
L’economia catalana està immersa en un procés de transformació, on el sector digital i de noves tecnologies en són protagonistes. Més enllà de l’impacte social, solidari, internacional i d’economia sostenible, l’àmbit digital és un dels puntals que encara falten per reforçar, tant a escala de feines pròpies d’aquest sector, com en la transformació digital de les companyies que operen en el territori.
D’acord amb les últimes dades proporcionades pel Govern de la Generalitat, a Catalunya varen quedar 9.000 llocs de feina per cobrir el 2024, en matèria de treball digital. Per aquest motiu, el passat 29 de maig, es va presentar el Pacte Nacional per al Talent Digital, essent un dels principals objectius doblar el nombre de professionals, fins a arribar als 320.000 a l’any 2030, data marcada en el calendari com un dels punts d’inflexió dins d’aquesta transformació, on el factor humà tindrà encara més protagonisme.
El sector tecnològic a Catalunya, en dades
El treball digital i de tecnologies, en data del 2025, ja té un pes econòmic del 10% al PIB del país, mentre que dona feina a més de 160.000 persones. A més, el panorama presenta un creixement sostingut del 20% a l'últim any. No obstant això, tot I que es tracta d’un àmbit que està en expansió, des de la Generalitat expliquen que “encara hi ha una diferència molt important entre oferta i demanda”.
El treball digital i de tecnologies, en data del 2025, ja té un pes econòmic del 10% al PIB del país, mentre que dona feina a més de 160.000 persones
Tot I que el 2030 és una data important per als plans del Govern, finals d’aquest any 2025 és també una fita a assolir. El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, va explicar que “començarem a treballar amb les empreses, entitats i experts per poder presentar a finals d’any aquest Pacte Nacional per al Talent Digital a Catalunya que ens ha de permetre duplicar el nombre de professionals del sector TIC l'any 2030 i donar resposta, així, als reptes i oportunitats que planteja la transformació digital a les empreses catalanes”.
L’impuls digital ve acompanyat d’un moment d’optimisme econòmic a Catalunya
El passat 27 de juny, Sant Pere de Torelló es convertia en l’epicentre del teixit empresarial i econòmic de Catalunya. El conseller Sàmper va explicar que Catalunya està “en un bon moment, optimista”, pel que fa al creixement i a la consolidació de l’economia.
Va destacar que el país és la regió europea amb un màxim de creixement del PIB —del 3,6% l'any 2024—, i també, va recalcar que l’emprenedoria està guanyant pes, amb un 8,6% de mitjana. També, el fet que el 15,4% d’empresaris al territori volen emprendre nous projectes en els pròxims tres anys. I pel que fa a la internacionalitat, que les exportacions han superat, per segon any consecutiu, els 1.000 milions d’euros.
L’emprenedoria catalana i la ruptura de la burocràcia
La digitalització de les empreses no només passa pel mateix sector o activitat professional. La transformació digital de les infraestructures —tant públiques com privades— és un dels reptes que es volen assolir des de la Generalitat. En aquest sentit, la intersecció amb altres empreses i organismes de la Generalitat, com són Acció o el pla FUE, tenen com a missió reduir la càrrega administrativa al sector digital quan es tracta de sol·licitar permisos de l’activitat econòmica.
Més presència femenina a les empreses TIC
A més de cobrir les necessitats de personal i agilitzar la transformació digital de les empreses catalanes, un dels objectius que també estan presents sobre la taula és la incorporació de talent femení. Si s’atenen les últimes dades del baròmetre DonaTIC, el 32% de les persones treballadores del sector digital són dones —posen com a referent el 35% de la mitjana a escala global—.
A l’altra cara de la moneda hi trobem una dada que posa al sector digital per sobre de la resta, de cara a la direcció de les empreses: el 20,8% dels càrrecs de direcció ocupats els porten dones, ja que a la resta d’àmbits aquesta mitjana se situa al voltant del 16%. No obstant això, també es fa èmfasi en el fet que el 90% de les empreses del sector no superen el 25% de les dones en noves contractacions.
Només el 17,2% de les matriculacions a graus TIC durant el curs acadèmic 2023-204 són de dones, mentre que a la formació professional la quota descendeix al 12,2%
Aquest fet també es complementa amb la diferència que és present des d’abans de la mateixa inserció al món laboral: assenyalen que només el 17,2% de les matriculacions a graus TIC durant el curs acadèmic 2023-204 són de dones, mentre que a la formació professional la quota descendeix al 12,2%.