L’energia i l’obra pública enfonsen les fàbriques de ciment

Els fabricants de ciment catalans pateixen la caiguda d’exportacions perquè, a causa de l’increment dels costos energètics, han perdut competitivitat

Una de les plantes de processament de matèries primeres de la fàbrica de Molins a Sant Vicenç dels Horts | Europa Press Una de les plantes de processament de matèries primeres de la fàbrica de Molins a Sant Vicenç dels Horts | Europa Press

Els costos variables en la fabricació de ciment s’han disparat un 40% en l’últim any, sobretot a causa de l’increment del preu de l’energia, segons dades de Ciment Català, associació que aplega les quatre empreses que fabriquen ciment a Catalunya. Aquest sector pateix l’augment del cost de l’electricitat i, sobretot, del coc de petroli, que és el principal combustible que utilitzen en els forns.

Precisament, l’increment dels costos energètics ha enfonsat els marges de negoci. A sobre, el sector també s’ha ressentit de la manca d’inversió i execució d’obra pública a Catalunya, en ser proveïdor de les empreses constructores.

Per una banda, el volum d’obra licitada (3.000 milions el 2021) encara està molt per sota de la mitjana de la primera dècada d'aquest segle. Per igualar-se al nivell de l'Eurozona (que suposaria destinar un 2,2% del PIB a obra pública) caldria arribar als 5.500 milions d'euros anual. D’altra banda, recorden que l’obra realment executada resulta encara molt menor (un 35,8% en el cas de la que depèn de l’Estat), segons precisa Ciment Català en un comunicat.

Davant aquesta situació, el president de Ciment Català, Salvador Fernández Capo, insta a què s’accelerin i executin les inversions pendents perquè són “urgents i necessàries per al bon funcionament de la societat i l’economia”. Fernández Capo també és el director general d’operacions de Cementos Molins.

Les fàbriques de ciment catalanes pateixen l’estancament del consum i una caiguda en picat de les exportacions

La tendència a l’alentiment en el consum de ciment observada als darrers mesos s’ha vist confirmada per les dades del mes de juny, amb un estancament a Catalunya respecte al mateix període de l’any anterior (només un 0,9% d’increment).

En paral·lel, els elevats costos de l’energia continuen fent perdre competitivitat a les fàbriques i frenen les vendes als mercats exteriors. Aquest juny, han disminuït un 9,2% i, en el primer semestre, la caiguda arriba al 12,8% i, en els últims 12 mesos, al 18,9%.

Fernández Capo adverteix sobre la previsible caiguda de la demanda després de l'estiu pels efectes que la inflació tindrà sobre el cost a la construcció, “que farà que moltes obres es paralitzin”, així com per la incertesa econòmica global, “que provocarà que moltes obres no s’iniciïn”.

Les fàbriques de ciment catalanes van produir el juny passat 294.103 tones de ciment que suposen una caiguda del 27% respecte a les 317.826 tones del mateix mes de l’any anterior.

Ciment Català està integrat per les empreses Cementos Molins, Portland Valderrivas, Cemex i Lafarge Holcim.

Més informació
Ciment Molins assumeix el control de la històrica empresa Escofet
Edificació tecnològica, automatitzada i sostenible, el futur de la construcció
Avui et destaquem
El més llegit