Xavier Carbonell abandona la direcció de Cambra de Barcelona

El dirigent deixa la institució barcelonina després de prop de 20 anys al capdavant de la seva gestió

El fins ara Director Gerent de Cambra de Barcelona, Xavier Carbonell | Cedida El fins ara Director Gerent de Cambra de Barcelona, Xavier Carbonell | Cedida

El Director Gerent de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Carbonell, no continuarà al capdavant de la corporació. Segons han informat en un comunicat, el directiu ha manifestat "circumstàncies de caire personal" per no renovar el seu contracte i finalitzar la seva etapa a la direcció de Cambra un cop finalitzi "el compromís inicial acordat a principis del mandat" del Ple. Carbonell ocupava la direcció gerent de l'entitat des de l'any 2002, sota presidència de Miquel Valls, i formava part de la Cambra de Comerç des de 1992.

Sota la gestió de Carbonell, Cambra ha assolit fites rellevants com la implantació del seu nou model de finançament derivat de la desaparició de les quotes obligatòries a les Cambres l'any 2010. El dirigent va portar a terme el procés de reorganització interna a la vegada que s'entomava una important reducció de despesa estructural a Cambra que va suposar un ERO "sense cap conflicte laboral ni institucional". Amb aquestes mesures, el fins ara Director Gerent va "restablir l'equilibri pressupostari" de Cambra de Barcelona a partir de 2015.

Entre altres mesures implementades per Carbonell destaquen l'obtenció de la certificació ISO 9001 l'any 2005 per construir un edifici al 22@; la creació l'any 2008 de l'Observatori Dona Empresa i Economia, una referència en el seu àmbit d'estudi; l'Oficina de Projectes europeus i la participació de Cambra en els programes de la Unió coordinats per la Cámara de España o l'articulació del Comitè de Bones pràctiques l'any 2017. L'any 2019 va tancar el protocol amb l'Ajuntament de Barcelona per a la construcció de la nova seu de Cambra.

Amb la victòria l'any 2019 de la candidatura Eines de País a les eleccions de la corporació, Carbonell va assegurar la continuïtat de la gestió dels projectes de l'anterior etapa que el nou Comitè Executiu va considerar adients, i va dirigir la posada en marxa de les noves mesures i programes. Des del canvi de presidència, primer amb Joan Canadell i després amb Mònica Roca al capdavant de la institució, Carbonell ha gestionat la inauguració del Hub CambraDigital o la creació del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat).

El Ple de la Cambra ha agraït públicament la "dedicació, professionalitat i entrega" de Carbonell, tot anunciant que cobrirà la seva plaça en les pròximes setmanes, un cop s'aprovi formalment el nomenament de la persona que el substituirà. Segons ha informat l'ens, a mitjans de novembre es convocarà un ple extraordinari a aquest efecte.

Més informació
Mònica Roca, l'empresària que volia ser astronauta
El somni del president Canadell a la Cambra de Barcelona
La Cambra de Barcelona aposta per l’Hermitage com a dinamitzador econòmic
Avui et destaquem
El més llegit