
"Han vingut grans empreses o supermercats que volien el nostre cafè. Econòmicament, podia ser un boom. Però era prostituir el concepte que tenim". Aquesta frase resumeix la filosofia de Ciano, un projecte nascut a l'Alcover fa més de trenta anys i que ha fet del cafè el seu emblema. Un dels pioners del cafè d'especialitat a Tarragona i que vol fer créixer la cultura cafetera a la regió.
Una diana en un bar
"L'origen és curiós", reconeix David Luque, actual director comercial de Ciano. Tot plegat s'origina a finals dels anys 80, quan Emilio Mesas tenia un bar amb una diana perquè els clients juguessin. Aquella diana facturava molts diners i sorprenia fins i tot el recaptador, que es va acabar fent amic de l'Emilio. Tots dos van decidir fundar una empresa de billars, dianes i futbolins, entre altres.
Així és com es van fer coneguts entre els restauradors de Tarragona. "L'Emilio coneixia moltíssima gent, tothom l'estimava. Era molt popular", destaca Luque. Ben aviat, va veure com el cafè tenia molta tirada i va fer-hi una aposta decidida. És quan neix Ciano, el 1989: l'Emilio comprava cafeteres per a bars i restaurants i cafè ja preparat per a consumir: "En va vendre moltes".
Cafè torrat a Catalunya
El carisma i la confiança que generava l'Emilio va obrir de bat a bat les portes de bars i restaurants per a Ciano. Els mateixos clients de dianes o billars, acabaven comprant les seves cafeteres, molinets, servei tècnic i cafè. Ja tenia una visió empresarial: "La seva idea era, quan feia un client d'hostaleria oferir-li el servei complet: de cafè, cervesa, màquines... perquè tingués un únic proveïdor".
Cap als anys 2000, a Ciano van voler posar en valor el seu cafè i millorar-ne la qualitat. Per fer-ho, van comprar una torradora i van començar a comprar el cafè d'origen i sense torrar. Els grans arribaven de productors d'Etiòpia, Colòmbia i Brasil i el feien arribar fins al seu obrador d'Alcover. "Van poder pujar la qualitat", destaca Luque.
Luque: "Seguim un mètode molt artesanal"
No volien fer grans quantitats, sinó fer-ne de més bo. De fet, la torradora que van comprar, i que encara mantenen, permet torrar fins a 27 quilos de cafè per tanda. Altres empreses fan tones. "Seguim un mètode molt artesanal i la qualitat de cafè puja molt", emfatitza Luque. Els clients encara continuen sent bars i restaurants de la zona, però també disposen d'una línia per a oficines i la venda directa al consumidor a través d'internet. Serveixen recurrentment a més de 150 establiments i torren entre 600 i 800 quilos per setmana.
A partir del 2010, Ciano fa un pas més. La filla de l'Emilio, la Bea, es forma en el món del cafè i s'endinsa en el cafè d'especialitat, aquell de més qualitat i que se'n coneix tota la traçabilitat. Tot i que ara és un gran boom, sobretot en grans ciutats, en aquells anys, encara se'n sentia a parlar poc. "Ens vam anticipar una mica", destaca Luque.
L'aposta pel cafè d'especialitat
Els inicis van ser complicats, els preus són més alts i potser la gent no ho valorava tant. "Vam convèncer alguns clients que era el futur i , amb el temps, tothom va voler provar-ne i la gent s'adonava que era un altre món". Ara, Ciano està molt enfocat al cafè d'especialitat i Luque creu que tothom ho valora molt més: "Està passant el mateix que amb el vi".
Ciano va obrir dos establiments propis a Salou i Cambrils on serveix el seu cafè i també funcionen per a ensenyar a possibles clients. Amb els anys, han anat fent gran aquest mercat, però encara li veuen molt marge de creixement. "L'objectiu és que el cafè d'especialitat exploti a Tarragona. I continuar treballant de la mateixa manera, amb el mateix cafè per a establiments i començar a obrir cafeteries Ciano", indica el seu director comercial, que destaca: "En algun moment, el cafè serà tan important com el vi".
Amor pel cafè
En tota aquesta trajectòria, Ciano ha desenvolupat un gran amor pel cafè i pel producte. Volen mantenir la seva faceta artesanal i tenen clar que el gran consum no és el seu futur: "El que més ens defineix és que som una empresa familiar i volem qualitat".
"Créixer per ser una gran empresa no és el nostre camí", conclou Luque, que reivindica la seva aposta per un cafè de qualitat, torrat artesanalment i amb un tracte molt proper als clients: "Els clients no són un número, ens hi dediquem molt. Els podem anar a veure cada setmana i hi tenim una relació d'amistat".