És important donar activitats perquè els nens facin activitats de manera autònoma mentre teletreballem | iStock
És important donar activitats perquè els nens facin activitats de manera autònoma mentre teletreballem | iStock

La Cambra de Barcelona demana un sanitari per escola en entrar en fase 2

La corporació anima a empresaris i ajuntaments a cedir espais per garantir el distanciament social

Una representació de la Cambra de Barcelona s'ha reunit aquest dimecres amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló, per demanar l’obertura de totes les escoles en totes les franges d’edat a partir d’un any quan els territoris arribin a la fase 2 de la desescalada. Aquesta mesura permetria, d’una banda, accelerar la reactivació econòmica i, de l’altra, una millor conciliació familiar als pares i mares que compaginen el teletreball amb la cura dels fills i filles, i no eixamplar més la fractura econòmica, social i cultural ja existent, han explicat. En el cas de les escoles de complexitat especial, s’hauria de valorar la seva obertura ja a la fase 1, precisament per aquesta darrera raó.

Durant la reunió, la Cambra i la Generalitat han acordat la creació de dos grups de treball, a través dels quals la corporació i l’Executiu col·laboraran en l’adopció de mesures que permetin tornar a obrir les escoles amb la màxima seguretat. La Cambra de Barcelona vol fer una crida a l’empresariat i els ajuntaments perquè cedeixin espais i equipaments per organitzar aules fora de les escoles, atès que "els centres necessitaran desdoblar les classes per assegurar les distàncies de seguretat", recorden.

La Cambra de Barcelona fa una crida a l’empresariat i als ajuntaments perquè cedeixin espais i equipaments per organitzar aules fora de les escoles

Des d’aquests dos grups de treball, la Cambra també col·laborarà en la cerca de professorat en cas que el sistema educatiu necessiti noves incorporacions durant el mes de setembre. Des de la corporació recorden que Catalunya va tancar l’any 2019 amb gairebé 9.600 professors i professores a l’atur. També es vol ajudar a aconseguir Equips de Protecció Individual (EPI) pels docents, el personal de servei de les escoles i els alumnes, amb l’objectiu de minimitzar els riscos de contagi a les aules.

La Cambra també proposa que hi hagi una persona de l’àmbit sanitari a cada escola per informar al professorat, als familiars, així com a l’alumnat sobre totes les mesures relacionades amb la protecció contra la COVID-19. "Entenem que aquesta mesura donaria tranquil·litat a les famílies i permetria fer pedagogia de la pandèmia. En matèria d’oferta educativa, atès que durant l’estiu no es duran a terme classes teòriques, s’obre una oportunitat per convertir les escoles en casals i educar en el lleure", apunten.

Actuacions amb perspectiva de gènere

La Cambra, tal i com ha reivindicat durant les últimes setmanes des de l’Observatori Dona Empresa i Economia, insisteix en fer actuacions en clau de gènere de la crisi sanitària, econòmica, educativa i social. "Mantenir les escoles tancades afectarà als col·lectius més desafavorits, i especialment les mares treballadores que no troben suports per cuidar dels infants. Com a conseqüència, hi haurà mares que, amb un sou inferior als pares, decidiran deixar la seva feina per quedar-se a casa, o demanar una reducció de jornada la qual cosa augmentarà la precarietat d’aquest col·lectiu", afirmen.

Més informació
Teletreball "preferent" dos mesos més, impostos i altres mesures
El primer congrés social sobre teletreball… i gratis
GFT, el teletreball portat a la màxima expressió
Avui et destaquem
El més llegit