L'efecte Josep Santacreu: nou president de la Cambra amb ampli suport

El candidat de Va d'Empresa assoleix la presidència de la institució i compta amb Eloi Planes (Fluidra), Martina Font (Font Packaging Group) i Miquel Martí (Moventia) com a vicepresidents

Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona | ACN

La Cambra de Comerç de Barcelona ja té nou president: l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu i líder de la candidatura alternativa Va d'Empresa. El 20 de setembre de 2023 es va donar per acabada la gran pugna que havien mantingut la candidatura que buscava revalidar el seu segon mandat Eines de País-Un pas més i l’alternativa Va d'Empresa, que va aconseguir per sorpresa una victòria en nombre d'epígrafs: 26 de 52. Unes eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona amb moltes cadires en joc, un sistema complex d'assignació i pugna entre empresaris catalanistes amb visions allunyades. Però que, a data 9 d'octubre de 2023, té un nou mandatari, amb gir de guió que ha superat qualsevol previsió. I un objectiu clar: "despolititzar la Cambra".

Qui acompanyarà a Santacreu en aquest nou mandat serà Eloi Planes (Fluidra), com a vicepresident primer de la Cambra, Martina Font (Font Packaging Group) com a vicepresidenta segona i Miquel Martí (Moventia), com a vicepresident tercer. De fet, els tres empresaris van formar part de les reunions inicials -i nucli dur- de Va d'Empresa, juntament amb Santacreu, a les oficines de l'agència McCann ubicada al districte 22@ de Barcelona, tal com va avançar en exclusiva VIA Empresa. Tresorer hi haurà Xavier Comerma, amb llarga trajectòria a Banc Sabadell.

Més info: Josep Santacreu: "Volem tenir la millor cambra de comerç del món"

Santacreu ha obtingut el suport de 26 dels membres de la seva llista, davant dels vots en blanc de la candidatura independentista i de continuïtat liderada per Mònica Roca i Toni Fitó. Ha comptat, a més, amb el suport dels designats per les patronals i amb part dels independents que han aconseguit el lloc sense formar part de cap de les dues llistes. Això ha donat un resultat de 35 vots a favor de Santacreu, dels 58 en joc.

Aquests cinc independents són Banc Sabadell, Saba, Gym Online, Promoció Hotelera Layetana –empresa de Jordi Clos– i Marta Gento, vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. I per part de les patronals hi ha el mateix Eloi Planas (Fluidra), Anna Cornadó (Copisa), Ignasi Marull (PWC), Emma Gumbert (Gumbert), Martina Font (Font Packaging Group) i Miquel Martí (Moventia). Entre els empresaris que han donat suport a l'exconseller delegat de l'asseguradora DKV figuren, entre d'altres, Oriol Guixà (La Farga), Josep Ametller (Casa Ametller) i Emili Rousaud (Factorenergia).

Santacreu (Va d'Empresa): "La Cambra de Barcelona ha de tenir el seu punt de vista únic i propi i no influenciat per cap institució externa"

Marta Angerri (Casa Ametller), Enric Bordas (Santacreu 2000), Emma Gumbert (vicepresidenta de Pimec), Joan Nogués (Norprint), Xavier Pujol (Fico Cables), August Tarragó (Llop Gestió Esportiva) i Salvador Vendrell (Ofisol 2000) seran els vocals.

En el discurs d'investidura, Santacreu ha fet una declaració d'intensions: busca un mandat enfocat en la gestió professional, la mirada social i la voluntat de sumar esforços dins i fora de Catalunya. I amb quatre objectius: la representativitat, la influència, l'efectivitat i la independència. "La Cambra de Barcelona ha de tenir el seu punt de vista únic i propi i no influenciat per cap institució externa", ha afegit. I ho farà acompanyat d'un ventall de perfils provinents de la petita, mitjana i gran empresa i, sobretot, del tercer sector, del que se'n declara hereu. Tanmateix, també ha fet una autocrítica amb la baixa paritat de la seva llista i del nou plenari configurat avui: "Treballarem per revertir-ho".

Toni Fitó, cara visible d'Eines de País i vicepresident primer de la Cambra de Barcelona de l'anterior mandat, ha demanat "responsabilitat a Santacreu". I ha remarcat els elements compartits que tenen amb la llista de Va d'Empresa i ha demanat "treballar plegats". "Si volem una Cambra de tots, aquesta institució hauria de tenir un comitè executiu transversal de diverses candidatures i independents", continua. També avança que faran una crítica constructiva, però respectuosa.

