos derivats del canvi climàtic; minimitzar i compensar la petjada de carboni; col·laborar amb altres organitzacions per a l'avançament conjunt; i informar dels nostres progressos de manera transparent. A més, el banc disposa de diverses línies específiques de finançament per a projectes sostenibles.

Més info: Caixabank bat un nou rècord en finançament sostenible

Fa dos anys, l'entitat va finançar projectes d'energies renovables per un valor de 2.453 milions d'euros. Enguany, ha tancat 56 operacions de finançament sostenible entre préstecs i bons, per valor de 12.100 milions d'euros. La xifra suposa un rècord per al banc en aquesta àrea d'activitat, amb un augment d'un 51% en préstecs i productes transaccionals i del 32% en emissions de bons, respecte al mateix període de l'any anterior. L'any 2020, CaixaBank ha participat en el mercat de préstecs verds per import de 766 milions d'euros, que s'han destinat a finançar projectes amb un impacte mediambiental positiu.

Reducció de les emissions

De la mateixa manera, CaixaBank ha mobilitzat 7.440 milions d'euros en l'emissió de 12 bons sostenibles, destacant el bo social i verd emès per l'entitat el 2020. Quant a l'àmbit transaccional, CaixaBank està liderant la innovació a Espanya en aquest segment de productes. El 2020, ha mobilitzat 1.650 milions d'euros, on destaquen especialment els dos primers factoring sostenibles del país.

L'entitat contracta energia elèctrica provinent íntegrament de fonts renovables i compensa el 100% de totes les seves emissions calculades, incloses les indirectes

Així mateix, l'entitat realitza una acurada gestió dels riscos ambientals, per evitar, minimitzar, mitigar i remeiar en la mesura del possible els riscos potencials per a l'entorn o la comunitat. En aquest sentit, el consell d'administració de CaixaBank va aprovar al febrer del 2019 una Política de Gestió de Risc Mediambiental en la qual s'estableixen exclusions per a sectors amb potencials impactes negatius en el medi ambient.

CaixaBank té en marxa una política activa de control d'emissions, que ha aconseguit reduir en un 80% des del 2009. Contracta energia elèctrica provinent íntegrament de fonts renovables i compensa el 100% de totes les seves emissions calculades, incloses les emissions indirectes. L'entitat també s'ha sumat al Compromís Col·lectiu per a l'Acció Climàtica de Nacions Unides una declaració que es crea en el marc dels Principis de Banca Responsable perquè el sector financer mobilitzi els seus productes, serveis i relacions per facilitar la transició econòmica cap a un model sostenible. 

El banc va ser la primera organització espanyola inclosa en la llista RE100, una iniciativa que pretén incrementar la demanda i el subministrament d'energies netes. Així mateix, forma part del Grup Espanyol de Creixement Verd, que advoca pel creixement econòmic lligat a una economia baixa en carboni.

Més informació
El negoci verd de CaixaBank
Caixabank inverteix 2.400 milions d'euros en renovables
Avui et destaquem
El més llegit