
Els ciberincidents a les entitats públiques catalanes han augmentat un 26% respecte al 2023, segons l'Agència Catalana de Ciberseguretat. A escala global, es produeix un atac cibernètic cada 39 segons, i el 60% de les empreses que en pateixen un no sobreviuen més d’un any. Davant d’aquest escenari, neix el Digital Summit 2025: Ciberseguretat, una iniciativa de la Cambra de Comerç de Terrassa, a través de l’Oficina Acelera Pyme, adreçada a autònoms i pimes que volen protegir els seus negocis davant les amenaces digitals i convertir la seguretat en una oportunitat de creixement.
Kevin Garcia, consultor de serveis de digitalització d’empreses de la Cambra de Comerç de Terrassa, ho explica així: “Per a nosaltres, com a institució, és clau apropar les tecnologies al territori on actuem. Amb aquest acte volem sensibilitzar i oferir recursos a les empreses locals —siguin autònoms, emprenedors o directius— perquè entenguin la importància real de la ciberseguretat. Sovint es percep com un complement, però en realitat és un pilar fonamental dins qualsevol empresa”, afirma a VIA Empresa.
Garcia (Cambra de Terrassa): "Amb aquest acte volem sensibilitzar i oferir recursos a les empreses locals —siguin autònoms, emprenedors o directius— perquè entenguin la importància real de la ciberseguretat"
L’acte tindrà lloc el 22 de maig, de 9 a 12 hores, al Cinesa Parc Vallès de Terrassa. L’esdeveniment, gratuït, està especialment adreçat a gerents, responsables d’àrea, professionals autònoms, emprenedors i qualsevol persona amb responsabilitats sobre processos, equips o recursos digitals dins d’una empresa o organització. “Disposem de 158 places com a màxim. Per això, si algú està interessat a assistir-hi, és important que s’inscrigui com més aviat millor per assegurar-se la seva butaca”, adverteix Garcia.
Una jornada per convertir la ciberseguretat en pilar del creixement empresarial
Tal com explica Judith Cejuela, consultora de transformació digital de la Cambra de Comerç de Terrassa, l’acte s’iniciarà amb una ponència introductòria sobre el paper estratègic que ha adquirit la ciberseguretat en el creixement empresarial. “Experts com Eloi Manuel, Offensive Security Engineer a Halborn; Jesús Álvarez, Chief Information Officer (CIO) i Project Manager a Heavymovement; Selva Orejón, fundadora i CEO d’OnBRANDING; Antoni Lorenzana, responsable de Transformació i Operacions en Ciberseguretat a DXC Technology per a Iberia, i Helena Rodríguez, directora de Certificacions a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, mostraran com la seguretat digital està estretament vinculada a la sostenibilitat i al creixement a llarg termini de les empreses”, apunta.
Seguidament, es durà a terme un taller pràctic on els assistents aprendran a utilitzar solucions tecnològiques per protegir el seu negoci davant de les amenaces més habituals, com ara el ransomware, el phishing o els atacs a la infraestructura. A més, l’esdeveniment disposarà d'un espai de networking, una oportunitat per connectar amb altres empresaris i professionals del sector.
El Digital Summit fa un salt endavant i aposta per un format audiovisual disruptiu
Garcia destaca que enguany aposten per una estratègia molt més ambiciosa, ja que, per primera vegada, l’esdeveniment se celebra fora de l’edifici de la Cambra de Comerç de Terrassa. Les dues edicions anteriors del Digital Summit van tenir lloc a l’auditori principal de la Cambra. “Aquest any volem arribar a un públic més ampli, atreure més empreses i, tot i ser una corporació institucional que treballa per a les empreses, volem diferenciar-nos i oferir un acte més disruptiu”, explica Garcia.
Garcia (Cambra de Terrassa): Aquest any volem arribar a un públic més ampli, atreure més empreses i diferenciar-nos i oferir un acte més disruptiu”
Segons ell, el fet de fer-lo en un cinema permetrà potenciar molt més l’experiència audiovisual. “Volem transmetre una experiència memorable. Que la persona assistent, sigui quin sigui el seu càrrec dins l’empresa, marxi a casa amb alguna cosa útil, que pugui aplicar en el seu dia a dia, i que en parli amb la seva família, amb els amics...”.
“Des del principi, ara fa tres anys, el nostre objectiu era aconseguir que els directors, CEO i responsables d’àrea assistissin a les nostres accions de sensibilització acompanyats dels seus equips. I ho hem aconseguit”, explica Garcia. A més, afegeix: “A llarg termini, crec que podem fer una tasca molt rellevant a la demarcació pel que fa a tecnologia. L’equip ha crescut molt, pot continuar creixent, i comptem amb professionals molt qualificats en cadascun dels àmbits”.