Joan Canadell, nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Joan Canadell, nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona.

El somni del president Canadell a la Cambra de Barcelona

Es constitueix el nou ple cameral a la Llotja malgrat la tensió inicial pel requeriment notarial de Carles Tusquets i Ramon Masià

Sense notícies d'última hora. Joan Canadell és el nou president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. Tot s'ha celebrat tal com estava previst, encara que amb tensió inicial per la presència d'un notari en representació dels excandidats Carles Tusquets i Ramon Masià que ha entregat en persona el recurs d'alçada a la presidenta de la JEC, Marta Felip, i la consellera Àngels Chacón. "Deixeu-nos somniar", ha insistit Canadell tot fent un passeig pel passat, present i futur de Catalunya. No hi ha faltat el famós discurs de Pau Casals, el "fatídic" 1714, els crits d''A por Ellos", les crítiques a un Estat espanyol que "va en contra", el potencial econòmic de Catalunya, el dret a l'autodeterminació... Fins i tot, una "crida al diàleg i a la unitat" entre polítics, empresaris i societat civil. El Joc de Trons de la Cambra ha viscut avui el seu capítol més històric.

Nou ple de la Cambra de Comerç de Barcelona

El nou ple de la Cambra de Comerç de Barcelona a la Llotja de Mar. | ACN

El gran matí cameral ha començat amb un requeriment notarial del Bufet Maresca: "Davant les notícies publicades el passat 14 de juny que recollien que la Conselleria d'Empresa i Coneixement no havia rebut el recurs d'alçada, un notari s'ha personat a la Llotja de Mar per informar el secretari de la Cambra i a la consellera d'aquest departament que el passat 13 de juny els corrents 22 electors van interposar un recurs d'alçada contra els acords adoptat per la Junta Electoral Central del procés electoral per a la renovació dels òrgans de govern de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Catalunya adoptats durant la seva sessió a data 13 de maig de 2019, en els terminis que consten recollits en l'acte de verificació de resultats." 

Però més enllà d'això, tot ha seguit endavant i la presidenta de la Junta Electoral Central ha donat el tret de sortida amb màxima normalitat davant l'atenta mirada dels consellers Àngels Chacón i Damià Calvet, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, o el diputat Ramon Tremosa, entre d'altres.  

54 vots secrets i un resultat esperat

Han votat un per un i de forma secreta els 54 membres electes del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona. N'han faltat sis... Però, de nou, el resultat ha estat l'esperat i s'ha constituït la nova cúpula de la Cambra: Canadell (president), Mònica Roca (vicepresidenta primera), Pere Barrios (vicepresident segon), Roser Xalabarder (vicepresidenta tercera) i Jordi Pomarol (tresorer). Alhora, el comitè executiu també estarà format pels vocals Toni Fitó, Montse Soler, Elisabet Camprubí, Albert Pont, Pau Bestit, Àngel Lázaro i Xavier Sunyer. 

Més info: Repetir eleccions o vuit vocalies que podrien canviar la història de la Cambra?

Durant les votacions que han durat aproximadament una hora, hi ha hagut temps per a tot... Des de canvis de cadira fins a reclamacions i crits de "Visca Catalunya Lliure!". Tusquets, assegut al costat de l'empresari i rival José Maria Torres per una qüestió d'ordre alfabètic, era un dels protagonistes del dia després d'haver presentat el recurs administratiu del passat divendres davant del TSJC que pretenia anul·lar i deixar en suspens tant els resultats definitius com la constitució del ple. 

Vot Cambra Tusquets

L'excandidat Carles Tusquets durant les votacions. | VC

A l'hora de votar, el fundador de Trea Capital i president de Banco Mediolanum a Espanya ha donat la mà als consellers Chacón i Calvet i ha estat l'únic que ha fet constar en acte una reclamació: "S'hauria d'haver informat del seu recurs d'alçada i d'altres requeriments abans de la celebració del ple". Un cop emès el vot, Tusquets ha canviat de lloc i s'ha assegut al costat de Pere Viñolas, conseller delegat de Colonial i membre electe de la seva candidatura.

Més info: El brindis de Valls: "La Cambra no ha estat mai sotmesa a Madrid, la Generalitat o l'Ajuntament"

Qui també ha canviat de cadira ha estat el president sortint Miquel Valls que ha acabat assegut a primera fila al costat de Chacón. De fet, la consellera ha estat l'única que ha fet una menció especial a Valls pels seus 17 anys al capdavant de la institució i el públic de la Llotja de Mar li ha dedicat un sonor aplaudiment. Així va ser el brindis de Valls en el seu comiat: "La Cambra no ha estat mai sotmesa a cap interès, ni a Madrid, ni a la Generalitat ni a l’Ajuntament de Barcelona. El nostre prestigi és que hem sigut independents de la política". 

El programa d'Eines de País 

Canadell ha parlat en dues ocasions. Abans i després de les votacions. "El nostre principal objectiu és desenvolupar el màxim potencial de l'economia i de les empreses catalanes. Entenc que els 60 compartim aquest objectiu... Aquest objectiu esdevindrà quan siguem un Estat, però mentrestant tenim molt a fer", ha començat. 

Així doncs, ha detallat els principals punts del programa d'Eines de País, entre els quals destaquen potenciar la petita i mitjana empresa, no deixar la gran empresa al marge, fer de la Cambra "la casa de tots i totes", revisar el model de finançament i el cens electoral al qual li faltaven "centenars i milers d'empreses", posar en marxa un sistema de consultes i un sistema de comissions de treball per projectes, democratitzar la institució, fer-la inclusiva i evitar-ne el presidencialisme, entre d'altres.

