El Clínic s’alia amb Enzyme contra les malalties pulmonars

El projecte de la col·laboració farà servir dues plataformes SaaS per realitzar diagnòstics més ràpids

Professionals sanitaris de l'Hospital Clínic, en una imatge d'arxiu | ACN Professionals sanitaris de l'Hospital Clínic, en una imatge d'arxiu | ACN

L'Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica han signat un acord amb l'empresa Enzyme Advising Group per la recerca i desenvolupament d'algoritmes que accelerin el diagnòstic de malalties pulmonars. El projecte, basat en dues aplicacions de computer vision, observarà l'afectació sobre el sistema respiratori de malalties que deteriorin el seu funcionament al llarg del temps per cercar un diagnòstic més ràpid.

Els pacients de la malaltia que investigarà el Clínic en col·laboració amb Enzyme presenten, segons l'empresa, una alta mortalitat, i els tractaments actuals només són capaços de retardar el seu avenç. El projecte d'IA pel diagnòstic d'aquesta malaltia permetrà detectar els canvis en els pulmons per aplicar el tractament com abans millor, i així "millorar la qualitat de vida del pacient".

El projecte es portarà a terme d'acord amb dues plataformes de Software as a Service (SaaS) desenvolupades per Enzyme Technologies. La primera, Smart Vision Platfom, un programari per al desenvolupament de visió artificial, permetrà trobar patrons de desenvolupament de la malaltia "no detectats pels especialistes" amb la tecnologia existent. La segona, una aplicació d'intercanvi de dades anomenada KomOmbo, servirà per assegurar la privacitat de les dades en la infraestructura d'entrenament col·laboratiu de les extensions del projecte.

Segons Antoni Martínez, Cap del Servei d'Anatomia Patològica del centre de diagnòstic biomèdic del Clínic, considera la proposta d'Enzyme un "projecte altament reproduïble a altres patologies que pot suposar un abans i un després en el diagnòstic de malalties". Per la seva banda, el CEO d'Enzyme Advising Group Álvaro Ortín assegura que "l'acord assolit és un pas important", i celebra poder aplicar la IA "al sector de la salut per accelerar el diagnòstic de malalties, millorant la qualitat de vida dels pacients".

Més informació
L'Hospital Clínic i Fira de Barcelona, junts contra la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit