Saber anglès és una competència molt valorada en l'àmbit laboral. Estudis afirmen que el 70% dels treballadors necessiten tenir un domini, si més no bàsic, d'aquest idioma. Des de Babbel, la plataforma d'aprenentatge d'idiomes, s'ha analitzat el nivell d'idiomes del personal directiu català i com és d'important el coneixement d'idiomes per créixer dins d'una companyia. Per fer-ho, han fet una enquesta a 1.000 directius a través de l'institut de recerca de mercats Sondea.
Les dades revelen que en matèria d'idiomes, els alts càrrecs catalans han fet un pas considerable els darrers anys. Així, el 85% dels catalans en llocs directius parla almenys un idioma a més del català i el castellà i, en concret, el 81% parla anglès. Un idioma que és utilitzat pel 72% de les persones enquestades a la seva feina i que, gairebé per unanimitat (98%), es considera fonamental quan accedeixen a un lloc directiu al nostre país.
Del 81% dels enquestats catalans que afirma parlar anglès, el 54% té un nivell alt o mitjà-alt, mentre que el 40,5% afirma tenir un nivell mitjà
“Hem advertit en els darrers anys un interès cada vegada més gran per l'aprenentatge d'idiomes a l'Estat", apunta Cristian Silva, executiu de comptes de Babbel for Business, qui afegeix que "en concret, comptem amb moltes empreses i persones en llocs d'alt nivell que recorren a Babbel amb l'objectiu de millorar la fluïdesa en anglès". Silva considera que "vivim en un món cada cop més global i el més normal és disposar de col·legues, clients o proveïdors d'altres països" i que, a més, "l'anglès és l'idioma per excel·lència dels negocis”.
Però, quin és el nivell d'anglès?
Les dades de l'estudi també parlen sobre el nivell d'anglès dels professionals directius. Del 81% dels enquestats catalans que afirma parlar anglès, el 54% té un nivell alt o mitjà-alt, mentre que el 40,5% afirma tenir un nivell mitjà. Només un 5,5% té un nivell baix.
Tal com es dedueix d'aquestes dades, el coneixement de l'anglès en llocs directius és més gran que el de la població general a l'Estat (segons dades de l'INE, només el 35% dels espanyols d'entre 18 i 65 anys en parla), i superior és també el nivell (d'aquest 35% només un 20% en parla a nivell avançat). Això indica que el panorama laboral, especialment en posicions de responsabilitat, requereix un nivell d'anglès molt més elevat que el que actualment té la mitjana espanyola.
“Una de les diferències que trobem entre els directius i la població en general és que les persones amb llocs de responsabilitat tendeixen a sentir-se més còmodes parlant en anglès" assenyala Silva, qui destaca que un dels problemes que tenen els espanyols en parlar és la “vergonya”: "Segons dades extretes d'un altre estudi que vam elaborar, el 82% no se sentia còmode amb el seu accent quan parlava anglès i, per contra, gairebé el 47% dels directius catalans no tenen vergonya ni cap altre problema en comunicar-se a anglès” afegeix.