Canadell: "Volem desenvolupar el màxim potencial de l'economia i de les empreses catalanes. Entenc que els 60 compartim aquest objectiu... Aquest objectiu esdevindrà quan siguem un Estat, però mentrestant tenim molt a fer"

A tall d'exemple, ha fet referència al salari mínim interprofessional, les bones pràctiques empresarials, l'impacte al medi ambient, la igualtat de gènere, l'educació o la formació professional, entre d'altres. 

"Qui pot gestionar la Cambra durant els pròxims quatre anys? De debò hi ha alguna alternativa? Podem treballar amb 31 i prou, però també podem governar amb 40 o més i reforçar la institució", ha reblat Canadell davant Tusquets que no ha aplaudit en cap moment. La nova cúpula de la Cambra de Barcelona ha sortit escollida per 36 vots a favor i 18 en blanc.

Canadell i l'autodeterminació dels grans empresaris

"Tindrem un equip paritari de presidents i de vicepresidents. Aquesta és la primera victòria d'Eines de País", ha afegit el nou president que en dos anys serà substituït al capdavant de la institució per l'ara vicepresidenta Mònica Roca. Canadell ha agraït la "bona tasca" de la conselleria d'Empresa liderada per Chacón i la Junta Electoral Central encapçalada per Felip, però no ha fet cap menció especial cap a Valls. 

Joan Canadell Cambra de Comerç Barcelona

Joan Canadell durant el ple d'investidura a la Cambra de Comerç de Barcelona. | VC

Després de fer un passeig discursiu per la història econòmica, política i social de Catalunya, el flamant president ha tornat a somniar: "Deixeu-nos somniar que serem un Estat perquè estem convençuts que serà el millor per a l'empresa". D'aquesta forma, ha apel·lat a la resistència i persistència dels catalans malgrat viure en "un moment polític complicat" i "un Estat que no ens va a favor, sinó en contra". Amb les dades a la mà, ha defensat que "la inestabilitat política no ha afectat l'economia." 

"Sabem que el nostre somni potser no és exactament el vostre. Però, segur que ho és d’una part important dels vostres empleats, col·laboradors, clients i proveïdors. Us demanem que el respecteu i que penseu que també pot beneficiar clarament les vostres empreses, i que en tot cas com empresaris hem de respectar la voluntat de la ciutadania i això inclou el dret a l’autodeterminació. Us emplacem també a forçar l’Estat a respectar la voluntat del poble de Catalunya", ha reivindicat Canadell referint- se a les grans empreses. 

Canadell: "Sabem que el nostre somni potser no és exactament el vostre... Com a empresaris hem de respectar el dret a l’autodeterminació. Us emplacem a forçar l’Estat a respectar la voluntat del poble de Catalunya"

De les 14 "cadires de plata" només hi ha faltat Magma Disseny, però de les 13 restants sí que hi eren totes: Abertis, Banc Sabadell, Banco Mediolanum, CaixaBank, Criteria Caixa, Deloitte, Indra, Naturgy, PricewaterhouseCoopers, Promotora Kasde, Racc, Damm i Aigües de Barcelona. "Com a líders empresarials tots sabem que fem política però fer-la en contra de la majoria de la societat no és ètic i té poc recorregut", ha insistit. 

El diàleg de Canadell i Chacón

"Aquest somni també pot ser vostre", ha reiterat dirigint-se ara als polítics als quals ha demanat "unitat i diàleg". "Cal que expliqueu per què considereu que cal un Estat i com afectarà la generació actual i les futures generacions de catalans", ha rematat. El crit de "Visca Catalunya!" no s'ha fet esperar. I el públic s'hi ha sumat amb un "Lliure!". Encara un cop més: "Visca Catalunya Lliure!". Des de la Llotja de Mar on el passat mes de desembre se celebrava el Consell de Ministres. 

La consellera Chacón ha aprofitat la seva intervenció per recordar que amb la constitució de les Cambres de Comerç de Catalunya es compleix el primer compromís que va adquirir ara fa tot just un any. El segon és posar en marxa la nova Llei de Cambres. "El vot electrònic presencial i remot ha augmentat la transparència, la seguretat i la participació en tots els sentits... Ha estat un procés impecable tècnic i jurídicament", ha defensat. 

Chacón: "Posarem tots els esforços per a la unitat i el diàleg. A canvi, us demano lleialtat respecte l'economia productiva del nostre país que fa molts anys que tenim i que és la base del nostre benestar social"

Segons Chacón, "hem d'aconseguir que l'empresariat connecti amb la Cambra". I no ha dubtat doncs a recollir el guant llançat per Canadell: "Teniu la complicitat d'aquesta consellera, creient i practicant de la col·laboració público-privada... Posarem tots els esforços per a la unitat i el diàleg. A canvi,  us demano lleialtat respecte l'economia productiva del nostre país que fa molts anys que tenim i que és la base del nostre benestar social".

"Era el millor dels temps i el pitjor dels temps, l'edat de la saviesa i també de la bogeria, de l'època de les creences i de la incredulitat, l'era de la llum i les tenebres, la primavera de l'esperança i l'hivern de la desesperació", que escrivia Charles Dickens. Després de viure el seu particular Joc de Trons, ja és estiu a la Cambra de Comerç de Barcelona. 

Més informació
La posada de llarg de Canadell: "Volem salvaguardar la Cambra"
Victòria a la Cambra, nervis a l'establishment
La trucada de Valls a Eines de País: "Una transició amistosa i ordenada"
La nova Cambra de Barcelona presidida per Joan Canadell
Avui et destaquem
El més llegit