• Empresa
  • La Cambra de Barcelona denuncia el dèficit "crònic" de Catalunya

La Cambra de Barcelona denuncia el dèficit "crònic" de Catalunya

Josep Santacreu assegura que l'actitud de l'Estat "posa en qüestió" la competitivitat de l'economia catalana

Josep Santacreu, president de la Cambra de Barcelona | iStock
Josep Santacreu, president de la Cambra de Barcelona | iStock
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
09 de Novembre de 2023
Act. 09 de Novembre de 2023

La Cambra de Barcelona ha denunciat el dèficit "crònic" de finançament que pateix Catalunya per part de l'Estat i assegura que això "posa en qüestió" la competitivitat de l'economia catalana. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi de la institució, que analitza la manca d'inversió i el seu impacte sobre les empreses i el benestar. "Podem dir que estem ofegant la gallina dels ous d'or perquè Catalunya és una de les grans zones de generació de riquesa d'Espanya", ha dit Josep Santacreu.

 

El document avisa que la inversió pública de l'Estat executada a Catalunya (10,7%) està "persistentment" per sota del seu pes poblacional (16,2%) i econòmic (19%) i demana als governs "solucions efectives sense més dilacions". En els últims 12 anys, Catalunya ha arrossegat un dèficit d'inversió en infraestructures de 35.000 milions d'euros. Concretament, des del 2015, aquest dèficit és de 3.500 milions d'euros anuals. Sense deixar aquest afer, un informe de la comissió d'Infraestructures de Foment ha analitzat els volums anuals invertits en infraestructures a Catalunya des del 2009 fins al 2020 i ha conclòs que la inversió és molt menor, en percentatge, a la que fan els veïns de l'eurozona.

Foment creu que la inversió en infraestructures que s'ha de fer a Catalunya hauria de ser l'equivalent al 2,2% del PIB, és a dir, de 5.000 milions d'euros. És el percentatge que destinen els països de l'eurozona, molt llunyà del de Catalunya, on el 2020 es va invertir el 0,7% del PIB (1.500 milions d'euros), el 2019 el 0,8% (1.947 milions d'euros) i el 2018 el 0,7% (1.671 milions d'euros). Els percentatges són semblants en el transcurs dels anys, fet que evidencia un problema crònic de dèficit d'inversió. La dada del dèficit que publica Foment s'extreu de la diferència entre el 2,2% del PIB i la inversió executada en licitació d'obres.