Planas: "El Biz ha de ser un reflex del sistema emprenedor de Barcelona"

El director del BizBarcelona defensa el saló com a lloc de trobada de projectes i necessitats empresarials amb les seves solucions

Aleix Planas és el director del BizBarcelona Aleix Planas és el director del BizBarcelona

El BizBarcelona obre les portes de la seva novena edició aquest dimecres. Aleix Planas és el director del BizBarcelona, fa gairebé deu anys que és al capdavant d'aquest saló i l'ha vist créixer i evolucionar en paral·lel a l'ecosistema emprenedor de la ciutat. Des del Dia de l'Emprenedor a incloure espais a l'economia social i les franquícies. Durant dos dies s'esperen 14.000 persones disposades a "posar a treballar" els seus negocis, empreses, startups o projectes a la Fira de Barcelona.

Més info: El Biz posarà Barcelona a treballar

Com va néixer la marca BizBarcelona?

El Biz com a marca pròpia va néixer el 2010, però els seus orígens són en el Dia de l'Emprenedor, que organitzava Barcelona Activa des del 2001. Va ser pioner a escala estatal, un esdeveniment centrat a donar suport a emprenedors que volien muntar negocis. Així, fins al 2008, un moment en què a l'Ajuntament, la Generalitat i al Govern espanyol hi havia el mateix color polític i després del Fòrum de les Cultures, es van proposar muntar un nou gran esdeveniment. Les tres administracions volien impulsar un esdeveniment internacional punter sobre sector empresarial i management. Es va crear el HiTBarcelona, que va congregar noms destacats de la innovació a escala mundial, grans speakers de l'entorn anglosaxó i representants d'aquelles grans empreses de Silicon Valley que començaven a agafar força: Facebook, Tiwtter, Linkedin, etc. Tot això combinant amb l'emprenedoria del Dia de l'Emprenedor. Dos anys més tard es va fusionar en la marca BizBarcelona.

"Crec que va ser una decisió molt encertada que l'economia social tingués un espai propi al BizBarcelona"

Quina evolució ha tingut?

Al llarg dels anys hem anat incorporant continguts per donar suport a les pimes, perquè aquest és el teixit empresarial més important en el territori a Catalunya i de l'Estat. També s'han incorporat continguts amb l'economia social i les franquícies.

Molt lligada a la ciutat.

Aquesta evolució ha anat molt lligada a l'evolució de la ciutat de Barcelona com a hub emprenedor. Una ciutat mediterrània, atractiva, amb bona qualitat de vida... Barcelona ha atret molt de talent d'arreu. Ens hem volgut fixar en ciutats com San Francisco, Amsterdam, Berlín, Londres, Estocolm, París i hem intentat des del sector público-privat impulsar un model així. Hem vist com a Barcelona paral·lelament han crescut altres actors de l'ecosistema emprenedor com el Barcelona Tech City, incubadores, acceleradores, espais de coworking o altres fires.

Com el 4 Years From Now, que pot ser una competència per a vosaltres.

Sí, per exemple. Però crec que més que competència és complementació, perquè el Biz és un esdeveniment molt transversal. Ve tota mena de persona emprenedora, però també pime. El 4YFN està molt enfocat a startup, tecnologia i escalabilitat ràpida. Al Biz ve qualsevol empresa per fer créixer el seu negoci a llarg termini sense la intenció de vendre l'empresa. Molts venen amb la intenció d'autoocupar-se o crear un negoci estable en el temps perquè el projecte sigui el seu modus vivendi. Són perspectives diferents. Mentre al 4YFN hi ha emprenedors tecnològics, al Biz hi pots veure de tot.

"Mentre al 4YFN hi ha emprenedors tecnològics, al Biz hi pots veure de tot"

Quines novetats destacaries en l'edició d'enguany?

Passaran moltes coses i molt variades. La zona de Bàsics enfocada a l'emprenedoria des de zero, Creixement per incrementar la competitivitat de l'empresa i Tendències, on hi haurà conferències sobre tecnologia, empresa, societat, etc. Tindrem speakers destacats com ara emprenedors d'èxit com Josep Coll, fundador de Red Points, Donna Peace, experta en pensament lateral o Jesús Vidal, guanyador del premi Goya a millor actor revelació pel seu paper a la pel·lícula Campeones, que parlarà de la inclusió en el món de l'empresa. Món social, convivència intergeneracional, inserció laboral... hi ha molts temes interessants així com activitats de networking de la Intercol·legial o el Reempresa, un clàssic del Biz.

Al llarg dels anys del BizBarcelona l'economia social i les franquícies han pres entitat pròpia, quin balanç en fa?

Pel que fa a les franquícies, és una convergència bastant natural que ha trobat el seu espai entre els emprenedors, perquè les empreses que acudeixen al BizBarcelona compten amb franquícies que esperen expandir-se al mercat català i troben aquí persones que cerquen alternatives per buscar negocis. L'opció de ser empresari amb un projecte claus en mà i amb un suport al darrere és interessant. Per a les pimes també és una sortida vàlida per expandir el negoci a través d'aquest model, aleshores hi ha experts que et poden ajudar a muntar la teva pròpia franquícia. Enguany tindrem unes 25 empreses franquiciadores del total dels 80 expositors. Catalunya és la segona comunitat per nombre de franquícies, només superada per Madrid, amb un 36% al Principat i un 37% a la capital espanyola. A les franquícies els interessa molt venir al Biz.

I pel que fa a l'economia social?

Aquest univers va entrar ara fa quatre anys. Amb tot el boom de l'emprenedoria i l'onada tecnològica aquest sector va quedar amagat, quan és una realitat que funciona des de fa molts anys. El model de negoci de les cooperatives, de les empreses d'inclusió social, economia verda i circular, per exemple. Dóna feina a molta gent i compta amb volums de negoci molt importants, models de negoci que no havien trobat un espai natural on trobar-se i interactuar amb la resta d'actors del món empresarial. Ara ho han trobat al Biz i se senten molt còmodes i se l'estan fent molt seu. Al Biz conviuen continguts molt variats de manera molt natural. Crec que va ser una decisió molt encertada que l'economia social tingués un espai propi al BizBarcelona.

Quin futur li augures al Biz? Veurem robots i intel·ligència artificial als stands?

El BizBarcelona evolucionarà com evolucioni el teixit emprenedor i de les pimes de Catalunya. Volem donar resposta i solucions a qui vulgui obrir el seu negoci i per tant el ventall és tan ampli com aquestes necessitats. Si cal incorporar continguts d'intel·ligència artificial, es farà. El Biz ha de ser un reflex del sistema emprenedor de Barcelona.

Avui et destaquem
El més llegit