Una candidatura independentista revoluciona les eleccions a la Cambra de Comerç

Un equip de 40 empresaris concorrerà als comicis per "trencar les dinàmiques" de l'ens i acabar amb el servilisme amb Madrid

Joan Font, Joel Joan, Mònica Roca i Joan Canadell, d'Eines de País Joan Font, Joel Joan, Mònica Roca i Joan Canadell, d'Eines de País

Les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona estan més obertes que mai amb la irrupció d'una candidatura independentistaauspiciada pel Cercle Català de Negocis (CCN) i per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La candidatura –que compta amb noms il·lustres com el cofundador de Petrolis Independents, Joan Canadell; el director general de Bon Preu, Joan Font; la fundadora d'IsardSAT, Mònica Roca; l'actor Joel Joan i el gerent de Catgas, Pere Grau– està formada per 40 empresaris que aspiren a aconseguir el màxim nombre possible de seients del Ple de la Cambra per condicionar l'elecció d'un president que defensi el projecte independentista.

L'entrada en joc d'aquesta candidatura col·legiada que encara no ha triat un presidenciable ha sacsejat la relació de forces entre els aspirants. Fins ara s'havien postulat com a caps de llista el financer Carles Tusquets, que representa el continuisme amb el president sortint, Miquel Valls; l'ex director general de Cacaolat, Enric Crous, que dona veu a un sector més catalanista i que compta amb el suport de FemCat i Pimec; i l'advocat Ramon Masià, que també coneix bé els passadissos de la Cambra perquè ha estat en els equips dels dos últims presidents.

Més info: Canadell i una candidatura republicana a la Cambra de Barcelona

Una candidatura transversal

Les cambres: eines de país és una candidatura transversal que "s'ha fet "de baix cap a dalt", segons expliquen fonts properes al TOT Barcelona. "Primer hem buscat un equip sòlid i més endavant ja es veurà qui és el candidat a la presidència de la Cambra", afegeixen.

Aquest dimecres hi haurà la primera presentació en societat dels 40 empresaris, un per cada vocalia que està en joc al maig. Un dels seus objectius és promoure la participació massiva de les petites i mitjanes empreses per "augmentar la representativitat de la Cambra", ja que a les últimes eleccions només va participar l'1% de les més de 400.000 empreses amb dret a vot que hi ha a Barcelona.

"Qualsevol procés amb aquesta participació tan baixa no és representatiu", critica en una conversa amb aquest diari el cofundador de Petrolis Independents, Joan Canadell. "És una barbaritat". La candidatura espera que la mobilització promoguda per l'ANC i la introducció del vot telemàtic ajudin a millorar les xifres de participació, sobretot entre les pimes, que són les que millor representen el teixit productiu català. "Aspirem arribar a les dues xifres i ens agradaria que com a mínim fos del 20%", diu Canadell. Les facilitats que hi haurà enguany per votar podrien ser decisives per mobilitzar les empreses que combreguen amb l'independentisme i, per tant, la lluita electoral anirà vot a vot.

Trencar amb Madrid

Les candidatures engegades per l'ANC i el CCN, que concorren a les 13 eleccions camerals que hi haurà aquest any, volen que "tots els òrgans de govern de les institucions de Catalunya estiguin dirigides per independentistes. En el cas de les cambres de comerç, l'aposta és doble perquè "són molt influents i estan en contacte amb el poder econòmic", defensen des de la candidatura. "No creiem que la resta de candidatures tinguin el mateix objectiu", etziben.

"El primer que s'ha de fer és trencar amb les dinàmiques actuals de la Cambra, que sempre mira a Madrid i fa el joc al poder d'allà", afegeix Canadell. El seu projecte busca millorar la representativitat de les pimes i fer que la Cambra de Comerç "sigui un reflex de l'estructura empresarial real de Catalunya, on les grans multinacionals sempre són benvingudes, però que té una gran xarxa de pimes". Així mateix, Canadell aposta per alinear l'ens amb "la voluntat de la majoria de Catalunya" i assegura que la candidatura treballarà per "donar suport al procés democràtic que està en marxa", cosa que fins ara no ha succeït.

Avui et destaquem
El més llegit