Canadell brinda pels pressupostos "més ambiciosos"

El president de la Cambra de Barcelona defensa que es viu "una situació excepcional"

Joan Canadell és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona. | ACN Joan Canadell és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona. | ACN

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha celebrat el seu primer brindis de Nadal al capdavant de la institució. "Valorem molt positivament la nostra acció al capdavant de la Cambra i hem cobert les expectatives amb bona nota", ha reivindicat des de bon començament. 

El primer objectiu del nou equip de govern cameral era "demostrar que érem un equip normal i amb ganes de tirar endavant la Cambra", ha explicat. La Gent Normal, que canten Els Manel. Un cop més, ha recordat els 15 eixos de l'estratègia 2030/40 de la Cambra com un "encert" o "pal de paller" i ha detallat que ja hi ha empresses interessades a desenvolupar-los. 

Més info: El cost econòmic per a Catalunya de la manca d'inversions de l'Estat

El plat fort del menú nadalenc de la Cambra han sigut els pressupostos. No els de la Generalitat o els del Govern espanyol que també, sinó els de la Cambra de Barcelona. "Avui aprovarem uns pressupostos ambiciosos, segurament els més ambiciosos dels últims anys", ha assegurat Canadell poc abans del ple. 

Aquestes són algunes de les grans xifres que ja s'han avançat al voltant d'uns nous pressupostos que rondaran els 22,5 milions d'euros: un 15% més d'ingressos i un 16,5% més de despeses, 11 milions d'euros de caixa o un increment de 105 a 135 llocs de feina. El nou projecte de Fira 2000 es començarà a pagar el 2022. 

Quota voluntària?

A partir del gener es posarà una quota voluntària per a totes aquelles empreses que vulguin contribuir al finançament de la Cambra. "Ja veurem si ens queda una mica més de coll en funció de la participació que vulguin aportar-hi", ha destacat Canadell. Es preveu recaptar entre 200.000 i 400.000 euros amb les quotes voluntàries. 

Canadell: "Avui aprovarem uns pressupostos ambiciosos, segurament els més ambiciosos dels últims anys"

En concret, aquestes seran de 60 euros per als autònoms, 120 euros per a les microempreses, 300 euros per a les pimes, 1.200 per a les empreses mitjanes i 3.600 per a les grans empreses. 

Dins el pressupost, es vol potenciar les delegacions territorials, la digitalització de les funcions de Turisme de Barcelona, així com entitats vinculades a la Cambra com poden ser l'Observatori Dona, Empresa i Economia dirigit per Anna Mercadé que ha assistit al brindis de Nadal, el Barcelona Centre de Disseny, Respon.cat o la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, entre d'altres. 

Llei de Cambres? Més funcions, millor finançament

Més enllà dels pressupostos, un dels grans propòsits de cara al 2020 és tirar endavant la nova Llei de Cambres dotant les institucions camerals amb "més funcions i millor finançament". El sistema de consultes també seguirà en marxa, però Canadell alerta que es necessita fer una campanya permanent a través d'un pla de comunicació per incentivar-ne la participació. 

Després de la presentació de l'estudi de l'Impacte econòmic del dèficit d'inversió en infraestructures de l'Estat a Catalunya, ja hi ha una nova consulta en marxa que fa referència a si s'ha de donar suport o no al Govern espanyol en cas de què no hi hagi reconeixement sobre el dèficit acumulat d'infraestructures xifrat en més de 45.000 milions d'euros. 

Més info: La Cambra crea un Consell Assessor d'Estudis Econòmics i Infraestructures

El nou consell assessor d'Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra amb noms destacats com Andreu Mas-Colell, Oriol Amat, Germà Bel, Jordi Galí, Guillem López-Casanovas o Teresa García-Milà ja ha començat a rodar i el gabinet d'estudis ja ha anunciat un nou estudi sobre el salari mínim interprofessional (SMI), un cop fets ja altres estudis d'infraestructures o inversions estrangeres per "desmentir les Fake News sobre el procés".

La política? "Una situació excepcional"

Alhora, la comissió d'internacionalització de la Cambra ja té preparat fins a 25 convenis amb altres Cambres per tal de potenciar allò que entre passadissos es defineix com a "ambaixadors Cambra". I també s'està treballant en la candidatura Barcelona Pirineus per vertebrar molt més el territori i treballar "una Catalunya en xarxa". Segons expliquen fonts de VIA Empresa, el president de Banco Mediolanum a Espanya, Carles Tusquets, vol estar-hi molt implicat. 

Preguntat pel context polític, Canadell ha defensat que "es viu una situació excepcional" amb "un país que incompleix les lleis d'Europa però que vol dir-se democràtic". "Que un president de la Generalitat [Quim Torra] votat per la majoria de catalans se l'inhabili un any i mig per no treure una pancarta ho posaríem dins aquest sac d'exepcionalitat", ha etzibat. 

Més informació
La companya de viatge fantasma de les infraestructures (i l'economia)
Avui et destaquem
El més llegit