1,7 MEUR catalans per a mobles intel·ligents

El clúster de l'hàbitat CENFIM lidera un consorci d'empreses i centres tecnològics del país per aplicar la Internet de les Coses a mobiliari del dia a dia

El sofà smart d'exterior desenvolupat per Kave Home | Cedida El sofà smart d'exterior desenvolupat per Kave Home | Cedida

Un consorci de tres empreses i tres centres tecnològics catalans ha invertit 1,7 milions d'euros en el desenvolupament de mobiliari intel·ligent. La iniciativa, liderada pel clúster de l'hàbitat Cenfim, busca desenvolupar prototips de productes del dia a dia que incorporin l'Internet de les Coses, i fins ara ja té fins a tres prototips en funcionament.

Les empreses Arquetypo, Kave Home i Motion4 han col·laborat amb Eurecat, Leitat i la Fundació i2CAT, tot plegat amb el cofinançament de l'agència per la competitivitat de l'Empresa Acció, per desenvolupar aquests productes. Així, el consorci prepara un nou sofà intel·ligent que detecta l'ús i recull la temperatura o la insolació en exteriors, fabricat per Kave Home; un expositor intel·ligent per a comerços que monitora els productes exposats, principalment de luxe, dissenyat per Arquetypo; i una porta automàtica amb tecnologia òptica, a càrrec de Motion4.

Així, segons Smartspace, el projecte s'adreça a la digitalització del sector del moble, una indústria en què la integració de la tecnologia als productes finals va a un ritme més lent que a d'altres similars. Segons el director tècnic del projecte i Digital & Livinglab Manager del clúster Cenfim, Jaisiel Madrid, cal "accelerar la transició dels productes cap a l'àmbit smart". Si bé empreses de verticals afins, com el dels electrodomèstics, fa anys que parlen de l'aplicació de l'IoT als seus productes, "en interiorisme encara queda molt camí per recórrer".

Madrid ha subratllat la necessària col·laboració entre les empreses especialitzades i els centres tecnològics per desenvolupar aquestes propostes. Així, amb la col·laboració d'Eurecat i i2CAT s'ha desenvolupat una plataforma IoT i un gateaway capaços de connectar els mobles a sensors i altres maquinaris. La tecnologia, explica el manager, "uneix els protocols de comunicació de cada producte per tal d'oferir valor tant per al gestor de l'espai com per a l'usuari". Leitat, per la seva banda, ha participat amb un conjunt de nodes sensors de qualitat ambiental per "millorar el coneixement i control sobre els paràmetres de confort" dels espais on s'instal·lin els mobles.

Més informació
IoT Solutions oferirà un Testbed d'innovacions disruptives
Cellnex desplegarà xarxes IoT a Itàlia, Regne Unit i Irlanda
Les empreses d'IoT ocupen 3.200 persones a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit