L'activitat ordinària de l'administració genera unes necessitats que, sovint, són cobertes a través d'externalitzacions. A tall d'exemple, durant l'any 2021, la Generalitat va signar 165.742 contractes menors per un import total de 355.913.751 milions d'euros. D'aquesta tipologia contractual, un 63,5% correspon al segment dels serveis, seguits dels subministraments amb un 28,4% del nombre total.
Sota aquest paraigua s'ubica el negoci vinculat als càterings i la restauració. El registre de contractes menors de la Generalitat aporta llum a l'activitat de les conselleries, organismes dependents, ajuntaments, diputacions i altres administracions supramunicipals com els consells comarcals.
L'assignació de feines, per part de l'administració, es produeix per assignació directa (contracte menor) i concurs obert en els casos relacionats amb serveis de menjador a escoles, hospitals o centres socials. A Catalunya, el negoci del càtering no s'entén sense la presència de tres grans empreses: Serhs, Aramark i Serunion.
Del Maresme als menjadors d'escoles, hospitals i presons
Fundat l'any 1975 per l'empresari Ramon Bagó, el grup Serhs s'ha consolidat com una de les empreses referents del mercat. Des de la seva seu de Pineda de Mar (Maresme), la firma concentra gran part de la seva activitat als menjadors dels hospitals, escoles i algun centre penitenciari.
Segons dades oficials, entre el 2017 i el 2021, Serhs ha rebut 36,4 milions d'euros de la Generalitat i altres administracions catalanes. Un exemple és el contracte de 5,8 milions d'euros, adjudicat per l'Institut Català de la Salut el juliol del 2018, per gestionar els serveis de cuina i distribució dels aliments de l'Hospital Arnau de Vilanova (Lleida), així com l'explotació de la cafeteria i les màquines automàtiques.
En paral·lel a l'activitat ordinària del sector sanitari i educatiu, un altre àmbit d'actuació de Serhs són els serveis de càtering, principalment amb els ajuntaments, relacionats amb jornades lúdiques o reunions oficials. L'empresa assegura que genera una facturació global de 180 milions d'euros anuals i, a la vegada, té una plantilla de 500 persones i una xarxa de 13.000 clients.
Els àpats de TV3
Serunion és un dels altres grans grups que lidera el sector dels càterings. A Catalunya, l'empresa compta amb una seu corporativa a Cornellà de Llobregat i dues cuines a Lleida i Sant Feliu de Llobregat. Des d'aquestes instal·lacions, en gran part, presta els seus serveis a menjadors d'escoles i altres centres educatius de tot el territori.
Serunion és una de les empreses gestores del servei de restauració de la CCMA
Serunion també és coneguda per la gestió del càtering, la cafeteria i el restaurant de TV3, a més de les màquines de vending a les instal·lacions de Sant Joan Despí. Entre la televisió pública i la seu de Catalunya Ràdio a Barcelona hi ha repartits 46 punts de venda automàtics de menjar. Els contractes de l'administració pública amb Serunion, en els darrers cinc anys, tenen un valor de 9 milions d'euros. Pel que fa a la resta de l'Estat, el grup serveix 450.000 àpats diaris.
Aramark, el tercer actor del mercat
Amb quatre milions procedents de l'erari públic, Aramark també apuntala gran part del seu negoci en els àpats del món educatiu. Encàrrecs rebuts des d'ajuntaments, consells comarcals, universitats i empreses públiques com és el cas d'algunes àrees de restauració de les estacions d'esquí que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat.
Més enllà dels grans actors, en el sector del càtering a Catalunya, a poc a poc, s'hi fa un forat Cal Blay. Originari de Sant Sadurní d'Anoia i amb centre de producció a Sant Pere de Riudebitlles, l'empresa familiar, dirigida per l'històric jugador d'hoquei patins Santi Carda, escala posicions dins del mercat.
En l'àmbit públic realitza encàrrecs de petit recorregut (132.000 euros) i amb administracions pròximes al seu origen geogràfic, però en el món privat és una marca coneguda pel negoci dels casaments, restaurants a l'Alt Penedès o el Garraf i la gestió de la zona de restauració del Camp Nou.