Qui és l’empresari Josep Santacreu?

Entrevista a Josep Santacreu | VIA Empresa
Entrevista a Josep Santacreu | VIA Empresa

Nascut a Guissona el 1958, Josep Santacreu és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Administració i Direcció d´Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya. També és diplomat en Gestió Hospitalària i Administració i Direcció d'Empreses per ESADE, i en Economia de la Salut per la Universitat de Barcelona.

La seva trajectòria professional s'inicia el 1985 com a secretari executiu de Medicus Mundi Internacional a Espanya. Entre els anys 1988 i 1992, va ser director mèdic de l'Hospital del Mar (Barcelona), Hospital Olímpic dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i Premi Hospital de l'any 1992. Durant el període 1992-1996, va dirigir el Complex Hospitalari Juan Canalejo (La Corunya ). Entre el 1996 i el 1997, va ser gerent de la Clínica Quirón de Barcelona. L'any 1997, és nomenat conseller delegat de Previasa. Des d'aquest lloc, pilota l'adquisició, el 1998, de l'asseguradora per la companyia alemanya DKV AG, es converteix en conseller delegat de DKV Seguros.

Més info: 5 claus (i un bonustrack) per entendre la victòria de Josep Santacreu a la Cambra

A més, ha sigut conseller d’ERGO Generales i president de Marina Salud, S.A. i de la Fundació DKV Integralia, creada per DKV Seguros per a la inserció sociolaboral de persones amb discapacitats. Pertany a diferents associacions professionals com la Cambra de Comerç de Barcelona; Cambra de Comerç Alemanya; president de Respon.cat; membre de la Junta Directiva del Cercle d'Empresaris (Madrid) i president de la comissió de Responsabilitat Empresarial; Esade Alumni; Femcat. Amb la victòria de Va d’Empresa se li presenta un nou repte amb majúsucles a una de les principals institucions del país: la Cambra de Comerç de Barcelona.

Per què són tan importants els resultats de les eleccions de la Cambra?

La Llotja de Mar, seu corporativa de la Cambra de Barcelona | Cedida
La Llotja de Mar, seu corporativa de la Cambra de Barcelona | Cedida

Entre les principals funcions de la Cambra de Comerç de Barcelona destaca els serveis a les empreses, des de microcrèdits, assessorament, accés a fons i molta formació financera. Sense oblidar tampoc les iniciatives durant la pandèmia i la Llotja Virtual, el Centre Blockchain de Catalunya, el hub industrial de mobilitat sostenible i el hub digital. L'entitat també ha mantingut el seu protagonisme, especialment pel que fa als serveis d'estudis econòmics i d'infraestructures.

Com a curiositat, també té la potestat de designar consellers i presidents en més de cent entitats i organismes, com ara la Fira de Barcelona o Turisme de Barcelona. I molts d'ells es renovaran quan s'hagi proclamat el ple. També té cadira a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Associació d'Empreses i Institucions 22@ Barcelona, l'Ateneu Barcelonès, el Consorci de la Zona Franca o Esade, entre d'altres. 

La Cambra de Barcelona té la potestat de designar consellers i presidents en més de cent entitats i organismes de renom

Finalment, la Cambra, creada el 1886, és una entitat que agrupa agents econòmics de tots els sectors d’activitat, agrupats en 52 epígrafs, com s’ha esmentat anteriorment. Formen part de la Cambra de Barcelona totes les empreses, nacionals i estrangeres, amb activitat econòmica a la demarcació de Barcelona, aproximadament 300.0000. Representen a organitzacions de Barcelona ciutat, del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf, l’Anoia, l’Alt Penedès, el Barcelonès Nord, el Maresme, l’Osona, el Berguedà i el Vallès Oriental.

Més informació
Salta la sorpresa a la Cambra de Barcelona: Josep Santacreu guanya i pot aconseguir majoria absoluta
Ressaca electoral: Eines de País demana a Santacreu una direcció de la Cambra "oberta"
Kit bàsic (i de supervivència) per entendre les eleccions a les cambres de comerç
Avui et destaquem
El més llegit