Catalunya s'estableix com el hub de talent tecnològic del sud d'Europa

La innovació internacional es fixa en Barcelona per instaurar els seus projectes innovadors, i la ciutat registra un creixement del 58% en empreses emergents en els darrers cinc anys

La innovació tecnològica europea tria Barcelona com una de les seves principals destinacions | iStock La innovació tecnològica europea tria Barcelona com una de les seves principals destinacions | iStock

El nombre de startup a Catalunya ha crescut en un 57,4% entre el 2016 i el 2020, fins les 1.708 empreses. Les emergents catalanes generen més de 17.500 llocs de treball, segons l'informe d'ACCIÓ Anàlisi del Barcelona & Catalonia Startup Hub, que aplega les conclusions del directori de referència de les empreses innovadores catalanes.

Segons l'agència del Departament d'Empresa i Treball, Barcelona i Catalunya destaquen especialment en l'apartat de la captació de talent internacional. En els darrers anys, el país ha aconseguit establir-se com un dels llocs d'aterratge preferits per als founders europeus i d'arreu del món. Actualment, el 20% dels fundadors d'empreses emergents a Catalunya i el 26% dels seus treballadors són estrangers, dades que representen increments de 5 i 7 punts percentuals respecte de 2019, respectivament.

L'Europa Occidental és la primera font de talent de Barcelona, tot i que l'Amèrica Llatina també s'apropa a l'ecosistema innovador de la capital catalana. Segons l'informe d'acció, una quarta part dels emprenedors i treballadors d'empreses emergents a Catalunya prové del con sud. Cal destacar, a més, el paper de la tecnologia en el món innovador barceloní.

Els emprenedors que trien Barcelona són, a més, empresaris ja experimentats. Prop de la meitat dels fundadors que aterren a Catalunya, segons dades recollides per ACCIÓ, ja havien creat altres startup abans. Els founders europeus, en aquest sentit, valoren Barcelona com la segona millor ciutat d'Europa per engegar un projecte innovador.

Aliances digitals

La innovació tecnològica és el principal factor en el desenvolupament de l'ecosistema emprenedor català. Segons l'informe d'ACCIÓ, més del 66% de les startup catalanes treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, com el big data, el cloud computing o la IA. A més, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació són el sector líder entre les emergents catalanes, amb un 22% de les empreses que hi operen. El segueixen de prop l'oci, amb un 21% de les empreses, i la salut, amb un 17%.

L'agència revela també com els efectes de la pandèmia han impulsat definitivament l'e-commerce com a model de negoci entre les emergents del país. Durant la crisi sociosanitària, un 69% de les startup del país han mantingut o incrementat la seva activitat – un factor que fa palesa la resiliència de l'ecosistema català gràcies a la seva digitalització. Aquests resultats fan que, segons l'informe, un 85% de les empreses innovadores del país vegin amb optimisme el que resta de 2021.

Més informació
Talent i universitats més enllà del Biz
Planas: "El Biz ha de ser un reflex del sistema emprenedor de Barcelona"
Avui et destaquem
El més llegit