Els catalans que han portat l'escalada a milers d'infants

Geckowalls va sorgir per la necessitat de Toni Zamora d'emprendre un nou camí i ara té l'objectiu de transformar els patis de les escoles

Un dels rocòdroms de Geckowalls en escoles catalanes | Cedida Un dels rocòdroms de Geckowalls en escoles catalanes | Cedida

Toni Zamora era director comercial d’una empresa quan va començar a rumiar un canvi de rumb a la seva vida. La família de la seva dona, Baru Marcikovà, d’origen txec, li va ensenyar el món de l’escalada i aquesta va ser la seva aposta. Fins el 2016, van crear Geckowalls, un projecte per portar l’escalada a les escoles. Set anys després, els seus rocòdroms ocupen parets a més de 600 escoles catalanes i han obert noves línies de negoci com els parcs infantils.

Toni Zamora: “Estava una mica cremat i angoixat amb la meva feina i vaig decidir fer un canvi de rumb”.

“Estava una mica cremat i angoixat amb la meva feina i vaig decidir fer un canvi de rumb”. Així resumeix Toni Zamora la seva voluntat d’engegar un nou projecte, tot i tenir una feina estable. I en una visita a la família de la seva dona a la República Txeca tot va anar agafant forma: “Allà hi ha molta tradició escaladora i em van comentar de fer alguna cosa relacionada amb l’escalada i l’educació”.

Aquest pensament que li van inculcar va anar agafant força fins que finalment va decidir deixar la seva feina. En aquells moments, pràcticament no hi havia cap iniciativa de portar l’escalada a les escoles de Catalunya i va pensar que era una bona oportunitat.

Predicant al desert

“Al principi va ser dur, de picar moltes portes i donar a conèixer el projecte i explicar el que pot oferir l’escalada com a esport a les escoles”, destaca Zamora. De fet, van anar a parlar amb el Departament d’Educació, que els va animar a tirar endavant, tot i que no podien donar-los cap tipus de suport en ser una empresa privada. Era un projecte molt innovador però l’havien de tirar endavant ells sols i anant escola per escola.

La idea era senzilla: aprofitar parets a les escoles i instal·lar-hi preses per fer un rocòdrom. Un rocòdrom amb poca alçada i amb un terra apte per a caigudes, que permetés que tots els infants el poguessin utilitzar. I el 2016 van col·locar-ne el primer a l’escola Pureza de María, a Sant Cugat.

I a poc a poc van anar arribant a més centres, fins a estar presents a més de 600 a Catalunya. Picant pedra i picant portes i mostrant el potencial i les virtuts d’aquest esport.

Zamora: “Fomentes l’autoestima, la concentració, la psicomotricitat, el companyerisme, la motivació i la capacitat de superació”

La idea de portar l’escalada a les escoles va molt més enllà de l’esport. Així ho resumeix Zamora: “Fomentes l’autoestima, la concentració, la psicomotricitat, el companyerisme, la motivació i la capacitat de superació”. I d’aquesta manera han portat als infants catalans un esport de valors, ancestral pels humans, i també amb història a Catalunya amb racons màgics com Montserrat o Siurana.

Fins llavors, cap empresa havia portat l’escalada a les escoles: “En el sector educatiu no s’havia implantat. Les estructures eren de gran alçada i corda vertical, que no pot anar a una escola. Nosaltres vam desenvolupar una idea que facilités l’entrada de petits i grans a l’escalada, que no fos de molta alçada, amb un paviment de seguretat i que fos econòmic i suportable per l’economia de l’escola”.

Amor a l’art

Però el concepte de Geckowalls va fer un pas més enllà de l’escalada. Ben aviat van veure que l’art també hi podria jugar un paper molt important, i els seus rocòdroms ara van sempre acompanyats d’un mural artístic. De fet, a la seva plantilla compten amb artistes.

“Intentem unir art i escalada. I sempre personalitzem el tipus de mural i interactuem amb la comunitat educativa per saber quina temàtica o quin element singular volen”, apunta Zamora. Tot plegat ofereix una transformació a les escoles, que també han portat més enllà de Catalunya.

Els Jocs Olímpics com a impuls

A partir del 2019 van obrir fronteres i ja compten amb projectes a Madrid, Andalusia, País Valencià, Illes Balears i Aragó. A més, els Jocs Olímpics de Tòquio, on Alberto Ginés va guanyar una medalla d’or en escalada, va suposar un fort impuls d’aquest esport a l’estat. Tot plegat en un moment en què la gent tornava a sortir a l’aire lliure després de la pandèmia.

“L’escalada va agafar molta més dimensió. Des del 2016 portàvem treballant molt dur, però quan veus un campió olímpic d’escalada, la gent s’ho mira amb més ganes”, destaca.

De l’escalada als jocs infantils

Justament amb la Covid van veure que havien d’ampliar la línia de negoci i van començar a portar el seu concepte a parcs infantils i patis de les escoles. Més enllà de l’escalada, van treballar amb estructures i elements que fomenten el joc i la mobilitat dels infants. Això els va portar a treballar amb més d’una vintena d’ajuntaments i reforçar la seva presència a les escoles.

“Treballem per renaturalitzar i fer més habitables els patis de les escoles, fomentant l’hàbit esportiu a través de l’escalada”, resumeix el fundador de Geckowalls. Així, van crear cúpules i tota mena d’estructures que ja es troben en molts patis que volen eliminar el ciment i tornar als orígens.

Escalar és natural per l’ésser huma: pujar un arbre o una roca, ho portem implícit, des de ben petits ens agrada”. Aquesta és la filosofia de Geckowalls i que ja porten a centenars d’escoles. En un món de pocs moviments i de connexió permanent amb l’entorn sense moure’s del sofà, els infants tornen a escalar gràcies a ells.

Avui et destaquem
El més llegit