• Empresa
  • Celsa tanca el primer balanç sense la familia Rubiralta amb guanys de 459 milions d’euros

Celsa tanca el primer balanç sense la familia Rubiralta amb guanys de 459 milions d’euros

Les pèrdues haurien arribat als 918 milions d'euros si la companyia siderúrgica no s'hagués reestructurat, segons els nous dirigents

 Operaris en una empresa de Catalunya | ACN
Operaris en una empresa de Catalunya | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
10 d'Abril de 2024
Act. 10 d'Abril de 2024

Celsa va acabar el 2023 amb 459 milions de guanys després d'impostos. El primer balanç de la nova direcció destaca pels seus resultats en positiu "malgrat el reconeixement del crèdit incobrable que arrossegaven els anteriors propietaris i del deteriorament dels actius". I és que segons han calculat els dirigents, les pèrdues haurien arribat als 918 milions d'euros si la família Rubiralta no hagués fet un pas enrere i no s'hagués engegat el procés de reestructuració. No és l'únic indicador preocupant, ja que les observacions també parlen d'un fons negatiu de 1.187 milions.



En aquest sentit, la recapitalització del deute per 1.418 milions ha estat "clau" per evitar la fallida de l'empresa i per tancar el passat exercici amb uns beneficis de 326 milions consistents en fons consolidats. Això sí, la companyia siderúrgica va presentar una facturació de 4.756 milions d'euros, un 22% menys que l'any anterior i un ebitda de 441 milions, fet que suposa un retrocés del 50% interanual. Els nous dirigents, Rafael Villaseca i Jordi Cazorla, han explicat que van decidir encarregar un procés de valorització de les filials per valorar possibilitats de rotació dels actius un cop van rebre el vistiplau de la justícia al seu pla de reestructuració. Aquesta mesura va ser el punt de partida d'un pla estratègic que ha donat resultats.

 

El balanç de 2023, amb 459 milions de benefici net, obre la porta a un nou full de ruta a cinc anys vista que han dissenyat Vilaseca i Cazorla

La idea és continuar amb aquest full de ruta a cinc anys vista. En l'àmbit de la sostenibilitat, el passat 2023 Celsa va produir 5,6 milions de tones d'acer 100% reciclable, del qual més d'un 97% ja era reutilitzat. De cara al futur, la intenció és apujar aquest percentatge a un 98% el 2030. Pel que fa a les emissions contaminants, el grup treballa per reduir el diòxid de carboni d'abast 1 i 2 en un 30% els sis anys vinents, i rebaixar un 25% el d'abast 3. En conjunt, la companya garanteix que des del 2005 ha reduït les emissions contaminants un 39%. La intenció és ser una firma net positivite el 2050. Tot plegat està "orientat a generar valor i a impulsar la competitivitat i el desenvolupament operacional del grup", segons han explicat en un comunicat.

Estabilitat després d'una guerra de poder

Els últims anys han estat molt convulsos a Celsa, amb canvis a la direcció i vagues indefinides de la plantilla. Vilaseca va arribar al càrrec el passat mes de setembre com a nou cap d'aquesta etapa que encara no ha fet un any de vida. De fet, va ser a principis d'aquell mes quan la justícia va aprovar el pla de reestructuració de Celsa en reconèixer els creditors com a nous principals accionistes, en substitució de la família Rubiralta. El magistrat va considerar que el deute, d'uns 3.000 milions, era superior al valor de la companyia i que la proposta dels creditors assegurava la viabilitat de la companyia, ja que era "l'única alternativa viable a mitjà termini per a la totalitat del Grup Celsa". Això sí, va instar als nous màxims accionistes a fer pujar el valor de l'empresa i a mantenir els llocs de treball, fet que s'ha complit, segons s'exposa a l'informe.