• Empresa
  • Celsa perd 281 milions d’euros el 2024 en un any “completament atípic”

Celsa perd 281 milions d’euros el 2024 en un any “completament atípic”

La siderúrgica atura temporalment la cerca d’un soci industrial i lamenta que no hagi estat CriteriaCaixa

Celsa perd 281 milions d’euros el 2024 | ACN
Celsa perd 281 milions d’euros el 2024 | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
01 de Juliol de 2025
Act. 01 de Juliol de 2025

Celsa va acabar el 2024 amb unes pèrdues de 281 milions d’euros en un any “completament atípic” i de “transició”. Així ho ha dit el conseller delegat de la companyia, Jordi Cazorla, aquest dilluns durant la presentació de resultats, on ha posat en valor “la debilitat del mercat” que ha “tensionat” els preus. Cazorla ha indicat que les vendes de la multinacional van ser de 3.360 milions d’euros i el resultat brut d’explotació (ebitda) de 274 milions d’euros, un 8,2% sobre les vendes. D’altra banda, el president de la siderúrgica, Rafael Villaseca, ha dit que per ara no es buscarà un soci industrial a l’Estat (una de les condicions imposades pel govern espanyol) i ha lamentat que CriteriaCaixa no s’hi hagi sumat.

 

Villaseca ha subratllat que el hòlding de l’entitat financera “hauria estat un soci magnífic”. “No hi ha alternatives industrials espanyoles”, ha reblat i ha insistit que “no hi ha candidats”. Tot i això, el president de Celsa no ha descartat reprendre la cerca en el futur.

Villaseca ha subratllat que el hòlding de l’entitat financera “hauria estat un soci magnífic”

El president de l’empresa amb seu a Castellbisbal (Vallès Occidental) ha dit que Celsa és com un pacient que “ha sortit de l’UCI i encara està a planta”. Villaseca espera enguany aconseguir “l’alta” i entrar “en dinàmica normal”, encara que la sentència que els va atorgar la propietat dona de marge fins a 2028, un període que no vol exhaurir.

 

Reducció del deute

El conseller delegat ha concretat que el deute net s’ha rebaixat en més de 1.800 milions d’euros, fins a situar-la en 1.896. Es tracta d’un descens del 48% respecte al 2023 i és que Cazorla ha recalcat que “qualsevol caixa que arriba és per reparar deute”. Precisament, ha explicat que “la millor de l’operativa” i escurçar el deute són els objectius de la nova propietat.

Cazorla ha avançat que en els cinc primers mesos del 2025 “s’ha passat d’un creixement de l’1% al 3,4%”, l’ebitda ha crescut del 136 als 182 milions d’euros, un 11,8% sobre les vendes. Tot plegat, ha suposat quatre milions d’euros de resultat net i això fa ser “optimistes” de cara al futur.   

El conseller delegat ha concretat que el deute net s’ha rebaixat en més de 1.800 milions d’euros, fins a situar-la en 1.896

Per una altra part, en ser preguntat sobre la política aranzelària dels EUA, ha precisat que aquest mercat representa “menys de l’1% de les vendes” i ha qualificat de “dany mínim”. El conseller delegat de Celsa, però, ha advertit que “hi ha una part indirecta que pot passar” que països com la Xina i l’Índia “intentin col·locar” el seu producte. En aquest sentit, s’ha mostrat confiat que la Unió Europa “hagi despertat” i estiguin elaborant un “pla de protecció”.

Inversions i desinversions

El conseller delegat de Celsa ha detallat que la inversió prevista per aquest 2025 és de 196 milions d’euros, un 75% més que l’any anterior “i molt per sobre del que s'anava invertint”, ha remarcat. En aquesta línia, el president de la multinacional ha garantit que no es vendran actius de l’Estat, però no ha descartat que amb Polònia “per facilitar tot el procés de rebaixar el deute”.