• Empresa
  • La producció de ciment cau un 26% pels costos elèctrics

La producció de ciment cau un 26% pels costos elèctrics

En els dos últims anys aquests costos s’han multiplicat per quatre, fet que disminueix la competitivitat respecte altres països

El consum de ciment de Catalunya s’ha situat en gairebé 600.000 tones
El consum de ciment de Catalunya s’ha situat en gairebé 600.000 tones
Redacción VIA Empresa
Barcelona
20 d'Octubre de 2022
Act. 20 d'Octubre de 2022

L’alentiment de les vendes a Catalunya i l’increment dels costos energètics ha forçat a les fàbriques de ciment catalanes a reduir dràsticament la producció. Amb dades d’aquest setembre, la producció ha caigut un 26% respecte de l’any anterior. La situació està generant inquietud en el sector perquè a l’estancament del consum domèstic s’hi suma una disminució d’exportacions que ha fregat el 14% al darrer mes.

 

El president de Ciment Català, Salvador Fernández Capo, explica aquesta conjuntura en base a dos factors: “per una banda, els costos elèctrics del nostre sector s'han multiplicat per quatre als darrers dos anys”. Indica que sense uns costos elèctrics competitius és impossible que la indústria catalana, que durant molts anys ha liderat el mercat exportador de ciment, pugui continuar competint amb altres productors de l'arc mediterrani que paguen molt menys pels seus consums energètics, com Algèria, Turquia o Egipte. “Per un altre costat”, afegeix Fernández Capo, “la falta de materialització de l’obra pública està reduint al mínim l’activitat constructora”.

La indústria del ciment a Catalunya es troba amenaçada pel preu de l’energia i la manca d’obra pública

Entre les raons que expliquen aquesta aturada hi ha tant la manca de licitacions, l’escassa execució de les obres licitades i, darrerament, el fet que moltes adjudicacions quedin desertes o s’aturen després perquè el preu dels projectes estan per sota dels costos de construcció.

 

Davant d’aquest panorama, el president de Ciment Català considera que “només la normalització dels costos d’energia i el suport a iniciatives clau de l’administració en inversió pública i per valoritzar energèticament més quantitat i més diversitat de residus, millorarà la situació, farà recuperar la competitivitat i permetrà al sector afrontar amb més impuls i seguretat la seva descarbonització, assolint en temps i forma els objectius plantejats al full de ruta 2050 del sector”.